1. Haberler
  2. Yenimahalle
  3. Yenimahalle’de Söyleşi: “Ankara Cumhuriyettir”

Yenimahalle’de Söyleşi: “Ankara Cumhuriyettir”

featured
service

Yenimahalle Belediyesi, Ankara’nın başkent oluşunun 101’inci yıl dönümüne özel söyleşi programı düzenledi. Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Genco Erkal Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, tarihçi ve yazar Sinan Meydan, katılımcılara Ankara’nın başkent oluşu ve milli mücadele dönemi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Fotoğraflar ve belgelerle desteklenen sinevizyon gösterisi eşliğinde yapılan sunum, başkentlilere tarihi bir yolculuk yaşattı.

Söyleşiye ev sahipliği yapan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın yanı sıra CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Gökay Yıldırım, Belediye Başkan Yardımcıları Yaşar Neslihanoğlu, Naki Demir ve Ferudun Güngör ile belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda başkent sakini katıldı.

“Ankara Cumhuriyettir”

Söyleşi öncesinde konuşma yapan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara’nın Türkiye Cumhuriyeti için taşıdığı önemi şu sözlerle vurguladı: “Başkentler o ülkenin tüm özellikleri ile temsil edildiği yerlerdir. Ülkeler başkentleriyle anılır. Başkentimiz Ankara ise bu başkentlerin pek çoğundan farklı bir özellik taşır. Ankara, düşman işgalinden kurtuluştur, Ankara karargahtır, Ankara yeni bir cumhuriyetin kuruluş yeridir, milli iradedir, Cumhuriyettir. Ülkemizin kurucusu, ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’yı sadece stratejik ve coğrafi konumu nedeniyle Başkent olarak belirlediğini düşünmek onun vizyonuna yakışmaz. Yüce Atatürk için Ankara yeni bir ulus devletin tohumlarının atıldığı en uygun kenttir.”

Yenimahalle'de Söyleşi: "Ankara Cumhuriyettir" 1

Yaşar, Ankara’nın başkent olmasının yalnızca bir coğrafi tercih değil, aynı zamanda Cumhuriyetin temellerini atan bir irade olduğunu belirterek, “Yüzyıllarca tebaa olarak yaşamaya alışmış bir toplumun adı cumhuriyet olan halk egemenliğine, demokrasiye geçişi tüm dünya ve saltanat artıkları için imkânsız bir hayal olarak görülüyordu,” dedi.

“Atatürk’ün Yolundan Kararlılıkla İlerleyeceğiz”

Konuşmasının devamında Atatürk’ün vizyonunu hatırlatan Başkan Yaşar, “Atatürk’ün hedefi, fakir, geri kalmış bir Anadolu kasabasından uygar bir kent ve başkent yaratarak bir imkansızı başarmak, ülkenin gücünü tüm dünyaya göstermek ve o iddiayı kanıtlamaktı” ifadelerini kullandı. Ankara’nın başkent olarak belirlenmesine emperyalist ülkelerin uzun süre karşı çıktığını hatırlatan Yaşar, “Yani, Ankara emperyalizme karşı bir inadın, meydan okumanın, güçlü bir iddianın şehridir. Ankara Cumhuriyet ile özdeştir. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının yokluk ve yoksulluk günlerinde kurdukları cumhuriyet, bizler ve genç nesillerimiz sayesinde Atatürk’ün tarif ettiği muasır medeniyetler seviyesi yolunda kararlılıkla yürüyecektir” dedi.

Başkentliler Tarihi Yolculuğa Çıktı

Programın konuşmacısı Tarihçi Sinan Meydan, söyleşide milli mücadele döneminin önemli olaylarını belgeler ve fotoğraflarla destekleyerek aktardı. Meydan, İstanbul’un 13 Kasım 1918’de işgal edilmesinden başlayarak, Ankara’nın başkent ilan edildiği 13 Ekim 1923 tarihine kadar geçen süreci detaylandırdı. Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri gibi kurtuluş mücadelesinin kritik aşamalarını dönemin yazılı ve görsel kaynaklarıyla anlatan Meydan, başkentlilere unutulmaz bir tarih dersi sundu.

Yenimahalle’de Söyleşi: “Ankara Cumhuriyettir”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.