1. Haberler
  2. Yenimahalle
  3. Yenimahalle Belediyesi’nden Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği

Yenimahalle Belediyesi’nden Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği

featured
service

Yenimahalle Belediyesi ve Ankara Meme Hastalıkları Derneği, 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında “Meme Kanseri Değil, Ben Güçlüyüm” sloganıyla bir farkındalık etkinliği düzenledi.

Ankara Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mutlu Doğan, etkinlikte yaptıkları sunumlarla katılımcılara meme kanseri hakkında bilgi verdi. Programda, meme kanseri, risk faktörleri, erken tanının önemi ve hangi belirtilerin risk teşkil ettiği gibi başlıklara değinildi. Sunumda özellikle Türkiye’deki meme kanseri hastalarının yüzde 20’sinin 40 yaşın altında olduğu, ülkemizde 50 yaş altı meme kanseri oranının yüzde 50’ye yaklaştığına dikkat çekildi. Ayrıca, dünya genelinde meme kanseri görülme yaşı ortalama 61 iken, Türkiye’de bu rakamın 51 olduğuna ve hastalığın ülkemizde 10 yıl daha erken görüldüğü dile getirildi.

Yenimahalle Belediyesi'nden Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği 1

Çevresel Faktörler Etkili

Prof. Dr. Yılmaz ve Prof. Dr. Doğan, kanser gelişiminde yüzde 90 oranında çevresel faktörlerin, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlerin rol oynadığını belirtti. Özellikle tütün kullanımı, alkol tüketimi, aşırı kilo, enfeksiyonlara maruziyet ve yoksulluk gibi risk faktörlerinin azaltılmasıyla meme kanseri vakalarının yüzde 30-50 oranında önlenebileceğine dikkat çekildi.

Erken Tanı Hayat Kurtarır

Sıklıkla “Erken tanı hayat kurtarır” mesajını veren Prof. Dr. Yılmaz ve Prof. Dr. Doğan, her bireyin 20 yaşından itibaren ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmasını tavsiye etti. Ayrıca, 40 yaş üstü bireylerin de her yıl düzenli olarak mamografi çektirmesinin meme kanserinin erken teşhisi açısından hayati önem taşıdığı ifade edildi.

Yenimahalle Belediyesi’nden Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.