1. Haberler
  2. Yerel
  3. BURULAŞ’tan Yapay Zeka Destekli Güvenli Ulaşım Hamlesi

BURULAŞ’tan Yapay Zeka Destekli Güvenli Ulaşım Hamlesi

featured
service

Bursa’daki toplu ulaşımda hizmet veren 360 otobüste, yapay zeka destekli şoför izleme sistemi devreye alındı. Sistem, şoförlerin sürüş esnasında olası dikkatsizliklerini anında tespit ederek güvenliği riske atan durumlara anında müdahale imkânı sunuyor. Şoförün uyuklaması, telefonla konuşması veya dikkatsiz sürüş gibi riskli davranışlar, yapay zeka tarafından algılanarak BURULAŞ denetim ekiplerine iletiliyor. Böylece olası kazaların ve güvenlik ihlallerinin önüne geçiliyor.

BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli, otobüslerle yapılan toplu taşıma hizmetinde yeni bir sistemi devreye aldıklarını söyledi.

BURULAŞ'tan Yapay Zeka Destekli Güvenli Ulaşım Hamlesi 1

Yapay zeka destekli şoför davranış takip sistemi adı verilen uygulamayı 546 otobüsün 306’sında devreye aldıklarını anlatan Beşli, “Bu yeni sistemi tüm otobüslerimizde uygulayacağız. Sistem, seyahat esnasında şoförlerin uyumsuz ve uygunsuz hareketlerini bize bildiriyor. Uyuklarsa, sigara içerse, telefonla konuşursa, ani manevralar yaparsa, kendilerine öğretilenlerin dışında hareket tarzlarına girerlerse sistem bizi uyarıyor. Uyardığında da biz hemen müdahale edebiliyoruz. Ya telefonla arıyoruz ya da sahadaki denetim elemanlarımız olaya müdahale ediyor. Alanda yaptığımız kontrol ve denetimlerde tespit ettiklerimizin dışında çok daha kısa sürede bilgi almamızı ve müdahale etmemizi sağlıyor. Amacımız, öncelikle taşıdığımız yolcuların güvenliğidir. İkinci olarak çalışan şoförümüzün, aracımızın ve ulaşımın güvenliğidir” dedi.

BURULAŞ’tan Yapay Zeka Destekli Güvenli Ulaşım Hamlesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.