Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizciliğine verilen desteği ve sektörün gelişimi için yürütülen projeleri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Uraloğlu, bugüne kadar sektöre sağlanan ÖTV’siz yakıt desteğinin 14,6 milyar liraya ulaştığını, yeşil dönüşüm için ise 7 milyon dolar teşvik verildiğini belirterek, Türk deniz ticaret filosunun dünya sıralamasında 11. sıraya yükseldiğini vurguladı. Uraloğlu, ayrıca Tekirdağ ile İtalya arasında yeni bir Ro-Ro hattının bu yıl içerisinde açılacağını müjdeledi. “Gazipaşa Yat Limanımızın yapım çalışmalarını da bitirdik ve çok yakında hizmete açmayı planlıyoruz.” dedi.
“Denizciliğimiz Milli ve Öncelikli Sektör”
Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nda konuşan Bakan Uraloğlu, denizcilik sektörünün AK Parti hükümetleri döneminde milli ve öncelikli bir alan olarak görüldüğünü ifade ederek, “Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana planlı bir şekilde denizciliğimizi daha da geliştirecek hamleler yaptık. Öncelikli olarak yasal düzenlemeler yaptık, denetimleri artırdık. Yatırımların önünü açtık, tersaneciliği geliştirdik. Kıyılarımızı deniz yapılarıyla donattık, deniz ulaşımını teşvik ettik. Hepsinden önemlisi denizlerimizi Mavi Vatanımız olarak bildik.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’nin deniz ticaretindeki yerini de değerlendirerek, “Küresel mal ticaretinin tonaj bazında yüzde 85’lik bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Türkiye’nin 2023 yılındaki dış ticaret hacminin de yüzde 87,5’i denizyolu ile taşınmıştır. Denizyolu taşımacılığı, modern dünyaya gerekli ölçekte mal ithalatı ve ihracatı açısından hayati öneme sahiptir. Bu bilinçle deniz ticaret filomuzu büyütmek ve limanlarımızın kapasitesini geliştirmek için attığımız adımlarla bugün, daha güçlü ve rekabetçi bir denizcilik sektörüne sahip olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Türk Bayrağı Dünya Sıralamasında Yükseliyor
Türk sahipli filonun dünyada 11. sıraya yükseldiğini belirten Bakan Uraloğlu, “2002 yılında 17. sırada yer alan Türk sahipli filomuz, bugün 2 bin 100’den fazla gemisiyle 52,7 milyon detveyt tona ulaşarak dünyada 11. sıraya yükseldi. Dünyada ilk 10’da yer alma hedefimize son bir basamak kaldı.” diyerek, sektörün gelişiminde elde edilen başarıları aktardı. Liman tesisi sayısının 152’den 217’ye çıktığını ve limanlarda yük trafiğinin 2023 yılı itibarıyla 521 milyon tona ulaştığını da sözlerine ekledi.
Ro-Ro Hatlarında Genişleme ve Teşvik
Ro-Ro taşımacılığında önemli adımlar atıldığını belirten Uraloğlu, 2023 yılında yurt dışı bağlantılı düzenli Ro-Ro hatlarında yaklaşık 705 bin araç taşındığını açıkladı. “Bu yıl bitmeden Tekirdağ’dan İtalya’ya vereceğimiz teşvik ile yeni bir yurt dışı Ro-Ro hattı daha açmayı planlıyoruz.” ifadesiyle sektördeki teşviklerin süreceğini duyurdu.
Türk Gemi İnsanlarına Yeni İstihdam Alanları
Türk gemi insanlarının yurt dışında istihdamının arttırılmasına yönelik girişimlere de değinen Uraloğlu, “Türk gemi insanları, 38 farklı ülkenin bayrağını taşıyan ticari gemilerde çalışabilme imkânına kavuştu. Bu sayıyı arttırmak için başka Avrupa ülkeleriyle de iş birliği çalışmaları sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Yeşil Dönüşüme Destek ve Marmara Özel Çevre Koruma Bölgesi
Yeşil dönüşüm kapsamında teşviklerin devam edeceğini açıklayan Uraloğlu, ÖTV’siz yakıt uygulamasıyla sektöre büyük destek sağlandığını vurguladı. Marmara Denizi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesiyle tarama malzemesinin belirlenen alanlara döküleceğini ve Çevre Bakanlığı ile iş birliğinin sürdüğünü ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay alma hedefinde olduklarını belirterek, “Türk sahipli filoyu kullanarak navlun açığını azaltmak için gemi işletmeciliğini destekleyen yeni modeller oluşturacağız. Denizcilik eğitimini iyileştirerek Türk ve dünya filolarında Türk gemi adamlarının istihdamını arttıracak, deniz turizminde ihtiyaç duyulan tekne bağlama kapasitesini de yükselteceğiz.” ifadelerini kullandı.