1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Lokomotifi Testlerde 140 Km Hıza Ulaştı

Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Lokomotifi Testlerde 140 Km Hıza Ulaştı

featured
service

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR-5000 projesinde sona yaklaştıklarını duyurdu. Ekim 2024 itibarıyla başlayan yol testlerinde lokomotifin 140 kilometre hıza ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, seri üretimin hızla devam ettiğini vurguladı. Uraloğlu, lokomotifin 2025 yılı Eylül ayında raylara indirileceğini açıkladı.

Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Lokomotifi Testlerde 140 Km Hıza Ulaştı 1

Yerli ve Milli Lokomotif Test Sürecinde

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından üretilen ve yerli imkanlarla geliştirilen ESKİŞEHİR-5000 lokomotifi, TCDD Hasan Bey depo sahasında test ediliyor. Bakan Uraloğlu, testlerle ilgili olarak, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz lokomotifimizin yol testlerine Ekim 2024 itibarıyla TCDD Hasan Bey depo sahası içinde başladık. Lokomotifimiz bu testlerde saatte 140 kilometre hıza ulaşarak büyük bir eşiği aştı. İnşallah 2025 yılı Eylül ayı içerisinde lokomotifimizi raylara indirmeyi planlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Lokomotifi Testlerde 140 Km Hıza Ulaştı 2

“Dışa bağımlılığın önüne geçeceğiz”

Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ Eskişehir fabrikasında üretilen 5 megavat gücündeki ESKİŞEHİR-5000 lokomotifinin hem yük hem de yolcu taşımacılığında kullanılabileceğini ve Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik (TSI) sertifikasına sahip olacağını belirtti. Projede yerlilik oranının yüzde 65 olduğunu, seri üretimde bu oranın yüzde 80’e çıkacağını ifade eden Uraloğlu, “Bu sayede demiryolu sektöründeki dışa bağımlılığın önüne geçeceğiz” dedi.

ESKİŞEHİR-5000 projesinin birçok ilki barındırdığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Lokomotifin cer motorları, her biri 1280 kilovat gücünde olup Türkiye’de bugüne kadar tasarlanan en yüksek güçlü cer motorlarıdır. Ayrıca, 2.5 megavat gücündeki cer konvertörleri de ülkemizde tasarlanan en güçlü yüksek gerilim cer konvertörleridir. Ana hat lokomotifler için ilk defa araç gövdesi, boji ve Tren Kontrol Yönetim Sistemi de tamamen yerli tasarımla üretildi” dedi. Uraloğlu, elde edilen bilgi birikiminin diğer projelerde de kullanılacağını vurguladı.

Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Lokomotifi Testlerde 140 Km Hıza Ulaştı 3

Projenin üniversiteler ve sanayi kuruluşlarıyla iş birliği içinde geliştirildiğini belirten Uraloğlu, “Projemiz üniversite ve sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri. TÜRASAŞ, TÜBİTAK RUTE, ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi önemli paydaşlar bu projede yer aldı” dedi.

Seri Üretim Hızla Devam Ediyor

TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye teslim edilecek 95 adet ESKİŞEHİR-5000 lokomotifin seri üretimine hızla devam ettiklerini belirten Uraloğlu, “ESKİŞEHİR-5000 lokomotifi için geliştirilen tüm ana bileşenler ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünlerdir. Bu ürünler, TCDD bünyesindeki mevcut lokomotiflerde hem yedek parça hem de modernizasyon kapsamında kullanılabilecektir” diyerek projenin Türkiye’nin demiryolu teknolojisinde dışa bağımlılığı azaltacağını ve ihracat kapılarını açacağını vurguladı.

Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Lokomotifi Testlerde 140 Km Hıza Ulaştı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.