1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Türkiye’de Diyabet Alarm Veriyor: Her 100 Yetişkinden 14’ü Diyabet Hastası

Türkiye’de Diyabet Alarm Veriyor: Her 100 Yetişkinden 14’ü Diyabet Hastası

featured
service

Diyabet, dünya genelinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızla artıyor ve Türkiye, diyabet görülme sıklığı bakımından Avrupa’nın zirvesinde yer alıyor. Türkiye’de erişkin nüfusun yaklaşık %14’ü diyabet hastası olarak kayıtlara geçerken, bu oranın son 20 yılda iki katına çıktığı ifade ediliyor. Uzmanlar, diyabetin gelişiminde en büyük etkenlerden biri olan insülin direncine karşı uyarıda bulunuyor.

Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şahin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde diyabetin etkileri ve farkındalığın önemi hakkında dikkat çekici bilgiler paylaştı.

İnsülin Direnci ve Obezite: Kısır Döngü

Diyabetin ilk adımı olarak bilinen insülin direnci, kas, yağ ve karaciğer hücrelerinin pankreas tarafından üretilen insüline doğru yanıt vermemesi durumunda ortaya çıkıyor. Bu durum kanda yüksek şeker seviyesine sebep oluyor ve uzun vadede diyabet riskini artırıyor. Şahin, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “İnsülin direnci obeziteyi, obezite ise insülin direncini artırmaktadır. Süreç kısır döngü halinde ilerlemektedir. İnsülin direnci gelişiminde en önemli nedenlerden biri de genetik faktörlerdir. Genetik faktörlerimizi değiştiremeyiz. Ancak beslenme, yaşam tarzı değişikliği, fiziksel aktivite ile daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.”

Çocuklarda Diyabet Oranları Endişe Verici Boyutta

Dünya genelinde ve Türkiye’de çocukluk çağı obezitesinin artmasıyla birlikte çocuklarda ve gençlerde de diyabet riski yükseliyor. Prof. Dr. Şahin, bu konuda şöyle konuştu: “Son yıllarda bu yaş gruplarında da Tip 1 diyabetten daha fazla görülmektedir. Diyabetten korunmak için Akdeniz diyetiyle beslenmek önerilmektedir.” Şahin, ayrıca sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli fiziksel aktivite, stresten uzak durma, sigara ve alkolden kaçınma gibi unsurların da önemine vurgu yapıyor.

Diyabet ve Yol Açtığı Hastalıklar

Diyabet, kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, ailesinde diyabet bulunanlar, prediyabet veya insülin direnci olanlar, polikistik over sendromu olan kadınlar, sağlıksız beslenenler ve şehirlerde yaşayanlar gibi risk grubundaki bireylerin düzenli olarak kan şekeri ölçümü yaptırması gerektiğini belirtiyor. “Diyabetli hastalarda kalp damar hastalıkları çok daha sık görülmekte, böbrek yetmezliği ve diyaliz riski daha yüksek seyretmektedir” diyen Şahin, diyabetin hayatın her alanını etkileyen karmaşık bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Diyabet ve Obeziteye Karşı Farkındalık Artıyor

Bu yıl, Dünya Diyabet Günü kapsamında Memorial Sağlık Grubu’nun düzenlediği etkinlikte, diyabet ve obezite ile ilgili son tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar ve obezitenin diyabet üzerindeki etkileri ele alındı. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Şahin, toplumun diyabet ve obezite konusunda bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, erken tanı ve tedavi için farkındalığın artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de Diyabet Alarm Veriyor: Her 100 Yetişkinden 14’ü Diyabet Hastası
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.