1. Haberler
  2. Haberler
  3. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı İzmir’de Gerçekleşti

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı İzmir’de Gerçekleşti

featured
service

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 42. Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde İzmir’de yapıldı. Toplantının ardından düzenlenen panelde Başkan Tugay, iklim krizi, su yönetimi, toplum sağlığı, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi konuların yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesiyle daha etkin çözümler bulabileceğini vurguladı.

“Daha Fazla Eylem ve Farkındalık İçinde Olmalıyız”

Başkan Tugay, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 151 belediyeden oluşan güçlü bir yapı olduğuna dikkat çekerek, “İklim krizi konusunda, yerel yönetimlerin iş birliği yapması açısından en uygun yapı. Bu fırsatı kaçırmamak lazım. Su yönetimi, toplum sağlığı, atık yönetimi, atık bertarafı, döngüsel ekonomi, ileri yaş gibi çalışmalar açısından bizden daha yetkin, daha uygun belediye birliği yok. Daha aktif olmanın, daha fazla eylem ve farkındalık içinde olmanın yollarını arayacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı İzmir’de Gerçekleşti 1

Başkan Tugay: “Hep Beraber Sorumluluk Alalım”

Başkan Tugay, iklim krizinin getirdiği zorluklar karşısında yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumluluğun büyük olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de artan sıcaklıklara, kuraklığa, ekosistem bozulmalarına, kaybettiğimiz doğal alanlara, tarımda kötüye gidişe, her türlü canlı sağlığındaki problemlerin artışına ‘yok’ dersek nasıl düzeleceğiz? Problemin önce varlığını kabul etmemiz, sonra ne yapabileceğimizi konuşmamız lazım. Birbirimizi daha iyisini yapma konusunda teşvik etmemiz lazım. Daha iyisini yapma konusunda yarış içinde olmamızda fayda var. Bunların sonucunda bu problemler düzelecek” dedi ve ekledi: “Bu yolu bir özeleştiri ile beraber yürümezsek kendi kendimizi kandırırız. Hep beraber sorumluluk alalım.”

Tek Sağlık Yaklaşımı: İzmir Örneği

Panelde, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, “Belediye Stratejik Planlarında Tek Sağlık Yaklaşımı: İzmir Örneği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Tek sağlık kavramının insan, çevre ve hayvan sağlığını kapsayan üç bileşenden oluştuğunu belirten Velibeyoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İleri Yaş Eylem Planı, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Eylem Planı ve Orman Yangını Acil Eylem Planı gibi projelerle bu kavramı somutlaştırdığını ifade etti. Ayrıca, “Operasyonelleşmeyi yaparken ekonomik bileşenleri de göz önünde bulundurmak gerek ki sağlık ve refah arasında pozitif ilişki kurabilelim” diye ekledi.

Yeni Çalışma Grupları Oluşturulacak

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Murat Ar, birliğin yapısı ve gelecekteki hedeflerine yönelik yaptığı konuşmasında, üye belediyelerin kapasitesini artırmak amacıyla çeşitli çalışma grupları kurulacağını belirtti. Su yönetimi, enerji verimliliği, madde bağımlılığı, gıda sağlığı, ileri yaş ve otizm, iklim değişikliği, küresel ısınma, afet ve deprem konularında çalışmalar yapılacağını açıklayan Ar, 2025 yılında Sağlıklı Şehirler Yarışması’nın düzenleneceğini ve DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı’nın yıllık iş toplantısı ve teknik konferansına üye belediyelerin katılması için davette bulundu.

“Yapabileceğimiz Çok Şey Var”

Panel moderatörü İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay ise, Türkiye’de sağlık alanında yapılabilecek çok sayıda proje olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki insanlar bir yıl içinde 13 kez tedavi amaçlı polikliniklere başvuruyor. Her 3 başvurudan 2’si, birinci basamak değil ikinci ya da üçüncü basamak kurumlarına oluyor. Yani 13 kez başvurup çözüm bulamıyorsunuz. Böyle bir dengede sadece tansiyonla ilgili yapacağımız bir müdahale, bir bilinçlendirme ya da yerel yönetimlerin kurduğu tansiyon ölçüm destekleme birimleriyle, hayatın kalitesinin iyileştirileceği sağlık okur yazarlığını artırma müdahaleleriyle tansiyon ölümlerinin 5’te 1’inden kurtulabiliyorsunuz. Bu çok önemli bir şey. Yapabileceğimiz çok şey var” dedi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı İzmir’de Gerçekleşti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.