1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Türkiye, Dünya Un İhracatındaki Liderliğini Sürdürüyor

Türkiye, Dünya Un İhracatındaki Liderliğini Sürdürüyor

featured
service

Türkiye, un ihracatında dünya şampiyonluğunu 9 yıldır elden bırakmıyor. 2023 yılını da dünya un ihracat şampiyonu olarak kapatan Türkiye, 2024 yılının ilk yarısını başarıyla tamamladı.

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, ilk yarıyılda 680 milyon dolar gelir elde edildiğini, yıl sonunda ise 4 milyon ton un ihracatıyla yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolar gelir hedeflediklerini belirtti.

İhracatta Yüzde 15 Artış

Türkiye’nin un ihracatı, yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 1 milyon 800 bin tona ulaştı. 2023 yılında 3 milyon 663 bin ton un ihracatı gerçekleştirerek tüm zamanların dünya tarihindeki en yüksek un ihracatını yaparak yeni bir rekora imza atan Türkiye, 2024’ün ilk yarısını da başarıyla tamamladı. İlk 6 ayda 680 milyon dolar gelir elde eden Türkiye, en çok ihracatını Irak, Cibuti ve Suriye’ye yaptı.

IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2023 yılında 3 milyon 663 bin ton ihracatla rekoru tazeledik. 2023 ihracat anlamında güzel bir yıl olarak kayıtlara geçti. 2024’e de iyi bir giriş yaptık. İlk aylarda ihracattaki yükselişimiz yılın yarısına da yansıdı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımızı miktar bazında yüzde 15 artırdık. 1 milyon 800 bin ton un ihracatına karşılık 680 milyon dolar gelir elde ederek birçok sektörün ihracatta düşüş yaşadığı bir dönemde ihracatımızı artırarak yeniden dünya şampiyonluğumuz için önemli yol kat ettik. Yılı 4 milyon ton un ihracatına karşılık yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolar gelirle kapatmayı hedefliyoruz. İlk 6 ayda ihracat yaptığımız ülkelere baktığımız zaman Irak, Cibuti ve Suriye pazarları ön plana çıkıyor.”

Yükselen Pazarlar ve Buğday Üretiminde Rekor

2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin un ihracatında dikkat çeken pazarlar arasında Sudan, Cibuti, Mısır ve Endonezya yer aldı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Sudan’a ihracat yüzde 355, Cibuti’ye ihracat yüzde 323, Mısır’a ihracat yüzde 291 ve Endonezya’ya ihracat yüzde 105 arttı.

Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin buğday üretiminde de önemli bir başarı elde ettiğini vurgulayarak, ülkemizin geçen yıl buğday üretiminde son 7 yılın rekorunu kırıp 22 milyon ton üretim elde ettiğini açıklamalarına ekleyen Dr. Eren Günhan Ulusoy, bu sezon da 21 milyon ton buğday üretiminin elde edileceğini ifade etti.

Türkiye, Dünya Un İhracatındaki Liderliğini Sürdürüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.