1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Toplumsal Travmanın Panzehiri: Dayanışma ve Eğitim

Toplumsal Travmanın Panzehiri: Dayanışma ve Eğitim

featured
service

Uzmanlar, travmaların sadece bireylerin değil, toplumların da ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serdar Nurmedov, büyük travmaların toplumsal hafızayı derinden etkileyebileceğini ve bu durumun nesilden nesle aktarılabileceğini belirtiyor. Nurmedov, toplumsal travmanın en büyük panzehrinin toplumsal dayanışma ve eğitimin güçlendirilmesi olduğunu ifade ediyor.

Toplumun Ruh Sağlığı Travmalardan Etkileniyor

Bireylerin yaşadığı travmaların toplumun genel ruh sağlığı üzerinde de önemli bir etkisi olduğunu belirten Doç. Dr. Serdar Nurmedov, şu ifadeleri kullandı: “Toplumun ruh sağlığı iki şekilde olumsuz etkilenir. Birincisi, afetler, savaşlar ya da göç gibi olayların neredeyse tüm toplumu etkilemesi sonucu, ikincisi ise travmalarla sarsılmış bireylerden oluşan bir toplumun zamanla bu travmalardan kaynaklanan olumsuz etkilerle karşı karşıya kalması sonucu.”

Nurmedov, toplumsal hafızanın bu travmalar nedeniyle olumsuz yönde etkilendiğini ve bu durumun sağlıklı bir şekilde ele alınmaması halinde toplumsal kimliğin şekillenmesinde temel bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Nurmedov, “Eğer toplumsal hafızayı olumsuz yönde etkileyen bu toplumsal bunalım sağlıklı bir şekilde ele alınmazsa, nesilden nesle aktarılabilir ve o toplumu oluşturan bireylerin kimlik oluşumunda temel rol oynar.” dedi.

Toplumsal Travmaların Belirtileri

Toplumsal travmaların yol açtığı olumsuz etkiler arasında sosyal ve kurumsal güvenin azalması, toplumsal bağların zayıflaması ve güven duygusunun kaybı yer alıyor. Nurmedov, bu travmaların etkisi altında kalan bireylerin zamanla içine kapanma ve benzer hislere sahip bireylerle gruplaşma eğilimine girebileceğini ifade ederek, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarında artış gözlemlenebileceğini belirtti.

Toplumsal Dayanışma ve Eğitim Önemli

Toplumsal travmalara karşı en etkili yöntemin dayanışma olduğunu söyleyen Doç. Dr. Serdar Nurmedov, dayanışmanın güçlendirilmesinin travmanın etkilerini hafifletebileceğini vurguladı. Nurmedov, “İnsanlar arası dayanışmanın güçlendirilmesi ve sosyal destek ağlarının muhakeme edilmesi, bireylerin yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlar ve toplumsal bağları kuvvetlendirir.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, psikolojik iyi oluşun sağlanması için toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitim çalışmalarının önemine dikkat çeken Nurmedov, “Travmaların normal bir tepki olduğunu ve bunlarla başa çıkmanın yollarını anlatan eğitim programları düzenlemek, bireylerin farkındalığını artırır. Psikolojik dayanıklılığı güçlendirme yollarını öğretmek de bu süreçte etkilidir.” ifadelerini kullandı.

Toplumsal Travmanın Panzehiri: Dayanışma ve Eğitim
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.