1. Haberler
  2. Siyaset
  3. TKP Cumhuriyetin 101. yılını halk buluşmalarıyla selamladı

TKP Cumhuriyetin 101. yılını halk buluşmalarıyla selamladı

featured
service

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Cumhuriyetin 101. yılını Ankara ve İzmir’de düzenlediği halk buluşmalarıyla kutladı. Türkiye’nin birçok ilinde sürecek etkinliklerde, “Türkiye neden bu hale geldi ve nasıl ayağa kalkar?” sorusuna yanıt arandı.

TKP, geçtiğimiz hafta Cumhuriyetin yıl dönümünde geniş katılımlı etkinlikler düzenleyeceğini duyurmuştu. Ankara ve İzmir’de gerçekleşen buluşmalarda, Cumhuriyetin emekçiler için taşıdığı anlam, kazanımların tasfiye edilme süreçleri ve Cumhuriyetin korunmasının komünistlerin gözünden nasıl sağlanacağı konuşuldu. Etkinlikler, İstanbul ve farklı şehirlerde düzenlenecek halk buluşmalarıyla devam edecek.

Kadın Dayanışma Komiteleri: “Cumhuriyeti yıktılar ve insanları çürüttüler”

Ankara’da, Kocatepe Kültür Merkezi’nde yüzlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleşen buluşma, Gülcan Altan’ın Boyun Eğme şarkısıyla başladı. İlk konuşmayı Kadın Dayanışma Komiteleri adına Eda Mermi gerçekleştirdi. Mermi, kadınların sorunlarının toplumsal düzenden bağımsız düşünülemeyeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Cumhuriyeti yıktılar ve yerine kurdukları bu ucube sistemde insanları çürüttüler. Oysa biz kadınlar, laik bir ülkede yaşamak istiyoruz çünkü laiklik, kadının toplumsal hayatta eşit haklara sahip olmasının güvencesidir. Gericiliğe ve dinin siyasete alet edilmesine karşı laiklik, biz kadınların eşit haklara sahip olması için tartışmasızdır. Ancak, bugünün koşullarında gerçek bir laikliğin, kadınların gerçek eşitliğinin bu düzende değil, yalnızca sosyalizmle mümkün olduğunu biliyoruz. Bunu başarmamız için emekçi kadınları göreve çağırıyoruz.”

Türkiye Komünist Gençliği: “Yeni bir ülke kuracağız”

Türkiye Komünist Gençliği adına konuşan Arda Yavuz, gençlerin iradesinin önemine dikkat çekerek, “Okullarında, işyerlerinde, üniversitelerde ya da liselerde benzer şekilde bu sorunları yaşıyorlar. İşte bu sorunları yaşayan gençler boyun eğmeyip yeni bir ülke kurmaya çalışacak. Biz başaracağız. Gençliğin iradesi başaracak. Bize reva görülen bu karanlık tabloyu yırtıp aydınlık bir ülke kuracağız.” dedi.

TKP Cumhuriyetin 101. yılını halk buluşmalarıyla selamladı 1

Kemal Okuyan: “Nerede bir Cumhuriyet kavgası varsa orada komünistler oldu”

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Cumhuriyetin komünistlerle bağını anlatarak şunları söyledi:

“Vikipedi’den bakınca Kurtuluş Savaşı Sovyetlerin, Fransızların ve İtalyanların desteğiyle verildi yazıyor. Böyle böyle yıkıyorlar Cumhuriyete ait değerleri. Ne alakası var? Fransızlar Antep’te Maraş’ta tokadı yemeden önce destek mi verdiler, işgal mi ettiler? Yok öyle bir yağma. Bu savaşa emperyalistlere, saltanata, saraya karşı verildi.

Fransız İhtilaline bakalım. En ön saflarında eşitliği savunanlar yok muydu? İspanya’da faşistlere karşı cumhuriyeti savunanlar komünistler değil miydi? Bizim alnımız ak, yüzümüz açık. Nerede bir cumhuriyet kavgası varsa orada komünistler oldu.”

Okuyan konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Yaşananlara bir bakın. Yenidoğan çetesi. Ne gösteriyor bize dostlar? Kapitalizm insanlığı çürütür. Para kazanma hırsı insan yaşamına dahi kast eder bunu gösteriyor. İşte kapitalizm bu ülkede Cumhuriyeti çürüttü.

Bir diğeri tarikatlar. Tarikatlar eliyle gericiler bu ülkede cumhuriyetin tüm kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalıştı.

Bir diğer sorun da anti-komünizm. Bu ülkede anti-komünistler Cumhuriyeti yıkmak için ellerinden geleni yaptı. Yoksa Fethullah Gülen dediğiniz kişi kimdi? Komünizmle Mücadele Derneği içinden biri değil miydi? Amerika’yla ilişkileri orada kurulmadı mı? Şimdi kalkıp Fethullah Gülen’i hain ediyorlar. Ama onu bıraktığı anti-komünizm bayrağını yükseltmekten de geri kalmıyorlar.”

TKP Cumhuriyetin 101. yılını halk buluşmalarıyla selamladı 2

İzmir Buluşmasında Sosyalist Cumhuriyet Vurgusu

Ankara’daki buluşmanın ardından İzmir Bayraklı’da devam eden etkinlikte Kadın Dayanışma Komiteleri adına konuşan Tuğçe Sezen Gedik, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında, genç Sovyetler’in de desteğiyle, İzmir’de daha çok kadınların çalıştığı bazı fabrikalar vardı: Sümerbank Basma Fabrikası, İzmir Dokuma Fabrikası, İzmir İplik ve Bez Fabrikası… Bu fabrikalarda daha çok kadınlar çalışabiliyordu çünkü aynı zamanda çocuğu olan bir kadın, çocuğuna ne olacağını düşünmek zorunda kalmıyordu. Kreş imkanları vardı. Bu fabrikalarda kadınlar sadece üretim yapmıyordu, sosyal ve kültürel anlamda da gelişiyordu.

Patron, ‘Ben kapatıyorum fabrikayı’ dedi, koydu kadınları kapının önüne ama mücadele eden kadınlar haklarını kazandı. Oysa bizim hakkımız bundan fazlası… Bunu biliyoruz, mücadelemiz de bu yüzden. Bu ülke nasıl ayağa kalkar sorusunun yanıtlarından biri de tam olarak burada aslında. Tamamen devletçi ekonomi politikaları ile.” dedi.

İstanbul ve Diğer İllerdeki Etkinliklerle Devam Ediyor

TKP’nin halk buluşmaları İstanbul’da Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda ve farklı şehirlerde devam edecek. 27 Ekim Pazar günü gerçekleşecek buluşmalar arasında Gaziantep, Eskişehir, Antalya, Çanakkale ve Tekirdağ gibi birçok şehirde halk bir araya gelecek.

  • İstanbul Beyoğlu Ses Tiyatrosu – 27 Ekim Pazar, 15.00
  • Gaziantep TKP İl Binası – 27 Ekim Pazar, 15.00
  • Eskişehir Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon – 27 Ekim Pazar, 16.00
  • Antalya ve Çanakkale – Belirtilen salonlarda çeşitli saatlerde

“Türkiye neden bu hale geldi ve nasıl ayağa kalkar?” sorusuna yanıt verilecek buluşmalarda, Cumhuriyetin emekçiler için ne anlama geldiği, bu topraklara kazandırdığı değerler, kazanımlarının neden ve nasıl tasfiye edildiği; Türkiye’nin yoksulluk, şiddet, çürüme ve savaş tehdidinden oluşan bu karanlık tablodan nasıl çıkarılacağı ve Anayasa, “normalleşme”, “yeni çözüm süreci” gibi güncel başlıklarda komünistlerin tutumunun açıklanacağı duyuruldu.

TKP Cumhuriyetin 101. yılını halk buluşmalarıyla selamladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.