Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve TBB encümen üyeleri, iktidarın kayyım politikasına karşı yaptıkları ortak açıklamanın ardından başlattıkları siyasi lider ziyaretlerinde ilk görüşmelerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdi. TBMM’deki makamında TBB heyetini ağırlayan Özel, kayyım uygulamalarını sert sözlerle eleştirerek, süreci “doğrudan demokrasiye karşı bir cinnet hali” olarak nitelendirdi.
CHP Genel Başkanı Özel, “Ümit ediyorum, tüm genel başkanlarla yapılacak değerlendirmeler aynı yapıcı yaklaşım içinde gerçekleşecektir. Meselenin partilere özgü bir mesele olmadığını, bir demokrasi meselesi olduğunu görmek ve Meclis çatısı altında, hepsini birden aynı ilkesel yerden savunmak en doğrusu” şeklinde konuştu. Özel, İmamoğlu ve TBB heyetinin başvuru adresi olarak TBMM’yi tercih etmesinin ise “son derece anlamlı ve meseleyi en doğru yerden gören bir yaklaşım” olduğunu vurguladı.
TBB’den Yerel Yönetim Reformu Çağrısı
Kayyım uygulamalarının yarattığı yetki gaspını sona erdirmek amacıyla bir reform çağrısı yapan TBB Başkanı İmamoğlu, özellikle bu düzenlemenin yerel demokrasiye ciddi zarar verdiğini belirtti. İmamoğlu, “Malumunuz, gördüğünüz gibi belediye meclis üyeleri belediyeye sokulmaz duruma getirildi. Ve bu, sanki bir rutinmiş gibi, gerçekten çok kötü bir görüntüyü demokrasimiz adına bize servis etmekte. Bu bağlamda bütün bunların düzeltilmesi zeminini sağlayacak bir önerimizi de çok yakın zamanda siyasi partilerin gruplarıyla, grup başkanvekilleriyle paylaşacağımızı da ifade etmiş olalım. Anayasa zemininde bunun düzeltilmesi, gerçekten Türkiye’mize ciddi bir soluk aldırır. Umarım bunu başarırız” ifadelerini kullandı.
“Demokrasiye Karşı Bir Cinnet Hali”
Ziyarette söz alan Özel, kayyım uygulamalarının siyasi bir mesele olmaktan çok demokrasiye yönelik bir tehdit olduğunu belirterek, “Bugün Türkiye’de yaşanan, demokrasiye karşı bir cinnet hali” dedi. Özel, 1 Ekim’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sözleriyle başlayan sürecin ardından kayyım uygulamalarının arttığını, halkın iradesine karşı güç gösterilerine ve cezalandırmalara dönüşen bir dizi olay yaşandığını ifade etti.
Özel, “Çünkü Esenyurt’ta da olsa, dün gittiğim Mardin’de de olsa, yapılan iş, tek karar verici olan halkın verdiği karara karşı bir meydan okumadan başka bir şey değil. Bu CHP içinde olursa da farklı değil, DEM için olursa da farklı değil. İYİ Parti için olursa da farklı değil, Yeniden Refah için olursa da farklı değil. Geçmiş dönemlerde, bu Meclis’in çatısı altında, aynı anda hem CHP’nin hem bugünkü adıyla DEM’in, o günkü adıyla BDP’nin ve MHP’nin aynı anda tutuklu milletvekilleri vardı. Biz, hepsine aynı güçte, aynı kararlılıkla ve aynı ilkesel yerden itiraz ettik. Kendilerini ziyaret ettik. Büyük bir mücadele verdik ve sonunda hepsinin buraya gelip yemin etmesi mümkün olmuştu. Bugün DEM’le CHP’nin belediyelerine kayyum atanıyor ama meselenin partilere özgü bir mesele olmadığını, bir demokrasi meselesi olduğunu görmek ve Meclis çatısı altında, hepsini birden aynı ilkesel yerden savunmak en doğrusu. Bence de hem bugün yapmış olduğunuz olağanüstü toplantı hem de toplantıdan sonra ilk gittiğiniz, başvurduğunuz yerin milletin meclisi olması son derece anlamlı, son derece özenli ve meseleyi en doğru yerden gören bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.” şeklinde konuştu.
Özel, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Türkiye’mize ciddi bir soluk aldırır”
“Ne yazık ki, 8 yıldır kayyımla ilgili nice kötü uygulamalara maruz Türkiye’deki yerel demokrasi süreci. Bu eksende bugün genişçe bir kamuoyu açıklaması yaptık. Basınla paylaştık. Ve sizinle başlayan bu genel başkan ziyaretleriyle birlikte de TBB encümeni olarak süreci sizlerle paylaşacağımızı ifade ettik. Burada özellikle arzu ettiğimiz şey, bu işin hem yanlış olduğunu genel başkanlarla paylaşmak ama daha da ötesi bir TBB’nin hazırlamış olduğu yerel yönetim reform içinde özellikle bu kayyumla ilgili kısmın tümden ortadan kaldırılması, bu yetki gaspının ortadan kaldırılması, kötü uygulamanın, yani görevi boşaldığı anda meclisin devreye girdiği birçok uygulamanın tam aksine, burada keyfi bir uygulamayla, bırakın yetkiler devam etmesi ya da kendi içinden başkan ya da başkan vekili seçmesini, malumunuz, gördüğünüz gibi belediye meclis üyeleri belediyeye sokulmaz duruma getirildi. Ve bu, sanki bir rutinmiş gibi, gerçekten çok kötü bir görüntüyü demokrasimiz adına bize servis etmekte. Bu bağlamda bütün bunların düzeltilmesi zeminini sağlayacak bir önerimizi de çok yakın zamanda siyasi partilerin gruplarıyla, grup başkanvekilleriyle paylaşacağımızı da ifade etmiş olalım. Anayasa zemininde bunun düzeltilmesi, gerçekten Türkiye’mize ciddi bir soluk aldırır. Umarım bunu başarırız. Bu çerçevede sizinle ziyaretlerimize başlamış olduk. Kabulünüz için bütün belediye başkanlarım adına, TBB adına sizlere teşekkür ederiz.”