1. Haberler
  2. Gündem
  3. Su Kaynaklarında Alarm! Suyu Tasarruflu Kullanalım

Su Kaynaklarında Alarm! Suyu Tasarruflu Kullanalım

featured
service

Son zamanlarda beklenen kış ve bahar yağışlarının gerçekleşmemesi nedeniyle barajlardaki su seviyeleri dikkat çekici biçimde azaldı. Tahtalı Barajı’ndaki aktif doluluk oranının yüzde 26,4 seviyesine düşmesi, su altındaki eski Bulgurca Camii’nin yeniden ortaya çıkmasına neden oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şehre su sağlayan Sarıkız, Göksu, Menemen kuyuları ve Gördes Barajı’ndan daha fazla su alınarak bu duruma karşı önlemler alındığı belirtildi. Kısa vadede susuzluk tehlikesi bulunmadığı ifade edilen açıklamada, “Yine de tedbiri elden bırakmamak gerek. Bugün su sorunumuz yoksa bile, yarın kapımızda olacak” denilerek su tasarrufuna dikkat çekildi.

Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Etkileri

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle yağış rejiminin değişmesi ve yağışların azalması dünya genelinde olduğu gibi İzmir’deki barajlardaki su seviyelerini de olumsuz etkiliyor. Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi, son yılların en düşük seviyesi olan yüzde 26,4’e geriledi. İzmir’de kuraklığın göstergelerinden biri olarak kabul edilen Tahtalı Baraj gölünün altındaki Bulgurca Camii, yeniden görünür hale geldi. İZSU Genel Müdürlüğü, barajlardaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle yeraltı su kaynaklarına yöneldi. Şehre su sağlayan Sarıkız, Göksu, Menemen kuyuları ile Gördes Barajı’ndan alınan su miktarı artırılarak Tahtalı Barajı’nın yükü hafifletildi. Planlamalar doğrultusunda kısa vadede su sıkıntısı yaşanmayacağı ve yağmur mevsimine kadar yeterli su bulunduğu belirtildi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün aynı zamanda alternatif su kaynakları yaratmak için çalışmalarına devam ettiği vurgulandı.

“Yağışlardaki azalma yüzde 20 seviyelerine kadar düştü”

İzmir’in hem yer altı hem de yer üstü su kaynaklarından beslendiğini hatırlatan İZSU Su Arıtma Dairesi Başkanlığı Güney Su Arıtma Şube Müdürü Başak Sever, “Son günlerde artan sıcaklık ve azalan yağışlar nedeniyle barajlardaki su seviyesi gündemimizde. Geçmişte İzmir, 2008 yılında su kriziyle karşı karşıya kalmıştı ve o dönemde uygulanan su tasarrufu kampanyaları sayesinde bu kriz atlatılmıştı. Son yıllarda yağışlarda bir azalma mevcut. Yağışlardaki azalma yüzde 20 seviyelerine kadar düştü. Bu durum tüm vatandaşlarımızda bir tedirginlik yaratıyor” dedi.

“Bugün yoksa bile yarın kapımızda olacak”

Tahtalı Barajı’ndaki aktif doluluk oranının yüzde 26,4 olduğunu ifade eden Başak Sever, “Buharlaşma verileri ve günlük tüketim verileri dikkate alındığında, mevcut suyun yağışlı döneme kadar yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Su İsale ve Dağıtım Dairesi Başkanlığı tarafından gerekli manevralar yapılarak, şehrin kuzeyindeki yer altı kaynaklarından güney bölgemize de su temini sağlanabiliyor. İzmir genellikle Aralık ve Mart ayları arasında yağış alır. Ancak, yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Her vatandaşın üzerine düşen bir sorumluluk olduğunu tekrar hatırlatmamız gerek. Su sorunu bugün yoksa bile yarın kapımızda olacak” şeklinde konuştu.

Su Kaynaklarında Alarm! Suyu Tasarruflu Kullanalım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.