Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TEMA Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Su Kardeşliği Projesi, ülkemizin su varlıklarını koruma ve suyun verimli kullanımını sağlama hedefi doğrultusunda çocuklara ve öğretmenlere önemli bilgiler ulaştırmaya devam ediyor. Nisan ayında imzalanan protokol çerçevesinde Su Verimliliği Seferberliği’ne destek olan proje, 2024-2025 eğitim yılında da hızla ilerliyor.
Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye’de, su kaynaklarının korunması hayati önem taşıyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında başlattığı Su Verimliliği Seferberliği ile hem su varlıklarını korumayı hem de toplumda su bilincini artırmayı amaçlıyor. Ülkemizde yıllık tatlı su kullanımının %77’si tarıma, %23’ü ise içme-kullanma ve sanayiye ayrılıyor. Bu yüksek oranları göz önüne alan yetkililer, su kayıplarını azaltmak için çeşitli stratejiler geliştiriyor.
Okullarda Su Farkındalığı Artıyor
Toplumsal farkındalığı artırmayı hedefleyen Su Kardeşliği Projesi, okullarda yüz yüze etkinliklerle öğrencilere suyun yaşam için önemi, su ekosistemleri ve su verimliliği konularında bilgi veriyor. Ayrıca dijital platform üzerinden tüm öğretmenlere açık olan proje, çocuklara su ayak izini ve su tasarrufunu öğretmeyi amaçlıyor. İlkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine özel olarak hazırlanan eğitim materyalleri, su döngüsü ve ekosistemlerin önemini eğlenceli ve interaktif bir yaklaşımla anlatıyor.
Proje kapsamında düzenlenen etkinliklerde çocuklar, dünya üzerindeki su kaynaklarını, su döngüsünü, su ekosistemlerini ve buralarda yaşayan canlıları öğreniyor. Evlerinde ve okullarında su tasarrufuna yönelik gönüllü olabilen öğrenciler, etkinliklerde öğrendiklerini aileleri ve arkadaşlarıyla paylaşmaları için hazırlanan mektuplar aracılığıyla yayıyor. Mektupta belirtilen görevleri yerine getiren çocuklar, “Su Gönüllüsü” kimlik kartını almaya hak kazanıyor. Proje, 2024 yılı itibarıyla bahar döneminde 183 sınıfta 5.000 çocuğa ulaşmış durumda ve sonbaharda 5.000 çocuğa daha ulaşarak toplamda 10.000 öğrenciye erişmeyi hedefliyor.
Yetkililerden Destek Mesajları
Nisan ayında imzalanan protokolün ardından TOB, MEB ve TEMA Vakfı yetkilileri, projeye olan desteklerini ve Türkiye’nin su varlıklarını koruma çabalarına katkısını vurguladılar.
TOB Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, projenin sürdürülebilir yönetim açısından önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Küresel iklim değişikliğinin su varlıklarının üzerindeki etkileri giderek daha fazla hissediliyor. Bu noktada Su Kardeşliği Projesi, gelecek nesillerin su krizleriyle başa çıkabilmesi için önemli bir farkındalık oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak suyun verimli kullanılması adına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”
MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömür Fatih Karakullukçu ise eğitim ayağının önemine dikkat çekti: “Su Kardeşliği Projesi ile çocuklarımızı suyun tüm canlıların hayatındaki vazgeçilmez yeri konusunda bilinçlendiriyoruz. Okullarda gerçekleştirdiğimiz bu tür projeler ile sadece çocuklara değil, onların ailelerine de bu bilinci yaymayı hedefliyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı olarak çevre bilincini artıracak her projede olduğu gibi, bu projede de sorumluluğumuzun farkındayız ve çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz.”
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise suyun yaşam kaynağı olduğunun altını çizdi: “Su Kardeşliği Projesi ile suyun sadece içmek için değil, aynı zamanda yediğimiz, giydiğimiz, satın aldığımız her şeyin üretiminde de gerekli olduğunu ve en önemlisi gezegenimizdeki tüm canlıların yaşam kaynağı olduğunu anlatmayı amaçlıyoruz. Su Verimliliği Seferberliği kapsamında yürüttüğümüz bu proje ile su varlıkları ile ilgili çocuklara farkındalık kazandırarak suyun korunmasına önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz.”
Su Kardeşliği Geleceğe Umut Taşıyor
Su Kardeşliği Projesi, Türkiye’nin su kaynaklarını koruma ve sürdürülebilir kullanım hedefleri doğrultusunda önemli bir adım niteliğinde. Öğretmenlerin TEMA Vakfı’nın internet sitesinden erişebileceği eğitim materyalleri, çocuklarda su farkındalığı oluşturarak gelecekte su kaynaklarını koruyacak nesillerin yetişmesine katkı sağlıyor.