1. Haberler
  2. Gündem
  3. Seyfe Gölü Tehdit Altında!

Seyfe Gölü Tehdit Altında!

featured
service

Kırşehir’in Mucur ilçesinde yer alan Seyfe Gölü’nün koruma alanı sınırı 15 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda daraltıldı. Tabiatı Koruma Alanı sınırının 10 bin hektardan 5 bin hektara düşürülmesine TMMOB Şehir Plancıları Odası yapmış olduğu açıklama ile tepki gösterdi. Alınan kararın açılacak maden ruhsatlarına kolaylık sağlamak olduğu ifade edildi.

“Bilimsel bir gerekçesi yok”

Seyfe Gölü, yüzlerce kuş türünün göç yolunda bulunan ve nesli tehlikede olan birçok kuş türüne ev sahipliği yapan önemli bir sulak alan olarak biliniyor. Gölün geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanırken, 1989 yılında 23.585 hektarlık kısmı 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiş, 1990’da 10.978 hektarlık bölümü Tabiatı Koruma Alanı statüsü kazanmıştı. 1994’te ise 10.700 hektarlık kısmı Ramsar Sözleşmesi listesine dâhil edilerek uluslararası koruma altına alınmıştı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklamada, sınır değişikliğinin bilimsel bir gerekçesinin olmadığı, asıl amacın bölgede açılacak maden ruhsatlarına kolaylık sağlamak olduğu ifade edildi. Şehir Plancıları Odası’ndan yapılan açıklamada, Seyfe Gölü’nün birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığı ifade edilerek 2021`de kesin korunacak hassas alan olarak ilan edildiği hatırlatıldı.

Seyfe Gölü Tehdit Altında! 1

“Yöre halkının direnişlerini sonuna kadar destekleyeceğiz”

Şehir Plancıları Odası’ndan yapılan açıklama şu şekilde;

“Cumhurbaşkanı kararıyla koruma alanı sınırı daraltılan Seyfe Gölü yeni bir tehdit altındadır. Tabiatı Koruma Alanı sınırı 10 bin hektar iken 5 bin hektara düşürülmüştür. Gölün çevresindeki özel mülkiyet alanları sınırın dışına çıkarılmıştır. Ayrıca tarım arazileri ve sazlıklar koruma alanının dışında kalmıştır. Bu sınırın daraltılmasının hiçbir bilimsel gerekçesi yoktur. Amaç, ileride verilecek maden ruhsatları için kolaylık sağlamak ve çalışmaları olabildiğince hızlandırmaktır. Ayrıca sınır dışına çıkarılan, koruma değeri yüksek olan ve hiçbir müdahalenin yapılmaması gereken doğal alanların yapılaşma baskısı altında kalması söz konusu olacaktır.

Göl çevresinde en az 4 altın-gümüş madeni açılmak istenmektedir ve sondaj faaliyetleri başlamıştır. Yürütülecek maden çalışmaları sonucunda ortaya çıkan zehirli atıkların nerede ve nasıl tahliye edeceği bir soru işareti olarak karşımızda durmaktadır.

Siyanür havuzlarının birçok kuş türüyle beraber civardaki köylere de geri dönülemez zararlar vereceği açıktır. Çok yakın bir zamanda Erzincan-İliç`te meydana gelen doğa ve insan katliamı bunun en yakın örneklerinden biridir.

Bu yalnızca Kırşehir`e özgü bir sorun değildir. Yakın çevresiyle birlikte tüm doğal alanları, canlıları, insanları ve kentleri olumsuz etkileyecek bir karardır.

Söz konusu kararın uygulayıcısı olan kamu idareleri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ve Şubemiz etki alanında bulunan Seyfe Gölü Tabiat Parkı`nın korunmasına yönelik hukuki ve toplumsal mücadelemizi sürdüreceğimizi, yöre halkının direnişlerini sonuna kadar destekleyeceğimizi bildirmek isteriz.”

Seyfe Gölü Tehdit Altında!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.