1. Haberler
  2. istanbul
  3. Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metro Hattı İçin İmza Bekleniyor

Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metro Hattı İçin İmza Bekleniyor

featured
service

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tüm projeleri ve teknik şartnameleri onaylı ve dış finansman kaynağı hazır olan Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metro Hattı’nın yapımına başlamak için yalnızca bir imza bekliyor. 18,5 kilometrelik uzunluğa ve 10 istasyona sahip olan bu proje, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Bakırköy ilçelerini kapsayarak yaklaşık 4 milyon İstanbulluya hizmet sunmayı hedefliyor.

Metro Projesi Onay Bekliyor

Hattın geçerliliğini yitiren projeleri ve fizibilite raporu, İBB tarafından yeniden çalışılarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) onayına sunuldu ve Temmuz 2022’de onaylandı. Bakanlık onayını takiben, proje 2022, 2023 ve 2024 Kamu Yatırım Programlarına alınması için 4 kere başvuru yapıldı, ancak olumlu bir yanıt alınamadı. Şimdi, İBB beşinci kez başvuru yaparak süreci tamamlamayı umuyor.

Yaklaşık iki yıl önce başlayabilecek olan ancak Kamu Yatırım Programına alınmayarak 4 kez başlaması engellenen metro projesi, Beylikdüzü-Çobançeşme arasında doğrudan metrobüs aksını takip edecek. Bu hat, metrobüs yoğunluğunu hafifletecek ve D-100 üzerindeki araç trafiğini önemli ölçüde azaltacak. Bu sayede, İstanbul’un batısında yaşayan ve raylı sistem erişimi olmayan yaklaşık 4 milyon nüfus metrosuna kavuşacak.

Entegrasyon ve Gelecekteki Yolcu Kapasitesi

Küçükçekmece’de mevcut Halkalı – Gebze Marmaray Hattı ile, tasarım çalışmaları tamamlanan Esenyurt-Saadetdere Uzatma Hattı ve ekspres metro HIZRAY projesi ile entegrasyon sağlanacak. Esenyurt-Saadetdere uzatmasıyla hattın, İBB tarafından yapım çalışmaları devam eden Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Esenyurt Metro Hattı’na entegrasyonu sağlanmış olacak. Hattın işletmeye açılması beklenen yıl için günlük 969.630 yolcunun taşınması; 2050 yılında ise günlük 1.307.066 yolcunun taşınması öngörülüyor.

Hattın tam bir koridor olarak çalışabilmesi ve raylı sistem ağı içerisindeki entegrasyonunun artırılması için Sefaköy’den İncirli’ye kadar uzatılması gerekiyor. Bu amaçla İBB, hattın İncirli’ye kadar olan etabını da yapmaya teknik ve finansal olarak hazır olduğunu ilgili kurumlara defaten bildirmiş; ancak 7,5 km’lik İncirli-Sefaköy kısmının yapımının İBB’ye devredilmesi için yapılan başvurulara yanıt alınamadı. Halkın İBB’den ulaşım anlamında en büyük beklentisi olan bu hattın yapımına başlanabilmesi için Kamu Yatırım Programına alınması gerekiyor.

Geçtiği güzergah itibariyle topografik özellikler, zemin çeşitliliği ve arkeolojik ihtimaller ile birlikte yapım açısından birçok zorluk barındıran bu mega projenin yapımına önümüzdeki 6 ay içerisinde başlanabilmesiyle 2029 raylı sistem ağı içerisinde yerini alması planlanıyor. Projeye başlanması halinde hem istihdam olanağı sağlanmış olacak hem de gençler için tecrübe ve deneyim kazandıran uluslararası ölçekte bir proje olacak. Bu projenin, İstanbul’un yerel ekonomisine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metro Hattı İçin İmza Bekleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.