1. Haberler
  2. Gündem
  3. Mehmet Fatih Kacır: “Sanayi Sektöründe Rekorlar Kırıyoruz”

Mehmet Fatih Kacır: “Sanayi Sektöründe Rekorlar Kırıyoruz”

featured
service

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 16. Uluslararası Demir-Çelik, Döküm, Demir Dışı Metalürji Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı (ANKİROS 2024), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla açıldı. Sanayi sektöründeki büyümeye dikkat çeken Kacır, “Çalışan sayımızı 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine hep birlikte yükselttik. Organize sanayi bölgelerimizin (OSB) sayısını 191’den 362’ye çıkardık. Kurduğumuz 45 endüstri bölgesini, Türkiye’nin üretim üsleri hâline getirdik. Sanayi sektöründe üretim ve ihracat rekorları kırdık. Otomotiv üretimimiz, yıllık 357 binden 1 milyon 468 bine yükseldi.” diye konuştu.

Fuarda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Anıl, TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Efe, TÇÜD Başkanı Fuat Tosyalı, Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi Organizasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özgül Keleş ve sektörün önde gelen temsilcileri de hazır bulundu.

Mehmet Fatih Kacır: “Sanayi Sektöründe Rekorlar Kırıyoruz” 1

Demir-Çelik Sektöründe Türkiye, Dünyada İlk Sıralarda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türk demir-çelik sektörünün dünya çapındaki başarısına da dikkat çekerek, “Otomotivden inşaata, kimyadan makine üretimine, enerjiden raylı sistemlere oldukça geniş bir yelpazede, pek çok sektöre girdi tedariki sağlayan metal sanayimiz, güçlü sanayi, güçlü Türkiye vizyonumuzu en üst düzeyde sahiplenen sektörler arasında yer alıyor. Yıllık 60 milyon ton üretim kapasitesine sahip Türk demir çelik sektörümüz, gerek üretim kapasitesiyle gerekse üretim miktarı ve ürün kalitesi ile bugün dünyada önemli bir konuma sahip. Avrupa’nın 2., dünyanın ise 8. büyük çelik üreticisi konumundayız” dedi.

Dünyada ham çelik üretiminin bu yılın ilk 7 ayında %0,7 azaldığını belirten Kacır, Türkiye’nin bu dönemde %14,9 üretim artışı kaydettiğini açıkladı. Türkiye’nin metal döküm sektöründeki başarısına da değinen Bakan, “Üretim teknolojisi ve kalitesi ile dünya standartlarının üzerinde olan metal döküm sektörümüz, bugün otomotiv, beyaz eşya, makine, tarım ve inşaat gibi pek çok alana ürün sağlarken 70 bin vatandaşımızın da istihdamını temin ediyor” diyerek sektördeki başarının altını çizdi.

“Avrupa’nın ikinci, dünyanını ise yedinci en büyük döküm üreticisi konumundayız”

Sektörde başarı grafiğinin yukarıya çıktığını ifade eden Bakan Kacır, “Türkiye olarak metal döküm sanayinde; Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise yedinci en büyük döküm üreticisi konumundayız. Döküm sektörünün üst seviyede hassas dökümlere, mühendislik çalışması ve ar-ge gerektiren işlere imza atması bizler için ayrı bir gurur kaynağı. 7 milyar doların üzerinde ihracatıyla kalkınmada öncü sektörlerimiz arasında yer alan metal döküm sektörümüzün kıymetli temsilcilerini üstün gayretleri için ayrıca takdir ve tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Bin 137 firma temsil edilecek”

Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Anıl ise “2022’de gerçekleştirdiğimiz fuarda çok büyük bir başarı yakalamıştık. Bu başarı bir takım cesur kararlar almamıza neden oldu. İki önemli karar aldık; birincisi fuar merkezini değiştirdik, fuarımızı İstanbul Fuar Merkezi’ne taşıdık. İkincisi ise şirketin ortaklık yapısını daha uluslararası ve kurumsal bir yapıya dönüştürdük. Bu sene ki rekorlarımız çok çarpıcı. 2022’ye göre net stant alanımızı 31 bin 700 metrekareye çıkararak yüzde 34’ün üzerinde bir büyüme sağladık. Bu alan üzerinde bin 137 firma temsil edilecek. Bu rakamın içindeki yabancı firma oranı yüzde 55’ten yüzde 63’e yükseldi” dedi.

Mehmet Fatih Kacır: “Sanayi Sektöründe Rekorlar Kırıyoruz”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.