1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Karal’dan Maliye Bakanı Şimşek’e: Vatandaş Enflasyonu İliklerine Kadar Hissediyor

Karal’dan Maliye Bakanı Şimşek’e: Vatandaş Enflasyonu İliklerine Kadar Hissediyor

featured
service

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Dezenflasyon süreci başladı’ açıklamasına sert tepki gösterdi.

Karal, enflasyonun çarşıda, pazarda vatandaşın iliklerine kadar hissedildiğini ve gerçek enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde olduğunu belirtti. TÜİK’in açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığını savunan Karal, Bakan Şimşek’e TÜİK’in verilerini sorgulayan sorular yöneltti. Karal, TÜİK’in açıkladığı haziran ayı enflasyon oranlarının ardından yaptığı açıklamada, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan enflasyon verileri ile TÜİK’in verileri arasında büyük farklar olduğunu vurguladı.

TÜİK’in enflasyonu düşük göstermek için uğraştığını öne süren Karal, “ENAG verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi haziran ayında yüzde 4,27 arttı, yıllık artış ise yüzde 113,08 olarak gerçekleşti. TÜİK ise aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 71,60 açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de fiyat istikrarına ulaşana kadar bu programlarını kararlılıkla uygulayacaklarını söylüyor. 1 yıldır kararlılıkla uyguladıkları şey zamdan başka bir şey değil” dedi.

“Milyonlarca Asgari Ücretliyi, Emekliyi Açlığa Mahkûm Ettiler”

Hasan Karal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına yönelik eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü: “1 yılda doları 19 liradan 34 liraya, mazotu 18,5 liradan 43 liraya, faizi yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye çıkardılar. Zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olmasını sağladılar. Emekliyi, işçiyi, memuru daha fazla yoksullaştırdılar. 85 milyon insanın gelecekten umudunu yitirmesine neden oldular.

”Karal, Bakan Şimşek’e TÜİK’in verilerini baz alarak yaptığı dezenflasyon açıklamasına yönelik şu soruları yöneltti:

  • “Bugün başladığını ifade ettiğiniz ‘dezenflasyon süreci’ne acaba enflasyon verisini yükseltmemek için yüzde 38’lik elektrik zammını önceden açıklamak da etkili oldu mu Sayın Bakan?
  • Vatandaş çarşıda, pazarda gerçek enflasyonu iliklerine kadar hissederken, gerçek enflasyon yüzde 100’ün üzerindeyken, verileri kağıt üzerinde düşüren TÜİK’e göre hesaplamak da etki sağladı mı Sayın Bakan?
  • Pahalılık had safhadayken, vatandaş yokluktan inim inim inlerken ‘enflasyonu artıracak’ diye asgari ücrete zam yapmamak, emekliye refah payı vermemek de dezenflasyon sürecinin başlamasına etki etti mi Sayın Bakan?
  • ‘Kararlılıkla’ uyguladığınızı politikalarla milyonlarca asgari ücretliyi, emekliyi açlığa; memuru, öğretmeni, polisi yoksulluğa mahkûm etmek de bu sürece katkı sağladı mı Sayın Bakan?”
Karal’dan Maliye Bakanı Şimşek’e: Vatandaş Enflasyonu İliklerine Kadar Hissediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.