1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kadıköylüler Rexx Sineması İçin Ayakta: “Rant İçin Yıkıma İzin Vermeyeceğiz”

Kadıköylüler Rexx Sineması İçin Ayakta: “Rant İçin Yıkıma İzin Vermeyeceğiz”

service

Kadıköy’ün simgelerinden Rexx Sineması’nın yıkım kararına tepki gösteren Kadıköylüler, Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi’nin çağrısıyla bir araya geldi. Kültürel hafızalarına sahip çıkacaklarını belirten katılımcılar, Rexx’in rant uğruna yok edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Eyleme tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, yönetmen Semir Aslanyürek ve oyuncu Şevket Çoruh da destek verdi.

Protestoya katılan oyuncu Şevket Çoruh, “Kadıköy’ün simgesi olan, çocukluğumdan beri sinemayı sevmemi sağlayan bir mekânın başka bir şeye dönüştürülmesi, kültür sanat yapısının dışına çıkarılması, rant peşkeş çekilmesi hepimizin kanına dokunuyor” ifadelerini kullandı ve tüm Kadıköylüleri sürecin takipçisi olmaya çağırdı.

Eylemde, “Rexx’siz Kadıköy renksiz sinema”, “Sinema ranta kurban veriyor”, “Beyaz perde yıkılmaz, Rexx unutulmaz”, “Emek yıkıldı, Rexx yıkılmasın” sloganları atıldı.

Kadıköylüler Rexx Sineması İçin Ayakta: "Rant İçin Yıkıma İzin Vermeyeceğiz" 1

“Kadıköy bizim derdimiz olacaktır, o ticarethane sahiplerinin değil”

Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi Sözcüsü Fulya Girginer, Kadıköy’ün kültürsüzleşen bir eğlenme mekânına dönüşmekte olduğunu belirterek, “Elimizden kayanı görüyorsak bunu tutmak, geri kazanmak için de irade göstermeliyiz. Ticarethaneler o durumda geride yıkıntılarını bırakıp başka rant alanlarına doğru ilerleyebilirler. Geride kalacak mahzun Kadıköy bizim derdimiz olacaktır, o ticarethane sahiplerinin değil” diye konuştu.

“Kadıköy’de Bir Yağma ve Mafya Düzeni Hüküm Sürüyor”

Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Serap Emir, Kadıköy’ün tekelleşmiş bar ve restoranların hakimiyetinde olduğu ve kültürel mekânların birer birer kapandığını ifade etti. Emir, “Çünkü yaşama, doğaya, insana, tarihe ve kültüre hiç değer vermeyen, yok eden bu düzenin vahşice tüketmeye ve büyümeye ihtiyacı var. Kadıköy’de bir yağma ve mafya düzeni hüküm sürüyor. Mekanlar sokakları komple kapatıyor, sokaklarda yürünemiyor. Apartmanlarda oturanlar geceleri ses ve gürültüden uyuyamıyorlar. Sokaklar şişeler ve tuvalet kokusu ile çok pis durumda. Uyuşturucu Kadıköy’ü ele geçirmiş durumda. Gençler artık Kadıköy’e sinema ve tiyatro izlemeye değil, uyuşturucu bulmaya, tüketmeye ve tükenmeye geliyorlar. Arkasındaki sermaye düzeni, Türkiye’nin birçok yetkili kurumuyla birlikte çalışıyor. Bu kadar önemli bir kent düzenin tüm unsurlarının ortaklığıyla dönüştürülüyor. Şimdi bu sermaye sahipleri Rexx’in binasını yeni bir kültürsüz eğlence mekanı yapmak istiyorlar. Kadıköy koca bir bara dönüşmüşken buna neden ihtiyacımız olsun” dedi.

Serap Emir, Rexx’in 1800’lerde Apollon Tiyatrosu olarak kurulduğunu ve 13 Nisan 1922’de Afife Jale’nin ilk kez sahne aldığı yer olduğunu hatırlattı. Daha sonra Hale adıyla sinemaya dönüşen mekânın 1962’de Reks ve 1995’te Rexx adını aldığını belirtti. “150 yıldır Kadıköy’e ait bir mihenk taşı olan Rexx için harekete geçme zamanıdır” diyerek Kadıköylüleri mücadeleye davet etti.

Kadıköylüler Rexx Sineması İçin Ayakta: “Rant İçin Yıkıma İzin Vermeyeceğiz”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.