1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. Jerzy Skolimowski’ye Adana Altın Koza’da Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Jerzy Skolimowski’ye Adana Altın Koza’da Yaşam Boyu Başarı Ödülü

featured
service

Polonyalı usta yönetmen Jerzy Skolimowski, 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ile onurlandırılacak. Skolimowski’ye bu ödül, sinemaya getirdiği yenilikçi bakış açısı ve sanatsal cesareti nedeniyle verilecek. Festival, 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenecek.

Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in iş birliğiyle Adana’ya gelecek olan Skolimowski, son filmi “Aİ”nin (EO) gösterimine de katılacak. Film, 2022 yılında Cannes’da Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Özgün Müzik Ödülü’nü kazanmış, 2023 Oscar’larında ise Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday gösterilmişti. “Aİ”, bir eşeğin gözünden dünyayı anlatan hüzünlü bir hikâyeyi beyaz perdeye taşıyor. Skolimowski, gösterim sırasında filmin senaristi ve yapımcısı Ewa Piaskowska ile birlikte seyirciyle buluşacak.

Film, bugüne kadar 31 uluslararası ödül kazandı ve Michal Dymek’in görüntü yönetimi ile Pawel Mykietyn’in Avrupa Film Ödülleri ve Cannes’dan ödüllü müzikleriyle de büyük beğeni topladı.

Jerzy Skolimowski’ye Adana Altın Koza’da Yaşam Boyu Başarı Ödülü 1

“Identification Marks: None” ile adından söz ettirdi

1938 doğumlu Jerzy Skolimowski, sinemada özgün tarzı ve güçlü görsel diliyle tanınan bir yönetmen olarak kabul ediliyor. Andrzej Wajda ve Roman Polanski gibi ustalarla senaryo yazarlığı yaparak sinemaya adım atan Skolimowski, kısa filmlerinin ardından 1964 yılında ilk uzun metrajı olan “Identification Marks: None” ile adından söz ettirdi.

1960’lı yıllarda Polonya Yeni Dalgası’nın önde gelen isimlerinden biri haline gelen yönetmen, bireyin topluma yabancılaşması, varoluşsal krizler ve özgürlük arayışını işlediği filmleriyle dikkat çekti. Öne çıkan eserleri arasında “Walkover” (1965), “Barrier” (1966), Berlin Altın Ayı ödüllü “Le départ” (1967), “Deep End” (1970), Cannes’da En İyi Senaryo ödülü kazanan “Moonlighting” (1982) ve Venedik’te Jüri Özel Ödülü’nü kazanan “The Lightship” (1985) yer alıyor.

Usta yönetmen, 2016 yılında Venedik Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan Ödülü’ne layık görülmüş ve 7 yıl aradan sonra çektiği “Aİ” ile kariyerinin ilk Oscar adaylığını elde etmişti.

Jerzy Skolimowski’ye Adana Altın Koza’da Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.