1. Haberler
  2. Yerel
  3. İznik’in Gizemli Batık Bazilikası, Fransız Yönetmenin Belgeseli ile Bursalılarla Buluştu

İznik’in Gizemli Batık Bazilikası, Fransız Yönetmenin Belgeseli ile Bursalılarla Buluştu

featured
service

Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılında ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif’ arasında gösterilen İznik Gölü’ndeki 1500 yıllık batık bazilikanın gizemli tarihi, uluslararası ödüllü bir belgesel ile Bursalı izleyicilere sunuldu. Fransız yönetmen Pascal Guerin’in çektiği “İznik, Batık Gizem” adlı belgeselin gösterimi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi’nin katkılarıyla Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesi Üftade Salonu’nda gerçekleştirildi.

İznik Gölü’nde 2014 yılında hava fotoğrafları sayesinde keşfedilen bazilika, dünyada büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. İznik, Büyük İskender’in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316’da kurulan, Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan tarihi bir bölge olarak biliniyor. Fransız yönetmen Guerin’in yönettiği belgesel, İznik Gölü’ndeki bu önemli keşfin tüm dünyada yankı bulmasına bir kez daha katkı sağladı.

Gösterime, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer ve birçok arkeoloji ve tarih sever katıldı. İznik Gölü Bazilikal Kilise Kazı Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Şahin, gösterim öncesi yaptığı konuşmada, bazilikanın dünya çapında ses getiren bir keşif olduğunu vurguladı.

2025 Yılında Birinci Konsil’in 1700. Yılı Kutlanacak

Prof. Dr. Şahin, Hristiyan dünyası için büyük bir öneme sahip olan Birinci Konsil’in bu bölgede toplanmış olabileceğine dair bulgulara ulaştıklarını belirtti. “Birinci Konsil, M.S. 325 yılında Büyük Konstantin’in girişimleriyle İznik’te toplandı ve Hristiyanlığın temel ilkeleri kabul edildi. Bu ilkeler arasında Hazreti İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğu ve Paskalya bayramının zamanı gibi önemli kararlar vardı. 2025 yılında, Birinci Konsil’in 1700’üncü yılı kutlanacak ve bu Batı dünyasında büyük önem taşıyor” dedi. Şahin, ayrıca bazilikanın 390 yılından sonra inşa edildiğini ve 1065 yılındaki büyük depremle yıkıldığını tespit ettiklerini ekledi.

“İznik’te büyük bir deprem olma ihtimali var”
Arkeologların bazilikanın neden su altında olduğunu ve nasıl bir olayla çökmüş olduğunu sıkça sorduğunu söyleyen Fransız jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer ise “İznik’te meydana gelen depremler hakkında bilgi sahibi olmayı ve hangi depremin bazilikanın yıkılmasına neden olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Sismik hareketler konusunda önemli keşifler yaptık. Bazilikanın 1065 yılında yaşanan büyük bir deprem sonucu yıkılmış olduğunu keşfettik. Ayrıca 1065 yılından bu yana İznik ve çevresinde büyük bir depremin yaşanmadığını keşfettik. Verilere göre, her 900 ila 1000 yıl arasında büyük bir deprem yaşanıyor. 1065 yılındaki depremi göz önünde alırsak yakın zamanda İznik’te büyük bir deprem olma ihtimali var. İznik Gölü’nde aktif bir fay hattı keşfettik. Bu fay hattı, bölgede gelecekte bir deprem olabileceğinin habercisi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Belgesel gösteriminin ardından program, soru cevap bölümüyle sona erdi.

İznik’in Gizemli Batık Bazilikası, Fransız Yönetmenin Belgeseli ile Bursalılarla Buluştu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.