1. Haberler
  2. Yerel
  3. “İzmirlilere ücretsiz HPV aşısı ve üreme sağlığı hizmeti “

“İzmirlilere ücretsiz HPV aşısı ve üreme sağlığı hizmeti “

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Ankara’da düzenlenen Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Tugay, Aralık ayından itibaren sosyal destek sistemine dahil 18-26 yaş grubundaki kadınlara 3 doz HPV aşısı uygulamasına başlayacaklarını duyurarak, “Belediyelerin ne bugün ne de bizim iktidarımızda, sağlık alanında pasifleştirilmemesi gerektiğini söylüyorum. Mutlaka kurgulanacak olan sağlık politikalarında sağlık sistemi içinde belediyelere roller verilmeli” dedi.

Tugay, çalıştayda “Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetimler” başlıklı bir sunum yaparak, İzmir’deki sağlık çalışmalarına dair bilgi verdi. Yerel yönetimlerin sağlık politikalarının belirlenmesinde aktif rol alması gerektiğini vurgulayan Tugay, sağlık hizmetinin kapsamı hakkında, “Ben aynı zamanda doktor olarak bunu söylüyorum. Sağlık hizmetinin neleri kapsadığını çok iyi bilen biri olarak çok önemli bir fırsatımız olduğunu, çok önemli bir gücümüz olduğunu belirterek bununla ilgili çalışmalar yapmamız gerektiğini söylemek isterim” ifadelerini kullandı.

HPV aşısının önemine değinen Tugay, Türkiye’de bu aşının Sağlık Sigortası Kurumu (SGK) tarafından karşılanmadığını ve aşılanma oranının binde 9 ile yüzde 3.9 arasında olduğunu belirtti. Tugay, “Bu çok yetersiz ve çok üzücü bir orandır. HPV enfeksiyonunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bu aşı ile serviks kanseri oranının düşürüleceğini hepimiz biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak aralık ayı itibariyle 18-26 yaş grubundaki ve sosyal destek sistemindeki kadınlara 3 doz HPV aşısı uygulamasına başlayacağız. Tabii ki savunduğumuz ve olmasını istediğimiz şey, sağlık sigortası sisteminin tüm kızlarımıza aşıyı yapmasıdır” dedi.

Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üreme sağlığı hizmetlerini ücretsiz sunacağını da duyuran Tugay, Türkiye’de hastanesi olan tek belediye olduklarını vurguladı. “Aralık ayından itibaren Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu desteğini de alarak Üreme Sağlığı Birimi’ni hayata geçireceğiz ve aile planlaması başta olmak üzere üreme sağlığı hizmetlerini ücretsiz gerçekleştireceğiz” diyen Tugay, “Çocuk sahibi olmak istemeyen, bunun için şartları uygun olmayan, aile planlaması konusunda desteğe ihtiyacı olan pek çok kadın, ne yazık ki sahipsiz durumda” şeklinde konuştu.

Hastalıkların erken teşhisine yönelik uygulamalar hakkında da bilgi veren Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nin ikincil koruma kapsamındaki tüm uygulamaları sunduğunu ve bu hizmetlerin evde sağlık ve bakım hizmetlerini kapsadığını belirtti. Ayrıca, toplumun psikolojik sağlığına dair endişelerini dile getiren Tugay, “Bugün toplumumuzun çok büyük bir kesimi psikolojik olarak engelli durumda. Tüm toplumun ciddi bir psikoterapiye ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Dr. Tugay, Türkiye’de bir İleri Yaş Eylem Planı’nın oluşturulması gerektiğine de dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu alanda önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. “Kentimizi sağlıklı yapmak, insanlarımızı sağlıklı yapmak ve geleceğe sağlıklı gitmek konusunda kendimize plan yaptık” diyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “tek sağlık” yaklaşımı çerçevesinde birçok projeye imza atacağını belirtti.

Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gıda stratejisi belgesi üzerinde çalıştıklarını ve sağlıklı gıda erişimini sağlamak için dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade etti. Tugay, “Belediyelerin çevre ile ilgili iyileştirme programlarının tamamı bu koruma düzeyi ile ilgili” diyerek ses kirliliğinin azaltılması için Dünya Akustik Federasyonu ile işbirliği yapılacağını da sözlerine ekledi.

“İzmirlilere ücretsiz HPV aşısı ve üreme sağlığı hizmeti “
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.