1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir’in Parklarında Akıllı Sulama Dönemi Başlıyor

İzmir’in Parklarında Akıllı Sulama Dönemi Başlıyor

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su tasarrufu sağlamak amacıyla kent genelindeki parklarda akıllı sulama sistemine geçiyor. Su tüketimini en az yüzde 30 oranında azaltacak olan bu yenilikçi sistem, tüm parklara uygulandığında yılda 1,5 milyon metreküp su tasarrufu sağlanması bekleniyor. Bu miktar, İzmir’in Ürkmez Barajı’nın hacmine denk geliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin su kaynaklarını verimli kullanma hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, park ve yeşil alanlarda kullanılan otomatik ve manuel sulama sistemleri, yağış durumuna göre sulamayı durduran, sıcaklık verilerini analiz ederek bitkilerin ihtiyaç duyduğu miktarda suyu sağlayan akıllı sulama sistemleriyle değiştiriliyor. Bu sistem, aynı zamanda su tüketimine dair tüm verileri de raporlayarak etkin bir su yönetimi sağlıyor.

Proje, ilk olarak Gaziemir Esra ve Çiğli Işılay Saygın parklarında başarıyla uygulanmaya başlandı. İzmir genelinde tüm parklara yayılması planlanan sistemle, yıllık su tasarrufu Ürkmez Barajı’nın su hacmine denk gelecek şekilde 1,5 milyon metreküpe ulaşacak.

İzmir'in Parklarında Akıllı Sulama Dönemi Başlıyor 1

Su Tüketiminde Yüzde 50’ye Varan Tasarruf

Proje hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Akıllı Şehirler vizyonu doğrultusunda çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Başkanımız Cemil Tugay’ın Akıllı Şehirler vizyonu doğrultusunda biz de İzmir’imizin yeşil alanlarını akıllı sulama sistemleriyle sulamak için bir çalışma başlattık. Farklı bitki dokusuna ve yüzeylere sahip Gaziemir Esra ve Çiğli Işılay Saygın parklarında başlattığımız çalışmalarımızın sonuçlarının oldukça başarılı olduğunu gördük. Yüzde 50’ye varan bir tasarruf söz konusu. İklim krizinin yoğun yaşandığı günümüzde su kaynaklarımızın sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilmesi büyük önem arz ediyor. Biz de bu kapsamda ileride çocuklarımıza daha güzel, sürdürülebilir, yaşanabilir kentler bırakabilmek adına bu çalışmaları İzmir geneline yaymayı planlıyoruz.”

İzmir’in Parklarında Akıllı Sulama Dönemi Başlıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.