1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir’de Sahipsiz Köpek Sayımı Başladı

İzmir’de Sahipsiz Köpek Sayımı Başladı

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı kapsamında, kent genelinde sahipsiz köpeklerin sayımını başlattı. Çalışmanın ardından elde edilecek verilerle, sokak köpeklerinin sayısı ve dağılım haritası oluşturulacak. Projeye ilçe belediyeleri de destek veriyor.

Sokaklardaki sahipsiz köpeklerin tespit edildiği çalışmada, ekipler köpeklerin cinsiyeti, kısır olup olmadığı, yaşları ve varsa tasma ya da küpe gibi bilgilerini not ediyor. Hayvanların fotoğraflanarak, bulundukları konumların koordinatları sisteme yükleniyor. Bu veriler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü tarafından koordine edilen çalışmalarda kullanılarak, sokak köpeklerinin yoğunlaştığı bölgeler netleştirilecek.

Büyükşehir Belediyesi bu çalışmayı sadece köpeklerle sınırlı tutmayarak, sokak kedilerinin de sayımını yaparak, mahalle bazında kedi popülasyonu hakkında veri toplamayı hedefliyor.

İzmir’de Sahipsiz Köpek Sayımı Başladı 1

11 Merkez İlçede Çalışmalar Başladı

İlk etapta İzmir’in 11 metropol ilçesinde gerçekleştirilecek olan sayım çalışmalarını yürüten ekiplerin başında, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürlüğü’nde görevli biyolog Ömer Döndüren bulunuyor. Döndüren, Türkiye’de ilk kez İzmir’de böyle bir sayım yapıldığını belirterek, “Bizim için en önemli verilerden biri sokaktaki köpeklerin yüzde kaçı kısır? Çünkü biz bunu bilmiyoruz. İzmir’de yılda kaç kedi, köpek kısırlaştırılıyor? Bunu biliyoruz. İlçe belediyelerinde ve Büyükşehir’de bunların verileri var. Ama sokaktaki durumu bilmiyoruz. O nedenle bu güzel bir veri olacak” dedi.

Sahipsiz köpek popülasyonunun kontrol altına alınması ve izlenebilmesi için bu sayımın periyodik olarak tekrarlanacağını belirten Ömer Döndüren, hedeflerinin popülasyonu uyutmak gibi bir çözüm olmadığını vurgulayarak, “Kısırlaştırmayı arttırarak, sayıları takip ederek, popülasyonu kontrol altına almak istiyoruz. Daha önce hiç sayım yapılmamış. Elde edeceğimiz veriler ile gelecekteki politikalarımız şekillenecek.” diye konuştu.

Eylem Planında Neler Var?

Eylem planı, sahipsiz köpek popülasyonunun yönetimine yönelik birçok çalışmayı içeriyor. İlçe belediyeleriyle iş birliklerinin geliştirilmesi, durum tespiti, kapasite artışı ve bakımevi iyileştirmeleri bunlar arasında yer alıyor. Ayrıca sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilerek, köpek popülasyonunun insan sağlığı ve diğer hayvanlara yönelik risklerinin azaltılmasına yönelik tedbirler alınacak. Sayımlar için dijital altyapı da güçlendirilerek tüm kayıtlar doğru ve güncel tutulacak.

Sayım Yöntemi ve Uygulama Detayları

Sayım çalışmaları, WSPA tarafından önerilen sayım yöntemi kullanılarak, İzmir’in 130 mahallesinde örnekleme yoluyla yapılıyor. Ekipler, gün doğumundan saat 10.00’a kadar sahada bulunarak, sokaktaki hayvanların tespiti için en uygun zaman diliminde çalışmalarını sürdürüyor. Mahallelerin farklı alanları kapsanacak şekilde, ekipler yürüyerek verileri topluyor.

İzmir’de Sahipsiz Köpek Sayımı Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.