1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir, Yapay Zekâ İle Geleceğin Şehirlerinden Biri Olma Yolunda

İzmir, Yapay Zekâ İle Geleceğin Şehirlerinden Biri Olma Yolunda

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2. Kamusal Hizmetlerde Yapay Zekâ Kullanımı Çalıştayı’nda, İzmir’i akıllı yönetim sistemleri alanında dünyanın en ileri şehirlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Tugay, “Yeni nesil belediyecilik hizmeti sunmak için yola çıktık. ‘Akıllı Kent İzmir’ hedefimiz kapsamında teknolojik gelişmeleri, dijitalleşmeyi, yapay zekâ teknolojilerini kullanarak akıllı yönetim sistemlerini şehrimize taşıyacağız. Bu doğrultuda hedefimiz, kentimizi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en ileri şehirlerinden biri haline getirmek” dedi.

Veri Tabanlı Yönetimle Hızlı ve Etkin Çözümler

İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ (İZTEKNOLOJİ) ve İzmir Planlama Ajansı (İZPA) iş birliğiyle düzenlenen çalıştayda, Başkan Tugay, belediye hizmetlerinin daha verimli ve hızlı yürütülmesi için yapay zekâ teknolojilerinin kullanımının önemine değindi. Tugay, “Daha fazla veriye ve verileri daha hızlı analiz etmeye ihtiyaç duyuyoruz. Teknoloji şirketimizle, yapay zekâ araştırmalarımızla hizmetlerimizi dijitalleştirerek önümüzdeki 10-20 yılı hedefleyen çalışmalar yapıyoruz. Enerji ve su verimliliği konusunda verileri neredeyse anlık analiz etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bilim ve Teknolojinin İlerleyişi

Başkan Tugay, bilimin ve teknolojinin önemini vurgulayarak, “Teknoloji ve bilimi küçümsemeye çalışan insanları, teknolojiyi sadece cep telefonu, araba ve uçağa indirgeyenleri çok komik buluyorum. Bence bizler insan olmanın iyi ve doğru yönlerini sahiplenmesini öğrendiğimizde, tüm evrenin değerini bilen insanlar dünyaya hakim olduğunda ne yapay zekâdan ne de başka insandan korkmamıza gerek kalmayacak” dedi.

Yapay Zekâ ve Teknolojinin Etkileri

İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, çalıştayda yapay zekânın gelecekteki etkilerine dikkat çekti. Velibeyoğlu, “Yapay zekâ, iş verimliliğini yüzde 31 oranında iyileştiriyor ve yüzde 21 oranında yeni iş sahaları açıyor. Ancak bazı sektörlerde otomasyonun etkisiyle iş kayıpları yaşanacak” diyerek, ulaşım ve imalat sanayisi gibi alanların bu değişimden etkileneceğini belirtti.

Dijital İkiz İzmir Hedefi

İZTEKNOLOJİ Genel Müdürü Emrecan Durmaz, İzmir için dijital ikiz projeleriyle altyapı, ulaşım ve afet yönetimi gibi konularda hızlı kararlar alabilecek bir şehir yaratmayı hedeflediklerini ifade etti. Durmaz, “Akademisyenlerimizi, şehrimizin start-up’larını ve belediyemizin yöneticilerini bir araya getirerek somut projeler geliştireceğiz” dedi.

Yapay Zekâ Karar Destek Sistemleri

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller de, yapay zekâ karar destek sistemlerinin önemini vurgulayarak, “Karar verme hala insana kalacak. Yapay zekâ, doğru karar vermek için doneleri bir araya getiriyor. Kentin yararına bu teknolojiyi getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Akıllı Kent İzmir” hedefi

“Akıllı Kent İzmir” hedefi çerçevesinde düzenlenen çalıştayda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey yöneticileri, ilgili birim sorumluları, akademisyenler ve girişimciler bir araya geldi. Programda gruplara ayrılan katılımcılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yapay zekâ teknolojilerinin nasıl kullanılabileceğini, dijitalleşme süreçlerini, veri odaklı çalışma yaklaşımlarını, veri analitiği ile süreçlerin ve kaynak kullanımının nasıl optimize edilebileceğini ve yapay zekâ sayesinde vatandaş memnuniyetinin nasıl artırılabileceğini tartıştı. Çalıştayda ulaşım ve kent planlama ile afet ve dirençlilik konularının dijital ikizi, toplu ulaşım, akıllı trafik, sosyal politikalar, çevre ve körfez, kültür, turizm ve spor, kentsel planlama, gıda ve tarım teknolojileri ile iletişim konu başlıklarında fikir üretildi.

İzmir, Yapay Zekâ İle Geleceğin Şehirlerinden Biri Olma Yolunda
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.