1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir Kültür Yolu Festivali Başlıyor

İzmir Kültür Yolu Festivali Başlıyor

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu desteği ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliğiyle düzenleyeceği 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, 30 Ekim Çarşamba günü başlıyor. Beş gün sürecek bu kültürel şölen, 3 Kasım’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek. Festivalde, 9 kategoride Kristal Flamingo ödülleri sahiplerini bulacak.

30 Ülkeden 58 Film İzleyiciyle Buluşacak

Festival, sinema yazarı Vecdi Sayar’ın direktörlüğünde organize ediliyor ve toplamda 12 bölümden oluşuyor. Programda, 6 kıtadan 30 ülkeden seçilen 58 film yer alıyor. Festivalde iki ayrı yarışma düzenlenecek:

  • Ulusal Yarışma: 2023-2024 yapımı, özgün müziklere sahip 9 yerli film yarışacak.
  • Uluslararası Yarışma: Müzik dünyasını ele alan, 19 ülkeden gelen 9 yapım veya ortak yapım gösterilecek.

Ünlü İsimler Jüri Koltuğunda

Uluslararası Yarışma’nın jürisine, Fransız yönetmen-senarist-yapımcı Marie-Castille Mention-Schaar başkanlık edecek. Jüri üyeleri arasında:

  • Giorgio Giampa (İtalyan besteci)
  • Andreas Sinanos (Yunan görüntü yönetmeni)
  • Daniel Kothenschulte (Alman yazar)
  • Prof. Dr. Ahmet Gürata (İzmir Ekonomi Üniversitesi, Sinema ve Dijital Medya Bölüm Başkanı)

Ulusal Yarışma’nın jürisi ise yönetmen Reis Çelik başkanlığında; oyuncu-yazar-müzisyen Nilüfer Açıkalın, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Bahriye Kabadayı, besteci Garo Mafyan ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı‘dan oluşuyor.

Dizi Müzikleri Değerlendirilecek

Festival kapsamında, ana jürinin yanı sıra FİLM-YÖN, SİYAD ve İzmir Kent Konseyi jüri üyeleri Ulusal Yarışma’daki filmleri değerlendirecek. Ayrıca, dijital platformlarda yayımlanan dizilerin müzikleri için 7 kişilik özel bir jüri, son yılın en başarılı dizi müziğini seçecek.

Gösterim Mekanları

Festivalin gösterim mekanları ise şunlar:

  • İstinyePark Teras Renk Sinemaları
  • Fransız Kültür Merkezi
  • İzmir Sanat Merkezi
  • İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Söyleşiler ve Sergiler

Festivalin “Sınır Tanımayan Sinema” bölümünde, ülkeleri dışında yaşayan İranlı, Filistinli ve Hintli yönetmenlerin filmleri gösterilecek. Etkinlik kapsamında düzenlenecek söyleşiler ise şu şekilde:

  • “Toplumsal Bellek ve Sinema” – Asuman Susam
  • “Sinemamızda Film Müziğinin Öncüsü: Nedim Otyam” – Alican Sekmeç ve Nil Gürtuna
  • “Günümüz İran Toplumu ve Sinema” – Rıza Oylum

Sergiler arasında, İzmir Sanat Merkezi’nde Necati Abacı’nın “Sanatçı Portreleri” sergisi; İstinyePark Teras’ta ise Esat Erçetingöz’ün “İzmir’in Flamingoları” dijital fotoğraf sergisi yer alacak.

Ücretsiz Gösterimler ve Program Detayları

Festival, Goethe Institute, Institut français, İtalya İzmir Konsolosluğu ve Liszt Institute gibi kuruluşların desteğiyle gerçekleşecek. Tek bir gala gösterimi haricindeki tüm etkinlik ve film gösterimleri ücretsiz olacak. Festivalin ayrıntılı programına ve güncel bilgilere, sosyal medya hesaplarından (@ifmfest) ulaşılabilecek.

İzmir Kültür Yolu Festivali Başlıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.