1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden İZFAŞ Grevi Açıklaması: Uzlaşma Sağlanamadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden İZFAŞ Grevi Açıklaması: Uzlaşma Sağlanamadı

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZFAŞ ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmaya varılamaması sonucu, DİSK Genel-İş Sendikası 23 Ekim 2024 tarihinde grev kararı aldı. Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir açıklama yapıldı.

“Grev Hukukî Hak, Ancak Talepleri Kabul Edemeyiz”

Açıklamada, sendikaların grev çağrısında bulunmalarının ve çalışanların bu çağrıya uyarak greve katılmalarının hukukî hak olduğu belirtilerek, sendikanın “İşe Devam Primi” ve “Sağlık Raporu Almama Primi” taleplerinin belediye tarafından reddedildiğini açıkladı.

Belediye, sendikanın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret, ikramiye, kıdem zammı, yemek-yol-yakacak parası, sosyal yardımlar gibi birçok konuda uzlaşı sağlandığını belirtti. Ancak sendikanın, bir yıl boyunca hastalık raporu almayan işçilere 36 yevmiye tutarında teşvik primi ve ayda en az 15 gün çalışanlara ücretin %12’si oranında devam primi taleplerinin kabul edilmediği vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde;

“İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZFAŞ/İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret Anonim Şirketi’nde sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mutabakat sağlanamadığı gerekçesiyle DİSK Genel-İş Sendikası tarafından 23 Ekim 2024 tarihinde grev ilân edilmiştir.

Elbette, sendikalarımızın grev çağrısında bulunmaları ve çalışma arkadaşlarımızın bu çağrılara uyarak greve katılmaları hukukî haklarıdır; saygı duyuyoruz.

Bununla birlikte, Genel-iş Sendikası’nın toplu görüşmelerdeki uzlaşmama kararını ve grev ilânını haklı bulmadığımızı kamuoyumuzla paylaşmak isteriz.

Genel-İş Sendikası ile yürütülen görüşmelerde; ücret, yılda 112 yevmiye tutarında ikramiye, kıdem zammı, yemek-yol-yakacak parası, birleştirilmiş sosyal yardım, giyim parası, bayram parası, aile-çocuk yardımları, izin parası gibi ücret ve ücretle ilişkili sosyal haklarda mutabık kalınmıştır. Ancak Genel-İş Sendikası’nın “İŞE DEVAM PRİMİ” ve “SAĞLIK RAPORU ALMAMA PRİMİ” talepleri kabul edilmemiştir. Sendika taslağında; bir yıllık süre içinde hastalık istirahat raporu almayan işçi için iki ayda bir 5 yevmiye ve yıl sonunda 6 yevmiye olmak üzere “36 YEVMİYE TUTARINDA SAĞLIK RAPORU ALMAMA teşvik pirimi ve fiilen ayda 15 gün ve üzeri çalışanlara “ÜCRETİN %12’Sİ NİSPETİNDE İŞE DEVAM TEŞVİK PRİMİ” talep edilmektedir.

Çalışanlarımızın normal çalışma saatlerinde işe devam etmeleri için teşvik primi talep edilmesi ve hastalık durumunda istirahat etmeleri gerektiğinde sağlık raporu almamaları için teşvik primi verilmesi belediyemiz ve iştiraklerimizce kabul edilmemiştir; kabul edilmeyecektir.

Başka toplu sözleşmelerde benzer maddelerin bulunması, bu haksız/dayanaksız ve işçi/hasta haklarına aykırı taleplerin kabulü için gerekçe olamaz.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden İZFAŞ Grevi Açıklaması: Uzlaşma Sağlanamadı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.