1. Haberler
  2. Yaşam
  3. İstanbul’da doğan ve İstanbul’da ölen ilk Osmanlı Padişahı kimdir?

İstanbul’da doğan ve İstanbul’da ölen ilk Osmanlı Padişahı kimdir?

featured
service

Kim Milyoner Olmak İster? adlı yarışmada, “İstanbul’da doğan ve İstanbul’da ölen ilk Osmanlı Padişahı kimdir?” sorusu soruldu. Şıklar ise şu şekilde;

A) II. Mehmed
B) II. Bayezid
C) II. Selim
D) II. Osman

Osmanlı padişahları tarih boyunca farklı şehirlerde doğmuş ve çeşitli yerlerde vefat etmiştir. Ancak İstanbul’un fethiyle birlikte, Osmanlı’nın başkenti olan bu kadim şehir padişahların doğduğu ve hayatlarının son bulduğu bir yer olmaya başlamıştır. Peki, İstanbul’da doğan ve yine burada hayata gözlerini yuman ilk Osmanlı padişahı kimdir?

II. Selim, Osmanlı İmparatorluğu’nun 11. padişahı ve 90. İslam halifesi olarak 28 Mayıs 1524 tarihinde İstanbul’da doğmuş, 15 Aralık 1574’te yine İstanbul’da vefat etmiştir. Babası Kanuni Sultan Süleyman ve annesi Hürrem Sultan olan II. Selim, tarihe “Sarı Selim” ve “Sarhoş Selim” olarak da geçmiştir. Tahta geçmeden önce, kardeşi Şehzade Bayezid ile Konya Şehzadeler Muharebesi’nde karşı karşıya gelmiş ve zafer kazanarak babası Kanuni’nin desteğini almıştır. 1566’da Kanuni’nin vefatının ardından Osmanlı tahtına çıkmış, 8 yıllık saltanatı boyunca birçok önemli gelişmeye tanıklık etmiştir.

Padişah olarak, Osmanlı sınırlarının Orta Avrupa’ya kadar genişlemesini sağlamış; Kıbrıs, Tunus, Yemen ve Fas gibi stratejik bölgeleri Osmanlı egemenliğine katmıştır. II. Selim, denizlerde de Osmanlı hakimiyetini güçlendirmeye önem vermiş; bu dönemde Turgut Reis gibi ünlü kaptanlar ve devlet işlerinde en büyük yardımcısı olan güçlü veziri Sokollu Mehmed Paşa ile imparatorluğun denizlerdeki üstünlüğünü korumuştur.

Mimar Sinan’ın, II. Selim için Edirne’de inşa ettiği Selimiye Camii de bu dönemin en önemli mimari başarılarından biridir. İstanbul başta olmak üzere imparatorluğun birçok yerinde cami, külliye ve diğer eserlerin inşası veya restorasyonları yine onun döneminde yapılmıştır. Sefere çıkmayan ilk Osmanlı padişahı olan II. Selim, bu yönüyle de Osmanlı yönetiminde yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmiştir. 50 yaşında hayata gözlerini yuman II. Selim, Ayasofya’daki türbesine defnedilmiştir. Saltanatı boyunca güçlü bir yönetim sergileyen padişah, Osmanlı’nın imparatorluk olarak yükselişine katkı sunmuş ve ardından kalıcı izler bırakmıştır.

Osmanlı padişahlarından II. Selim, İstanbul’da doğmuş ve yine burada hayata veda etmiştir. II. Selim, Osmanlı Devleti’nin sekizinci padişahı olarak bilinir ve Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu olarak 1524 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1566 yılında babası Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatının ardından tahta geçen II. Selim, 1574 yılında yine İstanbul’da vefat etmiştir. Bu özelliği ile II. Selim, Osmanlı tarihinde İstanbul’da doğup burada ölen ilk padişah olarak kabul edilir.

İstanbul’da doğan ve İstanbul’da ölen ilk Osmanlı Padişahı kimdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.