1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İnsülin Direncine Dikkat: Kilo Vermede Engelleyici Bir Faktör

İnsülin Direncine Dikkat: Kilo Vermede Engelleyici Bir Faktör

featured
service

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, vücudun yağ depolamasını artıran insülin direnci yüksekliği ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

İnsülin direnci, vücudun insüline yeterince yanıt vermemesi durumunda ortaya çıkan karmaşık bir durumdur ve genetik ile yaşam tarzı faktörlerinden etkilenebilir.

İnsülin Direncinin Belirtileri ve Etkileri

İnsülin direncinin belirtileri arasında ağır yemeklerden veya şekerli gıdalardan sonra aşırı uyku hali ve ağırlık hissi, el titremesi, terleme, mide kazınması, kontrolsüz kilo alımı ve iştah artışı bulunur. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, “İnsülin direnci yüksek olan kişilerde özellikle kilo vermek zordur. Vücut sürekli yağ depolanmasını söyler, bu nedenle yağların yakılması mümkün olmaz. Orantısız salgılanan insülin kan şekerinde düşmelere yol açtığından, kontrol edilemez bir iştah oluşur” dedi.

İnsülin direnci, kaslardaki, yağdaki ve karaciğerdeki hücrelerin insüline iyi yanıt vermemesi ve kandan glikozu kolayca alamaması sonucu ortaya çıkar. Pankreas, glikozun hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha fazla insülin üretir. Bu durum, gereğinden fazla salgılanan insülinin vücuda yağ depolama emri vermesiyle kilo alımına ve vücutta yağ birikimine neden olur.

İnsülin Direncinin Yol Açtığı Hastalıklar

İnsülin direnci, Tip 2 diyabetin yanı sıra obezite, kalp-damar hastalığı, alkolden bağımsız karaciğer yağlanması, metabolik sendrom ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilidir. Dr. Yazıcıoğlu, “Şeker hastalığının %90’ını oluşturan Tip 2 diyabetin başlangıcında insülin direnci mutlaka görülür. İnsülin direnci damar sertliği sürecini de hızlandırır; kalp krizi riski artar, hatta bazı kanserleri bile tetikleyebilir” diye ekledi.

Tedavi ve İyileşme Süreci

İnsülin direnci tedavisinde, kan testi yapılarak direnç seviyesi ölçülmektedir. Direncin yüksek olduğu kişiler için öncelikle doğru diyet ve egzersiz planlaması yapılır. Buna rağmen düzelme görülmezse, 2-3 ay ya da en fazla 6 aylık tedavilerle seviye normale döndürülebilir. Dr. Yazıcıoğlu, “İnsülin direnci seviyesi normale döndüğünde, kilo vermenin önündeki engel kalkar, hastalar hızla kilo verir ve iştahları anında kesilir. En önemlisi, kalp hastalığı riski, kanser tiplerine yatkınlık ve şeker hastalığı da bu sayede önlenecektir” dedi.

İnsülin direncinin belirtilerini taşıyan kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmanla görüşerek gerekli testleri yaptırmaları ve tedavi sürecine başlamaları büyük önem taşımaktadır.

İnsülin Direncine Dikkat: Kilo Vermede Engelleyici Bir Faktör

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.