1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Hangi Nobel ödülünü kazanan kadın sayısı diğer üçünden daha fazladır?

Hangi Nobel ödülünü kazanan kadın sayısı diğer üçünden daha fazladır?

featured
service

Kim Milyoner Olmak İster? adlı yarışmada, “Hangi Nobel ödülünü kazanan kadın sayısı diğer üçünden daha fazladır?” sorusu soruldu. Şıklar ise şu şekilde;

A: Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü
B: Nobel Fizik Ödülü
C: Nobel Kimya Ödülü
D: Nobel Ekonomi Ödülü

1. Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü

Bu ödül, insan sağlığına yönelik büyük katkılar yapan bilim insanlarına verilir. 2023 yılına kadar 12 kadın, bu ödülün sahibi olmuştur. Örneğin, Barbara McClintock, genetik araştırmalarıyla bu ödülü alan ilk kadınlardan biridir.

2. Nobel Fizik Ödülü

Bilim dünyasında kadınların en az temsil edildiği alanlardan biri fiziktir. Nobel Fizik Ödülü’nü bugüne kadar sadece 5 kadın kazanmıştır. Bunlar arasında Marie Curie, kuantum fiziği alanında öncü bir çalışmaya imza atarak dikkat çekmiştir.

3. Nobel Kimya Ödülü

Kimya dalında da kadın kazananlar oldukça sınırlıdır. Şimdiye kadar 8 kadın bu ödüle layık görülmüştür. Bunlardan biri, yine Marie Curie’dir. Curie, hem fizik hem de kimya dalında Nobel kazanarak tarihe geçmiştir.

4. Nobel Ekonomi Ödülü

Bu kategori, Nobel Ödülleri arasında kadınların en az kazandığı alandır. Nobel Ekonomi Ödülü’nü şimdiye kadar sadece 3 kadın kazanmıştır. Bunlardan biri olan Elinor Ostrom, kaynakların ortaklaşa yönetimi üzerine çalışmalarıyla dikkat çekmiştir.

Hangi Nobel ödülünü kazanan kadın sayısı diğer üçünden daha fazladır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.