1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. “Gök Kubbe” İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Seyirciyle Buluşuyor

“Gök Kubbe” İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Seyirciyle Buluşuyor

featured
service

stanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Lucy Kirkwood’un yazdığı ve Özden Gököz’ün çevirdiği “Gök Kubbe” adlı oyunu İstanbul seyircisiyle buluşturuyor. Daha önce Londra ve New York’ta sahnelenen oyun, şimdi Ali Gökmen Altuğ’un yönetmenliğinde, kadın dayanışması, adalet ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerine düşündürücü bir sahne deneyimi sunuyor.

Oyun, 18. yüzyılda bir cinayet davasıyla karşı karşıya kalan 12 kadından oluşan bir jüriyi merkeze alıyor. Bu jüri, Sally isimli genç bir kadının hamile olup olmadığını kendi deneyimlerine dayanarak belirlemekle görevlendirilmiştir. Sally, dört ay önce evinden kaçmış ve güçlü bir ailenin çocuğunun öldürülmesinin ardından şüpheli olarak yakalanmıştır. Cinayetle suçlanan adam asılırken, Sally hamile olduğunu iddia ederek infazını erteletmiştir.

“Gök Kubbe” İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Seyirciyle Buluşuyor 1

Jürinin görevi, Sally’nin gerçekten hamile olup olmadığına karar vererek onun yaşamı hakkında nihai bir yargıda bulunmaktır. Dönemin yasalarına göre eğer hamileyse, infazdan kurtulup Amerika’ya sürgün edilecektir. Ancak kararı vermek sandıkları kadar kolay olmayacak; kadınlar bir yandan kendi geçmişleri ve bağlarıyla yüzleşirken, diğer yandan başka bir kadının hayatını etkileyen adil bir sonuca varmak için mücadele edecektir.

Gerçeklerle Yüzleşen Kadınlar

Sahnede, seyirciyi 18. yüzyıl İngiltere’sinin toplumsal ve hukuki yapısı içerisinde etkileyici bir yolculuğa çıkaran oyun, kadınlar arasındaki dayanışma ve mücadeleyi derinlemesine ele alıyor. Sally hakkında verilecek karar beklenirken, jüri üyeleri kendi geçmişlerine dair sırları ve toplumun kadınlara biçtiği rolleri sorguluyor.

“Gök Kubbe” Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde

16-19 Ekim ve 23-26 Ekim 2024 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde sahnelenecek olan “Gök Kubbe”, seyirciye sadece bir mahkeme dramı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kadınların birbirlerine ve topluma dair gerçeklerle yüzleştiği bir hikâyeyi de ortaya koyuyor.

“Gök Kubbe” İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Seyirciyle Buluşuyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.