1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gazze’de Savaşın Gölgesinde Bir Yıl: 41 Bin 870 Kişi Hayatını Kaybetti

Gazze’de Savaşın Gölgesinde Bir Yıl: 41 Bin 870 Kişi Hayatını Kaybetti

featured
service

Gazze’de 7 Ekim 2023’te başlayan saldırıların üzerinden tam bir yıl geçti. Şehirde açlık, korku ve savaşın gölgesinde geçen bu sürede, sağlık sistemi ve altyapı çökerken, Yeryüzü Doktorları insani yardım ve acil müdahale çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Saldırılardan bugüne kadar 41 bin 870 kişinin hayatını kaybettiği Gazze’de, Yeryüzü Doktorları, bir yıldır sürdürdüğü faaliyetlerle 40 binden fazla aileye ve 600 binden fazla Gazzeliye destek sağladı. Şehirdeki zor şartlara rağmen dernek, kritik vakalarda ameliyatlar gerçekleştirmeye devam etti.

Gazze'de Savaşın Gölgesinde Bir Yıl: 41 Bin 870 Kişi Hayatını Kaybetti 1

Omzundaki Kurşunla 7 Ay Yaşadı

Yeryüzü Doktorları, hastanelerin devre dışı kaldığı Gazze’de sağlık hizmetleri vermeye devam ederken, Şubat ayında drone saldırısında sağ omzundan vurulan 32 yaşındaki Omar Mohammed Khalil Attallah’ın hayatı bu yardımlar sayesinde değişti. Şifa Hastanesi’nin devre dışı kalması nedeniyle 7 ay boyunca omzundaki kurşunla yaşamak zorunda kalan Omar, hastanenin acil servisinin tekrar faaliyete geçmesiyle ameliyat oldu. Yeryüzü Doktorları ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonla Omar, aylardır beklediği tedaviye kavuştu.

Gazze'de Savaşın Gölgesinde Bir Yıl: 41 Bin 870 Kişi Hayatını Kaybetti 2

Yeryüzü Doktorları, Gazze’deki acil ihtiyaçları tespit ederek hijyen kitleri, temel gıda malzemeleri, su ve sıcak yemek dağıtımlarıyla 600 binden fazla kişiye ulaştı. Ramazan ve Kurban Bayramı dönemlerinde yaklaşık 80 bin kişiye kurban eti ve sıcak yemek sağlayarak gıda erişiminin zorlaştığı şehirde hayati bir destek sundu. Dernek, aynı zamanda binden fazla çocuğa psiko-sosyal destek hizmeti vererek savaşın yıkıcı etkilerini hafifletmeye çalıştı. Ayrıca yardım sevkiyatlarını Mısır ve Ürdün üzerinden sürdüren Yeryüzü Doktorları, Gazze’ye medikal ve insani yardım malzemelerini düzenli olarak ulaştırmaya devam ediyor.

“Zulmün Yıl Dönümünde Umut Hala Var”

Yeryüzü Doktorları sosyal medya hesabından duyuru yayınlayarak takipçilerinin ve bağışçılarının moral mektuplarını Gazze’deki ekibine ileterek şehrin her noktasında Gazzelilere moral verdi. Bir bağışçısının direnişin sembolü Hanzala’ya atıfta bulunduğu ”Biliyorum Hanzala büyümeyeceksin ama acımız büyüyor utancın altında kıvrılarak. Gökyüzünden düşen ateşler vicdanları yakıyor mu bilmiyorum ama gözlerim vahşet içinde. Dünya sevgisi bizi sarmış kapılar kapalı, bir gün yollar açılacak biliyorum. İnşallah geç olmaz her şey için; belki bir kurşun arkasına saklanarak ilerleyecek düşmana karşı…” mesajı duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Mesajı çevrede duyanlar ve okuyanlar umut meşalesinin her zaman yandığını dile getirdi. Dernek, kalıcı barışın tesis edilmesiyle birlikte sağlık sisteminin yeniden kurulması ve tam teşekküllü bir hastane yapımı için çalışmalarını sürdürecek.

Gazze’de Savaşın Gölgesinde Bir Yıl: 41 Bin 870 Kişi Hayatını Kaybetti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.