1. Haberler
  2. Yerel
  3. Fenilketonüri Hastalarına Gıda Desteği

Fenilketonüri Hastalarına Gıda Desteği

featured
service

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde başlatılan yeni uygulamayla, fenilketonüri hastalarına uygun gıda ürünleri vatandaşlara ulaştırılıyor. Kalıtsal ve metabolik bir hastalık olan fenilketonüriye uygun gıda kolileri, aileler tarafından en yakın Mahalle Mutfağı’ndan temin edilebiliyor.

Gıda kolisinin içerisinde; 250 gramlık 4 adet düşük proteinli makarna, 250 gramlık 2 adet düşük proteinli şehriye, 1 kiloluk genel amaçlı nişasta karışımı ve 1 paket gofret bulunuyor. Pahalı ve az bulunan bu ürünlere erişmekte zorlanan aileler için büyük bir destek sağlayan bu proje, hastalığa uygun beslenmeyen çocukların engelli kalma riskini azaltmayı amaçlıyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşın ihtiyaçlarına göre projelerini şekillendiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, çölyak hastalarına olduğu gibi artık fenilketonüri hastalarına da destek veriyor.

Fenilketonüri Hastalarına Gıda Desteği 1

“Düzenli olarak ailelere ulaştıracağız”

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Fenilketonüri hastalığı,ömür boyu hayvansal kaynaklı proteinlerin tüketilmesinin yasak olduğu kalıtsal metabolik bir hastalık..Yeni doğan bebeklerin erken teşhis edilmesi için topuk kanı taraması ile tanı konuluyor .Hayatları boyunca özel beslenmek zorunda olan hastaların düşük proteinli ürünlerinin teminini sağlayan firmaların sınırlı olması ve yüksek ücretli olması ve özellikle bu zor ekonomik koşullarda vatandaşımızın bir nebze de olsa yüklerini azaltmak için içerisinde düşük proteinli gıdaların olduğu paketleri hazırladık. Yürütülen çalışmalar sonucu fenilketonüri teşhisi konulan hastalara; içerisinde düşük proteinli makarna, tel şehriye, gofret gibi ürünlerin olduğu gıda paketi hazırlanarak düzenli olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ailelere ulaştıracağız” dedi.

Fenilketonüri Hastalığı Nedir?

Fenilketonüri (PKU), kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkta vücut, fenilalanin adı verilen bir amino asidi parçalayamaz. Fenilalanin, proteinli gıdalarda bulunan bir bileşiktir ve PKU’lu kişiler bu amino asidi tükettiğinde vücutta birikir. Bu birikim, beyin ve sinir sistemine zarar vererek zeka geriliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Erken teşhis, yeni doğan bebeklerde yapılan topuk kanı testiyle konulabilir. Tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabilen fenilketonüri, özel bir diyetle kontrol altında tutulabilir.

Fenilketonüri Hastalarına Gıda Desteği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.