1. Haberler
  2. Gündem
  3. Eyfel’de Kullanılan Çelikle Eşdeğer! Kömürhan Köprüsü’ne Ödül

Eyfel’de Kullanılan Çelikle Eşdeğer! Kömürhan Köprüsü’ne Ödül

featured
service

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü’nün Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) tarafından 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri’nde en iyi proje seçildiğini açıkladı. Köprü, “Gergin Eğik Askılı ve Ters-Y tipi” özelliği ile yapım metodolojisi kategorisinde ödüle layık görüldü. Bakan Uraloğlu, “Gergin eğik askılı köprümüzün orta açıklığı 25 adet çelik segmentten oluşuyor. 42 adet de kablo imalatı gerçekleştirildi. Ters-Y tipi kule olarak hayata geçirdiğimiz Kömürhan Köprüsü, 168,5 metrelik tek pilon ve 380 metrelik orta açıklığı ile dünya literatüründe 4. sırada. Ayrıca, köprünün inşasında kullanılan 7 bin ton çelik, Paris’in simgesi olan Eyfel Kulesi’nde kullanılan çelik miktarına eşdeğer” dedi.

Eyfel'de Kullanılan Çelikle Eşdeğer! Kömürhan Köprüsü'ne Ödül 1

Dünya Literatüründe 4. Sırada

Elazığ ile Malatya’yı birbirine bağlayan Kömürhan Köprüsü’nün, bölgedeki ulaşımı kolaylaştırmasının yanı sıra, mühendislik açısından da büyük bir başarı olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, köprünün dünya literatüründe 4. sırada yer aldığını kaydetti. Uraloğlu, “Gergin eğik askılı ve Ters-Y tipi kule olarak tasarlanan köprü; aynı zamandan 168,5 metrelik tek pilon ve 380 metrelik orta açıklığı ile dünya literatüründe ise 4. sırada yer alıyor. Gergin eğik askılı projelendirdiğimiz köprümüzün orta açıklığı 25 adet çelik segmentten oluşuyor. Köprüde 42 adet de kablo imalatı gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Ayrıca, köprünün inşasında kullanılan 7 bin ton çeliğin, Paris’in simgesi olan Eyfel Kulesi’nde kullanılan çelik miktarına eşdeğer olduğuna da dikkati çeken Uraloğlu, “Çelik imalatlarının montajı için yapılan kaynak işlemleri yaklaşık 450 kilometre uzunluğunda; çelik segmentlerin kule bağlantısını sağlayan kablo uzunluğu ise tam 853 kilometre.” dedi.

Eyfel'de Kullanılan Çelikle Eşdeğer! Kömürhan Köprüsü'ne Ödül 2

Türk Mühendislerinin Alın Teriyle İnşa Edildi

Uraloğlu, köprünün tamamen yerli ve milli kaynaklarla, Türk mühendislerinin ve işçilerinin emeğiyle inşa edildiğini vurguladı. “Yapım, tasarım ve kontrolde yüzde 100 yerli kaynaklar kullanıldı” diyen Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü’nün, Türkiye’nin mühendislik alanındaki başarısını uluslararası arenada bir kez daha tescillediğini ifade etti. Uraloğlu, “Bu devasa yapı, ülkemizin mühendislikte ulaştığı zirveyi ve milli kaynaklarımızın gücünü de tekrar gözler önüne serdi” dedi.

Enerjisini Güneşten Alacak

Bakan Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü’nün sadece ulaşım açısından değil, aynı zamanda çevre dostu bir proje olarak da dikkat çektiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, köprüde yapılan tasarrufun yanı sıra, karbon emisyonunun yılda 2 bin 731 ton azaltıldığına dikkat çekerek, “Köprünün kapsamını daha da üst seviyeye çıkarmak adına 5 Nisan 2024 tarihinde yapımına başladığımız Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali’nin kurulumunu tamamladık ve buradan enerji elde etmeye başladık. 20 dönümlük arazi üzerine kurduğumuz santral ile yıllık toplam 6 milyon liradan fazla tasarruf edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Eyfel’de Kullanılan Çelikle Eşdeğer! Kömürhan Köprüsü’ne Ödül
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.