1. Haberler
  2. Etimesgut
  3. Etimesgut’ta “Meselemiz Ankara

Etimesgut’ta “Meselemiz Ankara

featured
service

Uluslararası KentFest Tiyatro Festivali kapsamında, 11-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklerin ikinci gününde “Meselemiz Ankara” söyleşisi gerçekleştirildi. Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ve ünlü yazar, seslendirme sanatçısı Yekta Kopan’ın katıldığı söyleşide, Etimesgut’un sanat ve kültür alanındaki dönüşümü ele alındı.

Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Övül Avkıran, bu yılki festivalin ana temasının “Kent ve Kültür” olduğunu belirterek, katılımcıları Ankara ve Etimesgut’a dair önemli konular üzerine konuşmaya davet etti. Avkıran, “Eğer bu festival Ankara ve Etimesgut ise; biz de meselemiz Ankara diyerek Ankara konuşalım istedik. İzleyicimizi de buna dahil edelim ve gün sonunda elimizde bir belgelik oluşsun istedik. Bakarsınız gelecek yıllarda bu tartışmalar bir kitaba, bir filme, bir tiyatro eserine ilham olur diye düşündük” dedi.

Etimesgut'ta "Meselemiz Ankara 1

“Sanat siyasetten siyasette sanattan kopamayan bir yapı”

Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, festivalin ilçenin kültür-sanat alanında önemli bir adım olduğunu vurguladı. Beşikçioğlu, “Sanat siyasetten siyasette sanattan kopamayan bir yapı! Çatışmanın olabileceği her yerde sanatın olabileceğini anlatmaya çalıştık. Bazı eleştirilerimizi de bu sahne üzerinden bu şekilde anlatarak hareket edeceğiz. Bir ilçenin tiyatrosunun olması, o ilçenin aydınlık yarınlarının ilk adımı olduğunu düşünüyorum ben. Tiyatro literatürün’deki pek çok oyunun bu ilçedeki yurttaşlarla buluşması arzusundayız. Kişisel gelişimimizi çok daha renkli bir şekilde sağlayacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Festivalin Etimesgut’un marka olma yolunda ilk adımı olduğunu görüyorum.” diyen Beşikçioğlu’nunu konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

“Artık Ankara’nın Çankaya’nın yanında yeni bir ilçesinin Etimesgut olduğu öğrenildi. Tüm Türkiye’ye duyurmuş olduk. Bu dakikadan sonra Avrupa’ya kapılarını açmış durumdayız. Bu festival benim için Avrupa’ya açılan kapı olması yönünden çok önemliydi. Bu festivalinde ehil kişiler tarafından yapılması gerekiyordu. 6 ay oldu biz geleli ve kısa süre içerisinde tiyatrosu kuruldu, oyuncular seçildi, oyunlar belirlendi, iç tüzüğü hazırlandı yetmedi bir de internasyonel bir festival yapıldı.

“Akademik yapıların ise bize önderlik etmesini çok istedim”

Kültür sanatta yaptığınız hizmetler diğerinin önüne geçiyor. Zannediyorsunuz ki bu işin içinde sadece kültür sanat etkinlikleri var. Zannediliyor ki Erdal Başkan sanat dışında bir şey yapmıyor! Böyle değil tabi ki! Daha seçimden önce eksikleri ve ihtiyaçları listelemiş ve bu ihtiyaçların bir an önce nasıl giderileceği konusunda meclisteki arkadaşlarımız ile çok fazla sohbet yapıldı. 1 Nisandan sonra da elimizdekilerle hareket etmeye çalıştık. Bunların en önemlisi de kreşlerimizdi. Kreşlerimizin yapısal durumu biraz çocuk bakımevleri gibiydi. Bu ve benzeri konularda bazı akademik yapıların ise bize önderlik etmesini çok istedim.

“Ulaşım sorunları çözüme kavuşacak”

Yakında halkımız tarafından da öğrenilecek bir gelişmeyi sizlerle burada paylaşmak istiyorum. İlçe içerisindeki ulaşım ile ilgili büyük bir sorunumuz var. İki ucunda metro var. Bir tanesi Konut kent metro hattı öbürü ise Eryaman. Fakat bu ikisiyle de Kızılay’a bağlanacak hatta ulaşım biraz sıkıntılı. İlçe uzak, otobüslerin gelip gitmesi, ek seferlerin konulması mali yönden büyük bir yük sağlayabilir. Ego genel müdürlüğümüz ile ilçenin içerisindeki hat sayısını fazlalaştıracağız. Etimesgut Belediyesi olarak özellikle sosyal tesislerimize ve eğitim merkezlerimize uğrayıp geçecek ilçe otobüs hatlarını hayata geçireceğiz. Bununla ilgili dört otobüsümüzü aldık. Bu otobüsümüzle beraber Fevziye köyümüzden başlayacak, diğeri de Yapracıktan başlayacak, turkuaz ve atayurt’u içine alacak şekilde merkeze bağlayacak bir otobüs hattı! Devamlı bir ringle bu eğitim yerlerine taşıyacağımız bir ring olacak…

Etimesgut'ta "Meselemiz Ankara 2

“İlçemiz aslında bir otel kent konumunda”

İlçeye baktık ve dramaturjisini çıkardık. Hangi mahalledeki eğitim seviyesi nedir, hangi mahallede kim ne iş yapar, tandansları nelerdir… gibi bunların hepsini irdeleyip hepsinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapmaya çalıştık. İlçede sanayi yok maalesef! İlçemiz aslında bir otel kent konumunda! Merkeze giden sosyal hayatını değerlendirmek için vatandaşlarımız var! 35 km gidiyorlar ve 35 km geliyorlar. Bunlarda onların hayati risklerini arttıran bir yapı! Bunları ortadan kaldırarak ilçenin içinde sosyal etkinliklerin olabileceği düzenlemeler yapmaya başladık. Diğer bir taraftan kurslarımızda biçki, dikiş, nakış konusunda çok fazla ev hanımının ilgilendiğini gördük. Peki biz neden bir entegre tesis kurmayalım? Bir kanadında hayvancılık olsun, bir kanadında tarım olsun. Fakat hayvancılıkta biz merinos koyunlarını yetiştirelim, angora keçilerini ve tavşanlarını biz yetiştirelim. Tarım tarafında da iklim sebebi ile bu yıl pamuk dikelim bakalım olacak mı burada? Kaldı ki pamuğun Sibirya da bile çıkan bir yapısı var. Pamuğun yanında başsız kenevir dikelim, ısırgan dikelim ki önce bir iplik fabrikası ile başlayalım sonra bir dokuma fabrikasına dönüştürelim.”

Söyleşi Yektan Kopan’ın soruları ile devam etti.

YEKTA KOPAN: Altı aylık süreçte Kadın Hakları ve Hayvan Hakları konusunda karneni nasıl değerlendiriyorsun?

Kadın Kooperatifleri Kurduk!”

Beşikçioğlu: “Biz babalar biraz daha anneleri uzaktan izleyen yapılarız. Bu bağlamda da özellikle bu entegre tesisler içinde bu kurslara katılan kadınların yaptıkları işleri değerlendirecekleri kooperatifler kurduk. Kadın kooperatifleri. Kent Konseyimiz ile birlikte bunu eşgüdümlü olarak yürütüyoruz. Meclis üyelerimizden oluşan bir yapımız var. Bir de kent konseyimiz var ve bu iki yapı birbiri ile paralel. Ayrıca muhtarlık birimlerimizi daha etkin bir hale getirdik. Biz mahallelerimizde herhangi bir sıkıntı olduğunda muhtarlıklar vasıtası ile kent konseyimiz ve meclis üyelerimiz vasıtası ile birebir öğrenebiliyoruz. Kadınların eğitimlerine çok önem veriyoruz. İstihdama çok önem veriyoruz. Kadınlarımız ile ilgili kooperatiflerimizi kurmaya devam ediyoruz.”

“Sanat siyasetsiz, siyaset sanatsız olmaz!”

Beşikçioğlu: “Sanat siyasetsiz, siyaset sanatsız olmaz! Kadınlarla beraber hareket etmek asla konularımızın dışında olmadı. Onları düşünerek planlamalar yapıyor ve adımlar atıyoruz. Az önce bahsetmiş olduğum entegre tesiste Kadın Kooperatifleri kurmaya başladık. Bu çalışmamızı Kent Konseyi ile birlikte yürütüyoruz. Bizim iki yapımız var. Meclis ve kent konseyimiz. Muhtarlık müdürlüklerimizi daha etkili bir hale getirdik. Çünkü muhtarlar bizlerin gözü ve kulağı durumunda. Vatandaşlarımız ile ilgili bilgileri, oralarda yapılması gerekli olan çalışmaları ve ihtiyaçları hızlı bir şekilde onlardan öğreniyoruz. Kaldı ki, “kadın” konusu da böyle ve eğitimde istihdama önem veriyoruz.”

YEKTA KOPAN: Projeler meselesi benim çok önemsediğim bir şey! Mesela deniliyor ki, falanca sanatçıya konser verdirmek bir program ya da proje değil! Ama bir Kent Tiyatrosu kurmak projedir. İşte bu uzun soluklu bir hedeftir.

“Bu ülkeye huzur gelecek dedim ve benimle dalga geçtiler”

Beşikçioğlu: “Gelecek kuşaklar sahip çıkarsa siyasetçiler hiçbir şey yapamaz! Dün Kent Tiyatromuzda ilk oyunlarını sergilediler ve hepsini seyircimize emanet ettim. Şöyle bir düşünüyorum da; o kadar çok şey yapmışız ki Yekta! Sadece burası ve buraya alınan gençler değil, emeklilerimiz için bile bir tiyatro kurmuşuz. Ülke emekliler için bir şey yapmıyor, bizim yapmamız lazım! Çünkü emeklilerin bir amacı olmalı, sosyal hayatın içinde olmalılar! Hayatta kendilerini terkedilmiş olarak hissetmemeleri gerekiyor! Bu sebeple onlar için güzel bir girişimde bulunduk ve inanır mısın tahmin ettiğimizden daha yoğun bir ilgiyle karşılaştık! Toplamda 480 emeklimiz başvurdu. Ve onlar için 8 oyun belirledik. Bunlardan biri, “Romeo ve Jüliet” diğeri ise; “Ah şu gençler” oyunu! Emekli tiyatrosunu insanların damarlarına enjekte ettik. Umarım bu ülkede bu maya tutar! Umarım bunların iletişimine önem verilir. Ben geldiğimde tek bir şey vaat ettim. Bu Ülkeye huzur gelecek dedim ve benimle dalga geçtiler. Şimdi bakın bakalım insanların yüzlerine… İşte budur!”

YEKTA KOPAN: “Türkiye’nin büyük bir bölümünde Kültür Sanat bir kenar süsüdür. Bir konser, bir oyun, bir atölye yapılır ve kültür sanat anlamında bizlerde bir şeyler yaptık denilir. Yahut bir fotoğraf çektirilir ve Kültür Sanata dair dinamikler kenar süsü olarak verilir. Lakin kültür sanatı kenar süsü olarak görmeyen bir belde de yaşayanlar ise çok şanslıdır.”

Beşikçioğlu: “Eski yönetimin ilçeye yaptığı yatırımlar göz ardı edilemez! Haksızlık olur! Bu yapılardan biri de Etimesgut Belediyespor! Hatta bu konu magazinde ve sosyal medya da sıklıkla konuşuldu. Ben çok dinlemiyorum. O yapı belediyenin içerisinde ters bir yapıydı. Artık bağımsız olması gerekiyordu ve bağımsızlığını ilan etti. Şimdi ise; amatör kulüplerle bu ilçenin içerisinden çıkacak çocuklardan oluşan bir yapı kuruyoruz. Hem ücretsiz kurslar hem de profesyonel anlamda takım destekleriyle gençlerimiz yarınları kucaklayacak.”

Etimesgut’ta “Meselemiz Ankara
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.