1. Haberler
  2. Etimesgut
  3. Etimesgut’ta ‘Alarme’ Zamanı

Etimesgut’ta ‘Alarme’ Zamanı

featured
service

1. Uluslararası Kentfest Tiyatro Festivali, birbirinden değerli sanatçıların performanslarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Festivalin üçüncü ve dördüncü günlerinde, dünya tiyatrosunun önde gelen yönetmenlerinden Theodoros Terzopoulos’un “Alarme” adlı oyunu sahneye kondu.

Antik Yunan tragedyalarını modern bir solukla yorumlayan Terzopoulos, “Alarme”da insan doğasının en keskin çatışmalarını sahneye taşıyor. Acımasızlık ve saldırganlık ile erotizmin ölümcül çatışmasını, arzu ve mutlak aşkın beslediği bu gerilimi ustalıkla işliyor.

      Oyunun sahne tasarımı, metin düzeni ve yönetmenliği Theodoros Terzopoulos’a ait. Işık tasarımı Terzopoulos ve Konstantinos Bethanis imzası taşırken, müzikler Panagiotis Velianitis’e, kostümler ise LOUKIA’ya ait. Tasos Dimas’ın anlatıcı olarak yer aldığı oyunda, Aglaia Pappa (Mary Stuart) ve Sophia Hill (I. Elizabeth) etkileyici performanslarıyla Terzopoulos’un sahne dehasını izleyiciye aktarıyorlar.

      Etimesgut'ta 'Alarme' Zamanı 1

      “Alarme” İzleyicileri Büyüledi

      “Alarme” oyunu, olay örgüsünü iki kadının mücadelesi üzerine kurmaktan öte, eril ve dişil olanın davranış, tutum ve hareketlerini sahneye taşıyor. Yılan derisini andıran desenli kostümleriyle, eğik bir düzlem üzerinde yüzükoyun yatarken sadece başlarını ve gövdelerini kaldırarak çatışan iki kadın, Yunanca, Fransızca ve İngilizce bağırarak nefretlerini dile getiriyor. Neredeyse cinsel bir tutkuya dönüşen iktidar hırsıyla savaşırken, yerde sürünen yaşlı bir adamın küfür ve lanetleri bu gerilimi daha da derinleştiriyor. Her sahnesinde seyircilerin dikkatini çekmeyi başaran “Alarme”, özellikle final sahnesiyle izleyicileri büyüledi.

      Theodoros Terzopoulos’tan Türk Tiyatrosuna Övgü

      Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen festivalde, Terzopoulos’un oyun öncesi düzenlediği söyleşi de büyük ilgi gördü. Yönetmen, “Günümüzde tiyatronun temel prensipleri erozyona uğramış durumda. Oyuncular çeşitli prodüksiyon ve dekor sebebi ile sahneden neredeyse silindi, bu sebeple bu üçlemelerimde sahneyi neredeyse boş bırakarak oyuncuyu tiyatronun merkezine koymak istedim” diyerek, tiyatroya bakış açısını izleyicilerle paylaştı. Türk tiyatrocularına olan hayranlığını da dile getiren Terzopoulos, “Avrupa sahnesinde çok önemli değerli olan yönetmenler ve oyuncular var. Pek çoğu ile tanışıyorum, güzel işler yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

      Etimesgut’ta ‘Alarme’ Zamanı
      Yorum Yap

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.