1. Haberler
  2. Siyaset
  3. DEVA Partili Esen’den Kapsayıcı Bakım Hakkı Talebi

DEVA Partili Esen’den Kapsayıcı Bakım Hakkı Talebi

featured
service

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, engelli bakım ücretlerindeki yeni düzenlemelerin yarattığı mağduriyetlere dikkat çekti. Esen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sunduğu soru önergesinde, 26 Mayıs 2023’te yapılan Evde Bakım Yönetmeliği değişikliğiyle birlikte getirilen “tam bağımlı” ve “kısmi bağımlı” tanımlarının birçok engelli vatandaşı mağdur ettiğini belirtti.

“Tam Bağımlı” ve “Kısmi Bağımlı” Ayrımı Tepki Çekiyor

Yönetmelik değişikliğiyle engelli sağlık raporlarında “ağır engelli” ifadesinin kaldırıldığını hatırlatan Esen, yerine getirilen “tam bağımlı” ve “kısmi bağımlı” sınıflandırmalarının, bakım ücreti ve hizmetlere erişimde ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti. Esen, “Bu değişiklik, kısmi bağımlı olarak sınıflandırılan engellilerin evde bakım ücreti alamaması ve özel bakım merkezlerinde verilen hizmetlerin sonlandırılmasıyla sonuçlanıyor” diyerek, bu durumun yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve ailelere maddi yük bindirdiğini vurguladı. Esen ayrıca, yönetmeliğin uygulanmasında denetimsizlik sorunlarının ortaya çıktığını, itirazlar sonucunda bazı kişilerin “tam bağımlı” olarak yeniden sınıflandırıldığını belirtti.

Esen’in önergesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na şu sorular yöneltildi:

  • Evde bakım ücreti kesilen kişi sayısı nedir?
  • Eski yönetmelikle bakım ücreti alırken, yeni raporla almaya devam eden ve “tam bağımlı” olarak sınıflandırılan kişi sayısı kaçtır?
  • Kısmi bağımlı rapor alan engellilerin sayısı ve bakım ücreti kesilenlerin oranı nedir?
  • Özel bakım merkezlerinde hizmeti sonlandırılan engellilerin bakımı nasıl sağlanmaktadır?

“Mağduriyetler Daha da Artacak” Uyarısı

Elif Esen, eski engelli sağlık raporlarının geçerlilik süresinin 2024 sonuna kadar uzatılmasının mağduriyetleri bir süre daha öteleyeceğini, ancak sürenin bitimiyle mağduriyetlerin daha da artacağını dile getirdi. “Bu insanlar 7/24 yatağa bağımlı olmayabilir, ama yaşamlarını sürdürebilmek için başkasının yardımına ihtiyaç duyuyorlar, zaten çalışamıyorlar. Söz konusu sistem onları devlet eliyle mağdur ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda ne yapacak?” diye sordu.

DEVA Partili Esen’den Kapsayıcı Bakım Hakkı Talebi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.