1. Haberler
  2. Keçiören
  3. Celâl Şengör Ankaralılarla buluştu

Celâl Şengör Ankaralılarla buluştu

featured
service

Keçiören Belediyesi, Ankara’nın Başkent oluşunun 101. yıl dönümü dolayısıyla anlamlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Celâl Şengör, “Köyden Metropole” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşi, Milli Mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı ve günümüzde müze olarak hizmet veren Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi yerleşkesinde yapıldı. Başkentlilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Ankara’nın tarihsel önemi ele alındı.

“Ankara, Cumhuriyetimizin ideallerini ve fikrini ortaya koyan bir şehir”

Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan adına konuşan Keçiören Belediye Başkan Vekili Tolga Turgut, katılımcılara hitaben şunları söyledi:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde 13 Ekim 1923 tarihinde Türkiye’nin başkenti Ankara olarak ilan edilirken, Ankara sadece coğrafi bir merkez değil Cumhuriyetimizin ideallerini ve fikrini ortaya koyan bir şehir haline gelmiştir. Siyasi bir merkez olmanın yanında Ankara, Türkiye’nin geleceğine yön veren bir eğitim ve kültür başkenti olmuştur. Keçiören de, bu büyümenin bir parçası olarak Başkent’imizin güzelliğine güzellik katmaya, Keçiören Belediye Başkanımız Dr. Mesut Özarslan’ın öncülüğünde devam edecektir. Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Celâl Şengör’e kıymetli anlatımı için teşekkür ediyoruz. Ankara’nın başkent oluşunun 101’inci yılı kutlu olsun.”

Ankara’nın başkent ilan edilme sebepleri

Prof. Dr. Celâl Şengör, söyleşide Ankara’nın neden başkent ilan edildiğini ve o dönemki yerleşim yapısını katılımcılarla paylaştı. Tarihi kaynaklar ve haritalar üzerinden Ankara’nın stratejik konumunu anlatan Şengör, Cumhuriyet dönemi yazarlarının hatıralarından ve mektuplarından anekdotlar aktararak, o dönemde Ankara’da yaşayan halkın eğitim ve sosyolojik yapısına da değindi. Ankara’nın güvenlikli konumu nedeniyle başkent seçildiğini vurgulayan Şengör, tarihi anekdotlarla söyleşisini zenginleştirdi.

Gözyaşlarına hakim olamadı

Söyleşi sırasında, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışında meclis balkonuna asılan Türk bayraklarının Ankaralı kadınlar tarafından elde dikildiğini anlatırken duygulanan Şengör, gözyaşlarını tutamadı. “O dönem Türk milleti birbirine kenetlenmişti. Atatürk, silah arkadaşları ve Anadolu kadını Türk bayrağını yüceltmek ve göndere çekmek için canları pahasına mücadele etti,” diyerek o dönemki fedakarlıkları bir kez daha hatırlattı.

Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi’ne hayran kaldı

Söyleşiye ev sahipliği yapan Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi’ni çok beğendiğini ifade eden Şengör, müzenin aslına uygun olarak restore edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Müzenin, Milli Mücadele’nin ilk karargahı olduğuna dikkat çeken Şengör, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanı sıra Halide Edip Adıvar ve Adnan Adıvar gibi önemli isimleri burada ağırladığını söyledi. Ayrıca Atatürk’ün Milli Mücadele sırasında birçok kez suikast girişimine maruz kaldığını ve Ankaralıların ona sahip çıkarak destek verdiğini belirtti.

Etkinlik kapsamında Şengör, müzeyi gezerek bilgiler aldı ve katılımcılar için kitaplarını imzaladı. Söyleşiye Keçiören Belediye Başkan Vekili Tolga Turgut, Belediye Başkan Yardımcıları Emir Can Tunç ve Selçuk Karadağ, Cumhuriyet Halk Partisi Keçiören İlçe Başkanı Berk Kılıç ve eski Keçiören Belediye Başkanlarından Hamza Kırmızı da katıldı.

Etkinlik, Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirildiği bir konserle sona erdi. Söyleşinin sonunda Keçiören Belediye Başkan Vekili Tolga Turgut, Celâl Şengör’e bir hediye takdim etti.

Celâl Şengör Ankaralılarla buluştu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.