Türkiye otomotiv sektörünün kalbi konumundaki Bursa, bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Dünya Otomotiv Buluşmaları’na ev sahipliği yaptı. Bursa OSB’nin organizasyonuyla gerçekleşen etkinlikte, 40’tan fazla ülkeden 300’e yakın sektör temsilcisi bir araya geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi’nin katıldığı program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde açılış töreniyle başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen etkinliğin açılışı tanıtım videosunun gösterimiyle yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi, açılış konuşmasında, “Otomotiv Buluşmaları Türkiye organizasyonuna Bursa’nın ev sahipliği yapmasından büyük onur ve mutluluk duyduğunu” belirterek, Türkiye otomotiv ekosisteminin ana ve yan sanayileri, eğitimli çalışanları ve vizyoner yöneticileriyle dünya genelinde tercih edilen bir konuma geldiğini vurguladı. Direkçi, “Otomotiv sektörümüz tam anlamıyla rüşdünü ispat etmiş, dünya oyuncusu olmuştur. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, dünya için adeta bir yol haritası oluşturmuştur. Bu hedefler için sadece ülkeleriniz sınırları içerisinde performans göstermeniz yetmez, tüm dünyada uygulamanız gerekir. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak sektörümüzün gelişmesi için üzerimize düşeni yapmaya ve işbirliğine hazır olduğumuzu da bilmenizi isterim. Sektörün geleceğine olan inancımız tamdır. Yapacağınız sayısız görüşmelerin başarılı ve bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Otomotiv Üretiminin Kalbi Bursa’da Atıyor”
Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Sühendam Urbay, Bursa’nın Türkiye otomotiv sektöründe öncü bir konumda olduğuna dikkat çekti. “Türkiye’de üretilen her üç araçtan biri Bursa’da üretiliyor,” diyen Urbay, kentin her gün 1500’den fazla aracı banttan indirerek 35 milyar dolarlık Türkiye otomotiv ihracatının dörtte birini gerçekleştirdiğini ifade etti. Urbay, Bursa’daki 400’ü aşkın otomotiv firmasının 60 bin kişiye istihdam sağladığını ve küresel otomotiv markalarının parçalarının da Bursa’da üretildiğini vurguladı.
BTSO Otomotiv Konsey Başkanı Rengin Erener ise otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirterek, Türkiye’nin iki milyon adetlik üretim kapasitesine sahip olduğunu ve 16 yıldır ihracat şampiyonluğunu elinde bulundurduğunu ifade etti. Erener, “Üretim sıralamasında dünyada on dördüncü, Avrupa’da ise ilk dört ülke arasındayız. Bursa ise bu başarıların merkezinde yer alan bir şehirdir” dedi.
2024 Yılı İçin İhracat Hedefi Yeniden Belirlendi
Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği üyesi Ertuğrul Tuna Arıncı, 2023 yılında 35 milyar dolar ihracat yaparak yeni bir rekor kıran otomotiv endüstrisinin, 2024’te de ihracat liderliğini sürdüreceğini belirtti. Arıncı, “Son 18 yılda tüm sektörler arasında 17. kez ihracat şampiyonu olduk ve ülkemizin ihracatında lokomotif olmaya devam ediyoruz. Avrupa’da dönüşüm adımları konuşulurken, bizlerin de bu gibi etkinliklerle bu süreci takip edip yol haritamızı çıkarmamız son derece önemli” dedi.
Program, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi ve protokol üyelerinin firma temsilcilerine plaket takdimi ile sona erdi.