1. Haberler
  2. İzmir
  3. Buca Metrosu’nda Tünel Kazıları Tam Gaz Devam Ediyor

Buca Metrosu’nda Tünel Kazıları Tam Gaz Devam Ediyor

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kendi kaynaklarıyla yapımı sürdürülen Buca Metrosu projesi hızla ilerliyor. İlki 22 Ocak 2024’te faaliyete geçen tünel açma makineleri (TBM), bugüne kadar 5,1 kilometrelik tünel kazdı. Toplamda dört TBM ile sürdürülen çalışmalarda, projenin yüzde 26’sı tamamlanmış durumda.

Buca Metrosu, Üçyol ile Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve Çamlıkule arasında uzanacak 13,5 kilometrelik çift tüplü bir hat olarak planlanıyor. Ocak ayından itibaren devreye alınan tünel açma makineleri, 4 Mart, 15 Nisan ve 13 Mayıs tarihlerinde diğer makinelerin de hatta girmesiyle kazı çalışmalarını büyük bir hızla sürdürmeye devam ediyor. Tünellerin tamamlanmasıyla birlikte İzmir’in ulaşım ağına büyük bir katkı sağlayacak bu dev projede sona doğru adım adım yaklaşılıyor.

Buca Metrosu’nda Tünel Kazıları Tam Gaz Devam Ediyor 1

Tünel Kazma Çalışmaları 6 Bölgede Sürüyor

Tünel kazıları, General Asım Gündüz, Buca Koop, Dokuz Eylül, Çamlıkule, Hasanağa Bahçesi istasyonları ve İzmirspor bölgesindeki şaftlar olmak üzere altı farklı bölgede devam ediyor. General Asım Gündüz ve Buca Koop istasyonlarında ikişer tünel açma makinesi ile çalışmalar hızla ilerlerken, Üçyol ile General Asım Gündüz arasında birinci TBM 1.780 metre, ikinci TBM ise 1.360 metre tünel kazdı. Buca Koop ile DEÜ Tınaztepe İstasyonu arasında çalışan makineler ise sırasıyla 1.140 ve 820 metre kazı gerçekleştirdi. Sekiz aylık sürede dört TBM ile toplam 5,1 kilometrelik tünel açılmış durumda.

Buca Metrosu Tamamlandığında Günlük 400 Bin Yolcu Taşıyacak

Buca Metrosu’nun Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarından oluşan hattı, mevcut Fahrettin Altay-Bornova metro hattıyla Üçyol İstasyonu’nda entegre olacak. İZBAN hattıyla ise Şirinyer’de bağlantı sağlanacak. Sürücüsüz tren setlerinin çalışacağı bu hatta, Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi sadece 15 dakika olacak.

Yapım aşamasında olan Buca Metrosu’nun toplam maliyetinin 765 milyon Euro’ya ulaşması beklenirken, hattın işletmeye açılmasıyla günlük yolcu kapasitesinin 400 bin olacağı öngörülüyor.

Buca Metrosu’nda Tünel Kazıları Tam Gaz Devam Ediyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.