1. Haberler
  2. Gündem
  3. Boğaziçi Öngörünüm’deki Kaçak Villanın Yıkımına Devam Ediliyor

Boğaziçi Öngörünüm’deki Kaçak Villanın Yıkımına Devam Ediliyor

featured
service

İstanbul Üsküdar Vaniköy’de bulunan Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’ndeki kaçak yapıların yıkımına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekiplerinin koordinasyonunda devam ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ejder Batur, yıkım sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünyanın incisi Boğaziçi’ni korumaya devam edeceğiz. Hassasiyetimiz 85 milyonun hassasiyetidir. Burada yıkımı da hassas şekilde yapacağız” dedi.

Boğaziçi Öngörünüm'deki Kaçak Villanın Yıkımına Devam Ediliyor 1

Kaçak Yapıların Yıkımı Başladı

Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı Bölgesi’nde yer alan ve yürürlükteki imar planına göre ikinci grup koru alanı olarak belirtilen bölgede, 2 katlı 3 kaçak yapı, bir katlı 4 kaçak yapı ve bir havuz yapısının yıkımına başlandı. Ayrıca, doğal zemin ve bitki örtüsüne zarar veren betonarme istinat duvarları, merdivenler, bahçe duvarları ve bekçi kulübeleri de yıkılarak, villa çevresindeki izinsiz inşai faaliyetlere son verilecek.

Yıkım sürecine ilişkin detayları paylaşan Ejder Batur, yasal mevzuat gereği Bakanlık koordinasyonunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Yıkım sürecinin yasal mevzuata göre başlatıldığını belirten Batur, Bakanlığın suç duyurusunun ardından 1 ay içinde, İBB Encümen kararının ardından da 15 gün içinde mülk sahibinin yıkımı gerçekleştirmesi gerektiğini dile getirdi.

İBB Ekipleri Yıkım Başladıktan Sonra Geldi

Batur, yıkım çalışmalarının yasal mevzuata uygun olarak başlatıldığını vurgulayarak, “Bugün burada yasal mevzuata göre, yapı ilgilisinin yıkımı yapma süresi çerçevesinde, Bakanlığımızın uhdesinde bir yıkım gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de buraya yıkıma başlandıktan sonra intikal ettiklerini gördük” ifadelerini kullandı.

Kurulların Onayına İhtiyaç Duyulmadı

Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde iskanlı yapılara yönelik yasal tadilat süreci hakkında bilgi veren Batur, “Hukuken iskanlı binaların, basit onarım bakım izni alabilme şansı vardır. Yine tadilat ruhsatı alma hakkı var. Ancak, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün Bakanlığımızın ilgili kurullarından görüş alarak bu izni vermesi gerekir. Basit Onarım İzin Belgesi dediğimiz belgede ise kurulların görüşlerine ihtiyaç duyulmaz” dedi.

Boğaziçi Öngörünüm'deki Kaçak Villanın Yıkımına Devam Ediliyor 2

“İBB Denetimini Yapmalıydı”

Batur, söz konusu meskende İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün 2023 Nisan ayında “basit onarım izin belgesi” verdiğini hatırlatarak, “Nisan 2023’te İBB bu izin belgesini, 3 aylık bir süre zarfında uygulanmak üzere vermiş. Bu süre zarfında Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün envanterinin aslında buradaki yapılaşma potansiyeli olduğu gündemine girmiş. Dolayısıyla bu tarihten itibaren burada daha hassas bir şekilde denetim yapılmalıydı. Her bir kamu kurumu üzerindeki mükellefiyetleri, sorumlulukları ve yetkileri en iyi şekilde ve zamanında yapmak mecburiyetinde” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Öngörünüm’deki Kaçak Villanın Yıkımına Devam Ediliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.