1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bilim Dünyasını Şaşırtan Yeni Keşif! Toxoplasma Gondii Kalp Krizi Riskini Artırabilir mi?

Bilim Dünyasını Şaşırtan Yeni Keşif! Toxoplasma Gondii Kalp Krizi Riskini Artırabilir mi?

featured
service

Damar sertliği (ateroskleroz) ve kalp krizi ile inmeye yol açan plak oluşumlarında, mikroorganizmaların rolü olup olmadığı uzun süredir tartışılan bir konuydu. Acıbadem Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tanıl Kocagöz ve ekibinin yaptığı çarpıcı araştırma, bu soruya şaşırtıcı bir yanıt getirdi. Journal of Infection and Public Health dergisinde yayımlanan çalışmada, plakların oluşumunda kedilerden ve çiğ etten bulaşan Toxoplasma gondii parazitinin DNA’sına rastlandı. Keşif, aterosklerozun nedenlerine dair yeni bir bakış açısı sunuyor.

Araştırma, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanıl Kocagöz ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. 2 yıl süren bu çalışma, damarlarda tıkanmaya neden olan plakların oluşumunda Toxoplasma gondii parazitinin DNA’sının varlığını ortaya koyarak, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Prof. Dr. Kocagöz, “Plaklardaki DNA dizilerini inceledik ve insan DNA’sını elimine ettikten sonra Toxoplasma gondii DNA’sına rastladık. Bugüne dek bunun fark edilmemiş olmasının nedeni, kültür besiyerlerinde kolayca üretilerek saptanamayan bir organizma olmasından kaynaklanabilir” ifadelerini kullandı.

Mikroorganizmaların Rolü İlk Kez Ortaya Çıktı

Kalp krizi ve inmeye neden olan damar tıkanıklığının oluşumunda mikroorganizmaların rolü üzerine yapılan araştırma, yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Prof. Dr. Kocagöz, bu konuda mide ülserine dair geçmişte yapılan araştırmalarla paralellik kurarak, Helicobacter pylori bakterisinin keşfiyle mide ülseri tedavisinde nasıl köklü değişiklikler yapıldığını hatırlattı. Kocagöz, “Biz de bu çarpıcı örnekten yola çıkarak; aterom plağı oluşumunda da mikroorganizmaların rolünü araştırdık. Plaklardaki DNA dizilerini inceledik ve insan DNA’sını elimine ettikten sonra Toxoplasma gondii DNA’sına rastladık. Bugüne dek bunun fark edilmemiş olmasının nedeni, kültür besiyerlerinde kolayca üretilerek saptanamayan bir organizma olmasından kaynaklanabilir” diyor. 

Hiç belirti vermeden yıllarca vücudumuzda kalabiliyor

Toxoplasma gondii insan vücuduna kolayca girebilen ve enfeksiyona yol açabilen bir parazit. Tüm dünyada yaygın olarak görülen kedilerin dışkısından, çiğ ya da tam pişmemiş et/midye/istakoz gibi ürünlerin tüketilmesi ile, hatta çiğ etin çıplak elle tutulmasıyla bile bulaşabiliyor. Üstelik hiç belirti vermeden de yıllarca vücudumuzda kalabiliyor. Gebeliğin ilk üç ayında bulaştığında, bebekte bazı önemli anomalilere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, “Bağışıklık sistemi iyi çalışanlarda genellikle belirti vermeyen bir enfeksiyon oluşturuyor. Kemoterapi alan kanser hastalarında ya da AIDS gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı hastalarda ise göz ve beyin başta olmak üzere çeşitli organlarda ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor” diyor.  

Parazitler hasarlı damar yüzeylerine kolayca tutunabiliyor

Tüm dünyada çok yaygın görülen Toxoplasma gondii’nin plak oluşumundaki rolüyle ilgili olarak Prof. Dr. Tanıl Kocagöz şu bilgileri veriyor: “Damar sertliğinde özellikle atar damarların iç yüzeyinin yapısı bozuluyor. Damarlarda plak oluşumu genel olarak kronik inflamasyona (yangı) dayalı bir durum olarak kabul ediliyor. Yangısal durumun, otoimmün hastalıklar (kendi dokularına karşı bağışıklık yanıtı) tarafından tetiklendiği öne sürülmekte. Aterom plaklarında; kolesterol birikimi, hücresel atık ürünler ve kalsiyum tuzlarının bulunduğu biliniyor. Oysa bozularak pürüzlü bir hal alan damar yüzeylerine parazitler de daha kolay tutunup çoğalmaya başlıyorlar. Orada oluşan kronik bir yangı ve sürekli zedelenme/onarılma işlemleri sonucu aterom plağı adı verilen ve giderek damarları tıkayan bir yapıya dönüşüyor. Bu oluşumun mikroorganizmalar dışındaki etmenlerle ortaya çıktığına inanılıyordu. Ama Toxoplasma gondii’nin DNA’sını bulduğumuz bu araştırma sonucu, plak oluşumunda ilk defa bir mikroorganizmanın rolü olabileceğini düşünmemize neden oldu.”

Canlı Toxoplasma olup olmadığı araştırılacak 

Bu sonuçtan yola çıkarak yeni araştırmalar yapacaklarını belirten Prof. Dr. Tanıl Kocagöz; “Araştırmamız bize, orada çoğalan bir mikroorganizma bulunduğunun güçlü bir ipucunu vermiş oldu. Elde ettiğimiz sonuç, damar sertliğine bağlı hastalıklarla mücadele etmekte önemli bir adım olabilir diye düşünüyoruz. Daha çok kanıt elde etmek için araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kez Toxoplasma gondii’yi  üreterek, gerçekten orada canlı Toxoplasma olduğunu kanıtlamaya çalışacağız. Araştırma yaparak bulduğumuz DNA, bizim bir dizi araştırma yapmamazı sağlayacak bilimsel ilk adım, ilk çıkış noktamız oldu” diyor. 

Bilim Dünyasını Şaşırtan Yeni Keşif! Toxoplasma Gondii Kalp Krizi Riskini Artırabilir mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.