Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici ve market arasındaki fiyat farklılıkları, gübre fiyatlarındaki değişiklikler ve aylık-yıllık girdi maliyetlerindeki artışları değerlendiren bir basın açıklaması yaptı. Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki farkın bazı ürünlerde yüzde 368,5’e kadar ulaştığını belirtti.
Bayraktar, “Ekim ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 368,5 ile karnabaharda görüldüğünü” belirterek, “Karnabahardaki fiyat farkını yüzde 281 ile patates, yüzde 259,4 ile beyaz lahana, yüzde 236,6 ile portakal ve yüzde 205,3 ile limon takip etti. Karnabahar 4,7 kat, patates 3,8 kat, beyaz lahana 3,6 kat, portakal 3,4 ve limon 3,1 kat fazlaya satıldı” ifadelerini kullandı.
Üreticiden 12 lira 50 kuruşa çıkan karnabaharın markette 58 lira 56 kuruşa satıldığını açıklayan Bayraktar, benzer şekilde patatesin 3 lira 60 kuruştan 13 lira 72 kuruşa, beyaz lahananın 4 lira 81 kuruştan 17 lira 30 kuruşa, portakalın 13 lira 75 kuruştan 46 lira 28 kuruşa, limonun ise 10 liradan 30 lira 53 kuruşa satıldığını belirtti.
Market Fiyatlarında Artış
Ekim ayında markette 36 ürünün 21’inde fiyat artışı, 15’inde ise fiyat düşüşü kaydedildi. Markette en fazla fiyat artışı yüzde 89,8 ile salatalıkta görülürken, fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 18,7 ile kuru soğan oldu. Bayraktar, “Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 89,8 ile salatalık oldu. Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 65 ile sivri biber, yüzde 60,4 ile yeşil soğan, yüzde 46 ile kabak, yüzde 34,1 ile domates takip etti” dedi.
Arz ve talepteki değişim yumurta fiyatlarını düşürdü
Yumurtadaki fiyat düşüşüne de değinen Bayraktar, “İklim değişikliği sebebiyle erken olgunlaşan erkenci ve orta erkenci limon çeşitlerinin aynı sezonlarda hasat ediliyor olması arzda artışa, talebin azalması fiyat düşüklüğüne neden oldu. Patateste rekoltenin yüksek olması sebebiyle şu an talep olmadığından dolayı fiyatlar düştü. Salatalık, kabak, sivri biber ve domateste tarladan seraya geçiş üretici fiyatlarını artırdı.” ifadelerini kullandı.
Üretici Fiyatları ve Girdi Maliyetleri Artışta
Bayraktar, Ekim ayında üreticide 28 ürünün 18’inde fiyat artışı görüldüğünü, en fazla fiyat artışının yüzde 105,9 ile salatalıkta olduğunu belirtti. Bayraktar ayrıca, gübre fiyatlarının 2021 yılından bu yana artış gösterdiğini ifade ederek, “2021 yılının ekim ayından itibaren yükselmeye başlayan gübre fiyatları, 2023 yılının ağustos ayında zirveyi gördü ve fiyatlar bu seviyelerde devam ediyor. Artan gübre fiyatları üreticilerimizi ucuz gübre arayışına sevk ederken gübre fiyatları da bayiden bayiye değişkenlik gösteriyor” dedi.
Ankara’da yapılan bir araştırmaya göre aynı gübre, farklı bayilerde büyük fiyat farklarıyla satılmakta. Örneğin, 1 tonluk amonyum sülfat gübresinin fiyatı bir bayide 11 bin lira iken başka bir bayide 9 bin 300 liraya kadar düşüyor. Bayraktar, fiyat farklılığının çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek, gübrelerde tavan fiyat uygulanması gerektiğini ifade etti.
Tarımda Girdi Maliyetlerindeki Artış Çiftçiyi Zorluyor
Bayraktar, Ekim ayında bazı gübre çeşitlerinde ve yemlerde aylık bazda fiyat artışlarının yaşandığını ve yıllık bazda özellikle süt ve besi yeminde önemli fiyat yükselişlerinin olduğunu vurguladı. Üre gübresi yüzde 6,4, süt yemi yüzde 38,3, elektrik fiyatları yüzde 30,4 ve tarım ilacı fiyatları yüzde 82 oranında artış gösterdi.
yukarıdaki bilgileri dikkate alarak gazeteci dili ile özgün bir haber metni yazar mısın? ilettiğim metindeki konuşma metinleri değiştirilmeden kullanılsın.