1. Haberler
  2. ANKARA
  3. Başkan Yavaş: “Üreticiden Tüketiciye Ağ Kuracağız “

Başkan Yavaş: “Üreticiden Tüketiciye Ağ Kuracağız “

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ile işbirliği yaparak “Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım” konulu bir konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansta konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “CHP’li belediyeler olarak, üreticiden tüketiciye direkt intikal edecek şekilde bu ağı da kuracağız. Ankara’da biz sadece Kırsal Kalkınma Kooperatiflerinden, Kadın Kooperatiflerinden, yerel ürünlerden 1 milyar liralık alım yaptık, şu anda Türkiye’nin her yerinden, özellikle deprem bölgesinde kurulan kooperatiflerden teklifler geliyor, bunu da Başkent Marketler yoluyla Ankara halkına ulaştırıyoruz.” dedi.

ABB Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde düzenlendi ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, milletvekilleri ve belediye bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mansur Yavaş, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 1945 yılında kuruluşunu anmak için kutlanan Dünya Gıda Günü’nün 2024 temasının “Gıda Hakkı” olarak belirlendiğini hatırlattı. Yavaş, “Bu temayla gıdaya erişimin önemi vurgulanarak, daha iyi bir yaşam ve gelecek için farkındalık yaratılması hedefleniyor” dedi.

Başkan Yavaş: "Üreticiden Tüketiciye Ağ Kuracağız " 1

“Hikâye büyük bir başarı ile devam ediyor”

Yavaş, göreve geldikleri 2019 yılında Ankara’daki tarım arazilerinin yüzde 97’sinin atıl durumda olduğunu belirterek, bu durumu tersine çevirmek için başlattıkları çalışmalardan bahsetti. Yavaş, “Hemen tarım teşviklerine başladık ve Ankara’da yaşayan 37-38 bin Tarım Bakanlığı’nın sistemine kayıtlı çiftçiyle temasa geçerek, bunların içerisinde 17 biniyle direkt temasa geçtik. Bunlara tohum yardımı yapmaya başladık ve alım garantisi verdik. Alım garantisiyle ürettiler. Daha sonra tüccar bunlara daha pahalı fiyat verdi belediye alacak diye. Dolayısıyla bu şekilde başladığımız hikâye büyük bir başarı ile devam ediyor” ifadelerini kullandı.

242 milyon lira mazot yardımı yaptık

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uydu destekli KIRBİS sistemiyle çiftçilerin üretim faaliyetlerini takip ettiğini söyleyen Yavaş, belediyenin 50 milyon sebze fidesi dağıttığını ve bu sayede pazarlardaki domates ve biber arzının yüzde 80’ini karşıladıklarını açıkladı. Üretici ve tüketiciyi doğrudan buluşturacak bir ağ kurmayı planladıklarını belirten Yavaş, “Ankara’da biz sadece Kırsal Kalkınma Kooperatiflerinden, Kadın Kooperatiflerinden, yerel ürünlerden 1 milyar liralık alım yaptık, şu anda Türkiye’nin her yerinden, özellikle deprem bölgesinde kurulan kooperatiflerden teklifler geliyor, bunu da Başkent Marketler yoluyla Ankara halkına ulaştırıyoruz. 15 bin ton buğday, 3 bin ton arpa tohumluğu, 450 bin dönüm arazinin ekilişini sağladık. Ekmeksek ne olur, Ukrayna’ya mahkûm oluyoruz veya savaş oluyor ve yine başkasının eline bakıyoruz. Stratejik bir ürün olduğu için bu desteklerimiz aynen devam ediyor. En önemlisi giderlerden biri de mazottu. Şu ana kadar 242 milyon lira mazot yardımı yaptık. Ücretsiz toprak analizi yapıyoruz, biz yapıyoruz, gezici bir şekilde bu analizleri yapıyoruz” diye konuştu.

Başkan Yavaş: "Üreticiden Tüketiciye Ağ Kuracağız " 2

“Kendinize yetecek tarımınız yoksa açsınız, sefilsiniz”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de konuşmasında şunları kaydetti:

“Ankara’da hem Ankara Büyükşehir Belediyesinin hem de on dört Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu hizmetler, destekler, üretimler, katkılar her türlü övgünün üzerinde. Gıda güvenliği gıda erişim garantisi iki önemli kavram. İstediğiniz kadar dolarınız altınınız olsun eğer kendinize yetecek tarımınız yoksa açsınız, sefilsiniz demektir. BAKAP projesi çok çarpıcı bir proje. BAKAP projesiyle çiftlik yapıldı. Orada arıcılık, tarım, eğitim, üretim ve Ar-Ge yapılıyor. Ayrıca tarım turizmi yapılıyor. Çocuklarıyla birlikte aileler geliyor tarımı yakından görüyor. Biz kendi kendine yeten ülke ve tarımda olmak için yeniden adımlar atmalıyız. Mansur Başkan çiftçiye alım garantisi verdiği için üretici ürünü almak isteyene fiyatı kendisi ödüyor. Bu yüzden kooperatifleşme ve yerel yönetimlerin alım garantili ekim projeleri son derece kıymetli. Büyükşehir Belediyesinin kendi gübresini üretip çiftçiye dağıtan projesini önemsediğimizi söylemek isteriz.”

Başkan Yavaş: “Üreticiden Tüketiciye Ağ Kuracağız “
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.