Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Tekin, “Hala ısrarla 5 milyar 895 milyon lirayı cemaatlere, derneklere aktardınız mı derseniz, bunu duyduğumda benim rahatsız olmam çok doğal. Bu konularla ilgili olarak yaptığımız bütün protokollerde, protokolleri tek taraflı fesih hakkı bizdedir.” dedi.
CHP’li vekillerin öğretmen atamalarındaki mülakat sistemini eleştirmesine karşılık olarak Bakan Tekin, mülakatlarda kamera kaydı ve tutanak gibi birçok güvenlik önlemi alındığını ifade etti. CHP’li vekillerin mülakatlara karşı olduklarını belirten Tekin, “Eğer ‘itfaiye memurluğu öğretmenlikten daha önemlidir’ diyorsanız bir şey demeyeceğim. Benim öğretmenlik mülakatıyla ilgili yaptığım şey bu.” sözleriyle CHP’nin mülakatla işçi alımı yapan belediyelerine gönderme yaptı.
Öğretmen atamalarındaki başarı sıralamasının değiştiğine dair iddialara da değinen Tekin, 60 bin adaydan yalnızca 1100 kişinin sıralamasının değiştiğini belirterek, “Benim elimde bütün komisyonların raporları var. Benimki, sizinki gibi istatistiksel anlamı olmayan rakamlar değiller. Mesela bir komisyonda 193 kişi mülakata girmiş, 3 kişinin yeri değişmiş. Bir başka ilimizde 682 kişi girmiş, 11 kişinin yeri değişmiş. Bunların hepsinin istatistikleri elimizde var. 60 bin kişiden toplam 1100 kişinin yeri değişmiş.” dedi.
“Yeni bütçemizle bu sıkıntıyı da aşmış olacağız”
Halk Eğitim Merkezlerindeki usta öğreticilerin maaşlarıyla ilgili konuşan Tekin, CHP’nin geçen yıl Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davanın bütçe üstü ödemelerde sıkıntıya yol açtığını belirterek, “Özellikle özel eğitime ihtiyaç duyan, ‘gölge öğretmen’ diye tanımlanan kişiler açısından veyahut okullarımızda Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamında bizim kullandığımız bir marj var, yıl içerisinde. Her yıl bütçe kanununa tahmini bir rakam konulur saat bazlı olarak, 64 milyon saat, 65 milyon saat ve benzeri. Biz yıl içerisinde kaç saat kurs açılacağını bilemediğimiz için veya kaç öğrencimiz kursa devam edeceğini bilemediğimiz için bu bir bazdır. Her yıl Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız bize açılan kurslarda görevliler için ödemelerimizi yaptı. Kurslar açıldıkça da ödemeler yapıldı. Fakat Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında 2 ay yaz aylarında usta öğreticilerimizin maaşlarını ödeyemedik, çünkü bu kota dolmuş oldu. Şu an itibarıyla biz yeni bütçemizle inşallah bu sıkıntıyı da aşmış olacağız.” dedi.
“Onun dışındaki konular beni ilgilendirmez”
Bakan Tekin, tarikat ve cemaat vakıflarına bütçeden para aktarılmadığını vurguladı ve bu konudaki eleştirilere, “Herhangi bir sivil toplum örgütüyle imzaladığımız protokolde hiçbir tüzel kişiliğe ödenmiş bir tek kuruş kamu kaynağı yoktur.” şeklinde yanıt verdi. Tekin, “Bir tek şeye bakıyoruz. İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası tarafından legal olarak, hukuki olarak kabul edilmiş bir STK mıdır? Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış bir vakıf mıdır? Onun dışındaki konular beni ilgilendirmez.” şeklinde konuştu.
“İyi niyetli bir şey değil”
Okullarda temizlik personeli istihdamına ilişkin açıklama yapan Tekin, ülkede 55 bin kadrolu temizlik elemanı bulunduğunu belirtti. Temizlik konusunda yetersizlik yaşandığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında personel sağladıklarını ifade eden Tekin, bu yıl kısmi zamanlı çalışma modeliyle 120 bin kadro verildiğini söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bazı okullarda temizlik yapılmasına ilişkin açıklamalarını eleştiren Tekin, Ankara’da yaklaşık 2 bin 300 okul olduğunu belirterek, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, bu okullardan 13’ünü sadece bir gün temizliyor, sonra ekrana çıkıp diyor ki ‘Ben Ankara’daki bütün okulları temizledim.’ Arkadaşlar bu olmaz. Bu iyi niyetli bir şey değil.” ifadesini kullandı.
2025 Bütçesi Kabul Edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi kabul edildi. Görüşmelerde ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu ve üniversitelerin bütçe ve kesin hesapları ile Sayıştay raporları da onaylandı.