1. Haberler
  2. Yerel
  3. Ayanikola Adası Turizme Kazandırılacak

Ayanikola Adası Turizme Kazandırılacak

featured
service

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kültürel ve turizm yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Son 5,5 yılda tarihi ve kültürel mirasları restore ederek geleceğe kazandıran Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Ünye ilçesindeki Ayanikola Kilisesi’nde restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına başladı. Yapılacak çalışmalarla, tarihi kilisenin bulunduğu ada turizme kazandırılacak.

Adanın Kültürel ve Doğal Yapısına Uygun Çalışmalar Yapılacak

Samsun Koruma Kurulu tarafından onaylanan projede, kilise ve çevresindeki duvarlarda meydana gelen yıpranmanın önüne geçmek için sağlamlaştırma çalışmaları yapılacak. Proje kapsamında, adaya kültürel ve doğal yapısına uygun olarak tasarlanan ahşap bir köprü ile ulaşım sağlanacak. Ayrıca, ada çevresine ahşap basamaklar yerleştirilecek ve köprü, aydınlatma elemanları ile donatılarak ziyaretçilerin güvenli bir şekilde gezmeleri sağlanacak.

Ünye İlçesi Atatürk Mahallesi’nde bulunan Ayanikola Kilisesi Restorasyon ve Çevre Düzenleme Projesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi KUDEB birimi ile Ünye Belediyesi ve Ünye Kent Konseyi’nden uzmanların iş birliğiyle hazırlandı. Samsun Koruma Kurulu onayı ile ada üzerindeki çalışmalar gün yüzüne çıkacak ve ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Ayanikola Adası ve Tarihi Kilise

Ünye ilçesinin batı yakasında, ilçe merkezine 3 km mesafede bulunan Ayanikola Kilisesi, bugün yalnızca dış duvar kalıntıları ile ayakta kalmış durumda. Kilisenin bulunduğu ada, ana karaya oldukça yakın olup, taş ve horasan harcı kullanılarak oluşturulan bir setle karaya bağlanmış durumda. Araştırmalar, Aziz Nikola olarak bilinen Noel Baba’nın ilk çalışmalarını Orta Karadeniz bölgesinde gerçekleştirdiğini ve bu kilise ile bağlantısı olduğunu ortaya koyuyor.

Yapılacak restorasyon çalışmaları ile hem kültürel miras korunacak hem de bölge turizmine katkı sağlanacak.

Ayanikola Adası Turizme Kazandırılacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.