1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Ataol Behramoğlu, İzmir’de yeni kitabının müjdesini verdi

Ataol Behramoğlu, İzmir’de yeni kitabının müjdesini verdi

featured
service

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir Sanat Söyleşileri’nde usta yazar ve şair Ataol Behramoğlu, İzmirli sanatseverlerle buluştu. Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleşen söyleşide Behramoğlu, yakında yayımlanacak olan ve Rus edebiyatı tarihini ele alan kitabını duyurdu. Yazar, “Kitap, Türkçe dilinde bir Türk yazar tarafından Rus edebiyatıyla ilgili yazılan ilk eser olacak” ifadelerini kullandı.

Şair Tuğrul Keskin’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi, “Şiir Hayatın Neresinde?” başlığı altında sanat ve edebiyat üzerine keyifli bir sohbet sundu. Behramoğlu, şiirin yaşamındaki yerinden, edebi yolculuğuna ve yeni kitabına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

“Günce tutmak uygar bir harekettir”

Yeni kitabının hazırlık sürecini paylaşan Ataol Behramoğlu, Rus yazarların mektupları ve güncelerinin kendisi için önemli bir kaynak oluşturduğunu belirterek, “Çalışırken Rus yazarların kendi aralarındaki mektuplaşmalarından, tuttukları güncelerden çok yararlandım. Günce tutmak, uygar ve çağdaş bir harekettir. Herkesin bunu yapması lazım. Ünlü biri olmak şart değil. Herkesin mesleği için, ailesi için birtakım notlar almasında fayda var. Bunu bir yerden öğrenerek yapmadım ama ben de kendi kendime 20’li yaşlarda günce tutmaya başlamıştım. 50-60 defter kütüphanemde duruyor.” dedi.

“Şiir sevmeden, şiir yazılmaz”

Şairliğe dair düşüncelerini dile getiren Behramoğlu, şiir yazmanın formüllere sığmayacağını velirterek şunları söyledi:

“Şairlere kimse bir formül veremez. ‘Şiir böyle yazılır’ diye bir şey yok. Şiirle ilgili olan insan kendince bir şeyler yazar. Ben şiir maceramda şunu gördüm; ben içimden geleni yazdım. Bunu yaparken devamlı şiir okudum. Şiir okumadan şiir yazılmaz. Uzun zaman aklımda hep başka şairlerin şiirleri vardı. Kendi şiirlerimi yazmaya anca 40’lı yaşlardan sonra cesaret edebildim. Şiir sevmeden, şiir okumadan şiir yazılmaz”

Behramoğlu, çocuklara şiiri sevdirmek gerektiğinin de altını çizdi. Behramoğlu, “Bu Aşk Burada Biter şiirini 24-25 yaşında yazdım. Bugünlere geleceğini hayal bile edemezdim ama içimden geleni yazdım. Bütün mesele, çalışmak. Hangi alan olursa olsun, çalışmadan olmaz. O çalışma sonunda beklenmedik anda ortaya bir şey çıkar. Çalışmazsanız Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var’ı yazamazsınız. Hayatı daha doğru, daha iyi, daha derin yaşamak konusunda şiirin yararı olur. Çocuklara şiir öğretmemiz lazım. İyi şairlerimizden aydınlık şiirler okusunlar” ifadelerini kullandı.

İzmir Sanat Söyleşileri devam ediyor

İlk kez 27 Eylül’de Ahmet Ümit’in katılımıyla başlayan İzmir Sanat Söyleşileri, her ay farklı sanatçı ve yazarları İzmirlilerle buluşturmayı sürdürüyor.

Ataol Behramoğlu, İzmir’de yeni kitabının müjdesini verdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.