1. Haberler
  2. Gündem
  3. Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu Yarın Hizmete Açılıyor

Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu Yarın Hizmete Açılıyor

featured
service

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak olan Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’nun yarın hizmete açılacağını duyurdu. 16,3 kilometre uzunluğundaki bağlantı yolu ile Mozeret Geçidi’nde kış şartlarında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılacağını belirten Uraloğlu, “Mevcut güzergâh 4 kilometre kısalacak, seyahat süresi ise 35 dakikadan 10 dakikaya düşecek” dedi.

Türkiye ve Gürcistan Arasındaki Ticaret Yolunda Yeni Dönem

Bakan Uraloğlu, Aktaş Sınır Kapısı’na erişim sağlayan Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’nun, Ardahan ve Kars illeri arasında stratejik bir geçit olduğunu vurgulayarak, güzergâh üzerinde yer alan 2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi’nin, 2 bin 308 metre uzunluğundaki çift tüplü Aşık Şenlik Tüneli ile geçileceğini ifade etti. Bu tünel ile yol kotunun 209 metre aşağıya alındığını belirten Uraloğlu, “14 adet keskin virajı ortadan kaldırarak, kış mevsiminde sürücülerin yaşadığı zorlukları büyük ölçüde hafiflettik” dedi.

Proje kapsamında 53 metre uzunluğundaki Çıldır Köprüsü ve 6 hemzemin kavşağın da inşaatının tamamlandığını ekleyen Bakan Uraloğlu, bu çalışmaların Aktaş Sınır Kapısı ve Gürcistan’a yüksek standartlı ulaşım sağlayacağını belirtti.

Yıllık 113,5 Milyon Lira Tasarruf Sağlanacak

Uraloğlu, tünel ve bağlantı yoluyla zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlanacağını da vurguladı. “Mevcut güzergâhın 4 kilometre kısalmasıyla zamandan yıllık 84,2 milyon lira, akaryakıttan ise 29,3 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Toplamda 113,5 milyon lira tasarruf elde ederken, karbon emisyonunu da 2 bin 42 ton azaltmış olacağız” dedi.

Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu Yarın Hizmete Açılıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.