1. Haberler
  2. ANKARA
  3. Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Arkeopark Projesi’nde Sona Yaklaşıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Arkeopark Projesi’nde Sona Yaklaşıyor

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde başlattığı Arkeopark Projesi, kentin tarihi ve kültürel mirasını yeniden gün yüzüne çıkararak tamamlanma aşamasına geldi. 17 bin 500 metrekarelik bir alanda yürütülen çalışmalar, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izleri bünyesinde barındırıyor. Bu geniş kapsamlı proje, tarihi eserlerin korunması ve turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilirken, bugüne kadar gerçekleştirilen kazılarda Osmanlı dönemine ait hamam yapısı, debbahhane (deri işleme atölyesi) ve yollar açığa çıkarıldı.

Tarihi Miras Yeniden Gün Yüzüne Çıkıyor

Ankara’nın tarihi zenginliklerini geleceğe aktarma amacıyla büyük bir titizlikle yürütülen proje kapsamında, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin önemli bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Projenin yüzde 85’inin tamamlandığını belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Osmanlı dönemine ait buluntuların projede değişikliklere neden olduğunu söyledi.

Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş: “Ciddi Değişiklikler Yaptık”

Ödemiş, projenin seyrinin Osmanlı dönemine ait sürpriz buluntularla değiştiğini vurgulayarak, “Aslında projemiz bugüne kadar biterdi. Bitmeme nedenini belki kamuoyu merak eder diye paylaşmak istiyorum. Burada arkeolojik buluntular çıkınca, projede ciddi anlamda değişikliğe gittik. Tüm projeyi buna göre revize ettik ki doğrusu da oydu zaten. Üzerini kapatıp, yok saymak yerine, ‘Ne bulursak ortaya çıkaralım ve kentimize kazandıralım’ dedik. Bundan dolayı biraz gecikti ama bu yılın sonunda tamamlanıp Türkiye’nin kültür turizminin, Ankara’nın da tarihsel kimliğinin emrine girmiş olacak” dedi.

Osmanlı Dönemi’ne Ait Buluntular

Arkeopark’ta yapılan kazılarda Osmanlı dönemine ait önemli yapılar ortaya çıkarıldı. Bekir Ödemiş, “Kazılarda Osmanlı dönemine ait hamam, yol, debbahhane yani deri işleme atölyesi bulundu. Çok sayıda levha ve seramikler bulundu. Onların hepsini temizliyoruz, özenle saklıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Arkeopark Projesi'nde Sona Yaklaşıyor 1

Bilimsel Kazılar Devam Edecek

Arkeopark Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki bilimsel kazı çalışmalarının devam edeceğini belirten Ödemiş, “Çünkü burada Osmanlı, Selçuklu, Roma dönemlerine ait çok sayıda eser bulundu. Bilimsel kazı uzun yıllar devam edecek. Gelen misafirlerimiz sadece Arkeopark’ı, 2 bin yıllık Roma Tiyatrosu’nu gezmekle kalmayıp aynı zamanda bilimsel bir kazıya da tanıklık etmiş olacak ki bu çok değerli” diye konuştu.

Roma Tiyatrosu 2 Bin Yıl Sonra Etkinliklere Açılıyor

Ödemiş, Arkeopark Projesi içerisinde yer alan Antik Roma Tiyatrosu’nu da 2 bin yıl sonra yeniden etkinliklere açacaklarını ifade ederek Arkeopark Projesi’nin tamamlanmasıyla, Hacı Bayram-ı Veli Camii ile Ankara Kalesi arasında yaklaşık 40 bin metrekarelik bir rekreasyon alanını kente kazandırmış olacaklarını kaydetti. Projede yapılan değişiklikle Ankara Kalesi sur duvarlarında özgün dokuyu bozmadan onarım çalışmaları gerçekleştirdiklerini de anlatan Ödemiş şunları söyledi:

“Sadece çevre düzenlemesi ve 2 bin yıllık Roma Tiyatrosu düzenlemesi diye çıktığımız yolculukta, hiç ummadığımız ve bizi de mutlu eden böylesine ciddi bir arkeolojik eserle Ulus Tarihi Kent Merkezi’ni buluşturmanın mutluluğunu Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yaşıyoruz. Ankara, maalesef yapılaşmadan dolayı pek çok eserini kaybetmiş. Var olanları ortaya çıkarmamız da hem Ankara’nın kent kimliği açısından hem de Ankara’nın tarih, kültür ve arkeolojik turizminin değer kazanması açısından çok önemli.”

Osmanlı Hamam Yapısı ve Mahalleri Gün Yüzüne Çıkarıldı

Ulus’ta 17 bin 500 metrekarelik alanda devam eden Arkeopark Projesi kapsamındaki arkeolojik kazı çalışmaları, Ankara Büyükşehir Belediyesinin sponsorluğunda, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı uzmanlarınca gerçekleştiriliyor. Farklı uygarlıklara ait birçok mimari yapı ile eser buluntusunu içeren Arkeopark Projesi’nde açığa çıkan eserler, tamamen özgün dokularında korunuyor. Şu ana kadar Osmanlı dönemine ait bir hamam, antik bir yol ve debbahane (deri işleme atölyesi) gibi yapılar ortaya çıkarılarak, restorasyon uzmanları tarafından onarıldı. Yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait seramik parçaları ve lüleler de konservasyon çalışmaları için Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim edildi. Konservasyon çalışmaları sonucunda iyileştirilen buluntular, Arkeopark alanında sergilenecek.

Roma Tiyatrosu Yeniden Hayat Buldu

Cavea, orkestra, sahne binası ve parados girişleriyle birlikte tamamen tahrip edilmiş olan milattan sonra 1. ve 2. yüzyıla ait Antik Roma Tiyatrosu da Arkeopark Projesi kapsamında restore edilerek yeniden hayat buldu. Yapılan titiz restorasyon çalışmalarıyla oturma birimlerinde tamamlama çalışmaları bitirilirken, sahne binası ve orkestra alanında koruma çalışmaları gerçekleştirildi. Parados duvarı giriş tonozları çelik profillerle güçlendirilerek herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmaması adına güvenlik önlemleri alındı. Venedik Tüzüğü kapsamında yapılan konservasyon çalışmaları sonucunda, Ankara Roma Tiyatrosu, “Tarihi Kentler Birliği Koruma Büyük Ödülü”ne layık görüldü. Ayrıca, alanın akşam saatlerinde de ziyaret edilebilmesi için tarihi dokuya zarar vermeyecek özel aydınlatma elemanları kullanıldı.

Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait kalıntıları bünyesinde barındıran Arkeopark Projesi’nin tamamlanmasıyla Ulus Tarihi Kent Merkezi, hem yerel halk hem de turistler için önemli bir cazibe merkezi haline gelecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Arkeopark Projesi’nde Sona Yaklaşıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.