1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. “Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu

“Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu

featured
service

Türkiye’nin en prestijli sinema etkinliklerinden biri olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, bu yıl Altın Portakal için yarışacak filmler belli oldu. 5-12 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda toplam 18 ülkeden 12 film yer alıyor. Bu yapımlar, Türkiye’de ilk kez Antalya’da izleyiciyle buluşacak.

Yarışma kategorisinde İrlanda, İtalya, Almanya, Belçika, Norveç, Danimarka, Polonya, İsveç, Azerbaycan, Türkiye, Bolivya, Şili, Meksika, Fransa, Ekvador, ABD, Avusturya ve Uruguay yapımı filmler Altın Portakal heykelciği için mücadele edecek. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında ödüllerin verileceği bu yarışmada, dünya sinemasının son dönemdeki en yeni yapımları Türk seyircisiyle buluşacak.

Yarışmada Öne Çıkan Filmler

Bu yılın dikkat çeken filmleri arasında, Uruguaylı yönetmen ikilisi Ana Guevara ve Leticia Jorge’nin “Agarrame Fuerte / Beni Sakın Bırakma” adlı filmi yer alıyor. 39 yaşındaki Adela’nın en yakın arkadaşı Elena’nın ani kaybıyla yüzleşmesini anlatan bu yapım, dünya prömiyerini Tribeca Festivali’nde yapmış ve ödüllerle dönmüştü.

Halfdan Ullmann Tøndel’in “Armand / Armand” adlı filmi, Cannes Film Festivali’nde Altın Kamera ödülüne layık görülen, çok katmanlı bir aile hikayesini ele alıyor. Mitolojik bir maceraya odaklanan “Basileia / Hükümdarlık”, İtalya’nın Aspromonte dağlarında geçen bir arkeolog ve yardımcılarının Nympheler’i keşfetmesini konu alıyor. Bu film, prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaparak dikkat çekti.

“Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu 1

Oscar adayı Barry Keoghan ve Christopher Abbott’ın başrollerini paylaştığı “Bring Them Down / Hepsini Alaşağı Et” ise İrlanda kırsalında geçen iki düşman ailenin gerilim dolu hikayesini anlatıyor. Müge Uğurlar’ın “Derûn / Derûn” filmi de Mesnevi’nin Padişah ve Cariye kıssasından esinlenerek sevda, ihanet ve pişmanlığın iç içe geçtiği bir hikayeyi izleyiciye sunuyor.

“Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu 2

Festivalin Gözdesi: ‘Samia’

Yasemin Şamdereli’nin “Samia / Samia” adlı yapımı da festivalde yer alan filmlerden biri. Somali’de büyük hayalleri olan bir atletin zorluklarla dolu yaşamını konu alan bu yapım, dünya prömiyerini Tribeca Film Festivali’nde yaptı ve Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

İran’dan gelen “Shahed / Şahit” ise adalet ve çıkarların çatıştığı bir dönemde emekli bir dans öğretmeninin mücadelesini anlatıyor. Film, Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yaparak büyük beğeni topladı.

“Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu 3

Son olarak, Uberto Pasolini’nin “The Return / Dönüş” adlı yapımı, başrollerinde Juliette Binoche ve Ralph Fiennes’in yer aldığı güçlü bir hikayeyi işliyor. Bu film de Toronto Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı.

“Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.