1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Ali Babacan’dan “yeni yol” çıkışı

Ali Babacan’dan “yeni yol” çıkışı

featured
service

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, DEVA Partisi 2.Büyük Olağan Kongresi’nde iktidar ve muhalefet seçmenine önemli mesajlar verdi. Babacan, “Yeni bir yol, DEVA yolu” sloganıyla gerçekleştirilen kongrede yaptığı konuşmada, ülke siyasetine yeni bir anlayış ve dil getirmek istediklerini belirtti. Babacan, “Açıkça ifade ediyorum: Türkiye, iktidar bloku ile muhalefetin arasındaki kayıkçı kavgasına mecbur değildir. DEVA Partisi birleştirici ve kapsayıcı üslubuyla, somut proje ve programlarıyla Türkiye siyasetinde çözümün ve umudun yegâne adresidir” diye konuştu.

“Muhasebemizi yaptık”

DEVA Partisi Büyük Kongresi’nin yeni bir yolun başlangıcı olduğunu kaydeden Babacan, “Siyasi Partilerin Büyük Kongreleri bir muhasebedir. Ülkenin geldiği durumun muhasebesidir; partilerin yaptığı çalışmaların bir muhasebesidir. Büyük Kongreler aynı zamanda yeni bir heyecandır, yeni bir coşkudur. İşte bizim 2. Büyük Kongremiz de DEVA Partisi için yeni bir başlangıçtır; Büyük Kongremiz ülkemiz için yeni bir başlangıçtır. Büyük Kongremiz Türkiye için yeni bir yolun başıdır” ifadesini kullandı.

“Demokrasi, özgürlük ve müspet milliyetçilik” vurgusu

DEVA Partisi’nin değer ve ilkelerini hatırlatan Babacan, kimlik siyaseti yapmayacaklarını vurguladı. Babacan, “Bazen diyorlar ki, DEVA Partisi tam olarak nedir? Yeni bir parti ama, nerede durmaktadır? Bilmeyenler bilsin, duymayanlar duysun! DEVA Partisi; milletimizin içtimai, kültürel ve manevi değerlerini sahiplenir ve bunlara saygı duyar. Cumhuriyetimizin değerlerini ve milli menfaatlerimizi her zaman üstün tutar. Milletin egemenliğine ve kuvvetler ayrılığına tam inanır. Her şart altında, temel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü savunur. Vatandaşa hizmet odaklı, şeffaf ve hesap veren bir devlet anlayışını savunur. Hür teşebbüs öncülüğünde çokça üretip, hakça paylaşmayı esas alır. Özgürlükçü, demokrat ve kalkınmacıdır. Milletimizi en geniş yelpazede temsil eder. DEVA Partisi; özgürlükçü demokrasiyi, müspet milliyetçiliği, vatanperverliği, kalkınmacılığı, kurallı serbest piyasa ekonomisini, sosyal refah devletini, kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistemi esas alan bir siyasi partidir” dedi.

“Siyaseti iki kutba ayırarak milletimizi birbirine kırdırmak istiyorlar”

“Gelelim Büyük Kongremizin asıl mesajına: Yeni bir yol, DEVA Yolu. Neden yeni bir yol? Çünkü bunlar siyaseti iki kutuplu hale getirip, Türkiye’de siyaset yapma zeminini yok etmek istiyorlar. Siyaseti iki kutba ayırıp milletimizi birbirine kırdırmak istiyorlar, birbirine düşürmek istiyorlar. Siyaset zeminini yok edip, çok sesliliğin, çoğulculuğun önünü kapatmak, Türkiye’nin renkliliğini siyah ve beyaz olarak iki kutba hapsetmek istiyorlar. Bu model kavga üretir, çatışma üretir. Çoğulculuğu yok eder, Türkiye’yi geriye götürür. Bu model ülkeyi büyük kırılmalara götürür. Toplumsal muhalefet refleksini yok eder.” 

“İki kutuplu siyasete itirazımız var; ‘yeni bir yol’ alternatif değil zorunluluktur”

“Milletimizi iki tercihten birine zorlayan bu dayatmaya itirazımız var. Demokrasimize nefes aldıracak, milletimizin gönül rahatlığıyla destek vereceği güvenli bir yeni yola ihtiyaç var. Ülkesini seven herkes için yeni bir yol inşa etmek, artık sadece bir alternatif değil bir zorunluluktur. Tarihimizde ne zaman mevcut yollar tıkansa, bu vatanın öz evlatları yeni bir yol açmışlardır. Bu yol, dayatılan siyaset kalıplarına sıkışıp kalmadan, farklı görüş ve düşüncelerin sentezinden oluşan, makulün yoludur. Bu yol, ülkenin yönetimini, yorgun ve yozlaşmış iktidardan kurtarmak, ancak beceriksiz muhalefete de bırakmamak isteyenlerin yoludur. Bu yol dosdoğru siyaset yapanların yoludur. Bu yol kürsüde de meydanda da tenhada da aynı sözü konuşanların yoludur. Arkadaşlarım! Çaresizlik yok! Umutsuzluk yok! Çünkü yeni bir yol var. Bizi yıldırmalarına izin vermeyeceğiz, bıkmayacağız, yorulmayacağız. Bu kongremiz çaresizliğe ve umutsuzluğa karşı, yeni bir yol açmak için, yeni bir başlangıcın kongresidir.”

“Muhafazakâr, merkez sağ ve genç seçmen için yeni bir yol var”

“AK Parti’den uzaklaşan milyonlarca dindar muhafazakâr… Rahmetli Menderes’i, Demirel’i, Özal’ı hayırla yad eden, merkez sağda yeni arayış içinde olan milyonlar… Siyasetten soğumuş, umudunu yitirmiş milyonlarca gencimiz var. Onlar bu iki tercihten birisine zorlanmak istemiyorlar. İşte onlar için açacağımız yeni bir yol var.”

“Partiler arası geniş bir iş birliği önemli”

Babacan, merkez sağda partiler arası sürdürülen görüşmelere ilişkin de “Önümüzdeki dönemde, benzer ilke ve hedefleri benimseyen partilerle geniş bir iş birliği yapmanın da çok önemli olacağını düşünüyoruz. Beraberce açacağımız bu yeni yolu, dostlarımızla beraber yürüyelim diyoruz. Birlikte, beraberlikte ‘bereket’ var diyoruz” mesajını verdi.

“Ülke olarak yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklara, 3Y’ye esir olduk”

Babacan, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadelenin AK Parti’nin kuruluş iddiası olduğunu ancak gelinen noktasının içler acısı boyutlara ulaştığını söyledi. Babacan, “Yıl 2024… 3Y ile mücadeleye ne oldu? Şimdi size soruyorum… Bu ülkede yolsuzluk var mı? Hem de nasıl var. Bu ülkede yasaklar var mı? Hem de nasıl var. Bu ülkede yoksulluk var mı? Hem de nasıl var. Evet arkadaşlar, döndük dolaştık, ülke tekrar 3Y’nin esiri oldu” ifadesini kullandı. 

“Bir zamanlar AK Parti’ye gönül vermiş vatandaşlarıma sesleniyorum; sizleri biliyorum ve anlıyorum”

Erdoğan’a ve AK Parti’ye gönül veren seçmene de bir mesaj veren Babacan, bakanlık yaptığı döneme atıf yaparak, günde üç saat uykuyla bu ülke için 13 yıl çalıştığını dile getirdi. Babacan, “Sizleri biliyorum, anlıyorum. Ülkemizde yaşanan adaletsizlikleri sineye çekemediğinizi biliyorum. Her köşede karşınıza çıkan israftan ve yolsuzluktan rahatsızlık duyduğunuzu biliyorum. Sinan Ateş cinayetinin korunan katillerinden; eşine, kardeşine reva görülenlerden rahatsız olduğunuzu biliyorum. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Hanım ile defalarca görüştüm. ‘Korkuyorum’ diyor. Siz, eşini kaybetmiş bir kadının ve çocuklarının korkmasına neden oluyorsanız, bu ülkeyi yönetemiyorsunuz demektir! Benim de içinden geldiğim AK Parti seçmenine sesleniyorum. Her ülkeden, her milliyetten çete üyelerine dağıtılan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarından rahatsızlık duyduğunuzu biliyorum. Emeklinin layık görüldüğü koşullardan, asgari ücretle ödenmesi imkânsız hale gelen kiralardan, torpille dönen işe alımlardan; bıktığınızı, usandığınızı biliyorum. Yanlışı savunmak zordur, zor” diye konuştu. 

“Muhalefet de kayırmanın ve haksız rantın yanında”

“Ancak sanılmasın ki ülkenin geldiği yerde muhalefetin bir payı yok. Ülkenin ana muhalefeti en ufak bir krizde kim olduğunu hatırlıyor; aslına rücu ediyor. Mitingde bir vatandaş mı yumruklandı? İşte, muhalefet orada: şiddetin yanında. Bir yerlerde bir şekilde yerelde iktidarı mı aldılar? İşte, muhalefet orada, eş dost kayırmanın, haksız rantın yanında. Ülkenin iktidarı da muhalefeti de çıkarları neredeyse orada.” 

Gençler alın terine olan inançlarını yitirmeye başladı; sanal kumarhanelere yöneliyorlar

Babacan, gençlerin alın teri ve emekle çalışmaya olan inancını yitirmeye başladığına yönelik hükûmete uyarılarda bulunarak, sanal kumarhane tehdidine dikkat çekti. Erdoğan’a seslenen Babacan, “Gençler uyuşturucu batağında, kumar batağında… Herkesin cep telefonu sanal kumarhane olmuş durumda. Instagram’ı kapatıyorsunuz da neden bu sanal kumarhaneleri kapatamıyorsunuz? Küçücük çocukları kumara alıştırıyorlar bu ülkede. Kumarın dinimizdeki yerini en iyi kendisinin bilmesi gerekiyor” dedi.

“Dindar nesil yetişmiyor; gençler yönetenlerin söylem ve eylem tutarsızlığından dolayı dinden uzaklaşıyor”

“Bu hükümet ‘dindar nesil’ yetiştireceğiz dedi, değil mi? Oysa son yıllarda ateizm ve deizm hızla yaygınlaştı, yaygınlaşıyor. Din samimiyettir. Din muameledir. Ahlak söylemde değil, eylemdedir. Gençler bu yönetenleri görüyor ve dinden soğuyor. Bu iktidar, dinimizin kutsallarını sürekli istismar ederken; muamelesi ve eylemleriyle dinimizin devlet yönetimindeki temel ilkelerini ihlal etmektedir. Devlet yönetiyorsan önce adalet, istişare, ehliyet olacak. Soruyorum: Bunlar var mı? Hiçbiri yok. Yeter kardeşim… Bu milleti aldatmaktan vazgeçin artık. Elinizdeki propaganda makineleriyle yalanları gerçek gibi pompalamaktan vazgeçin. Sizin yüzünüzden gençler dinden soğuyor. Ne kadar büyük bir vebal altında olduğunuzun farkında mısınız? Bu millet huzur istiyor. Bu millet sevgi istiyor. Bu millet samimiyet istiyor, samimiyet.”

“Devlet, imkanları yandaşlara dağıtmak için değil güvenlik ve adalet sağlamak için var”

“Bu devleti yönetenlere soruyorum: Devlet ne için var? Devlet sadece imkanları yandaşlara paylaştırmak için mi var? Devlet sokakların güvenliğini korumak için var, devlet adaleti tesis etmek için var. 23 yıl önce eşitlik, adalet ve kalkınma hayaliyle çıkılan yollar şimdi çetelerle, katillerle, istismarcılarla dolu. Yaşanılan tüm bu hadiselerde kaybettiklerimiz için yas tutan tüm vatandaşlarımızın acısını paylaşıyorum. İnsanların sokakta güvenle yürüyebildikleri bir ülke için elimizin taşın altında olduğunu bilmelerini istiyorum.” 

“Siz Ali Babacan’ın yaptıklarını anlamış olsaydınız, bu ülke bu hale düşer miydi?”

Enflasyonun iktidar eliyle patladığına dikkat çeken Babacan, tahribatın sadece ekonomide olmadığını, toplum yapısında da tahribatlar meydana geldiğini kaydetti. Sanal bahis, kara para aklama ve suç oranlarının artmasını ekonomik sorunlara da bağlayan Babacan, şu eleştirilerde bulundu:

“Peki çözüm ne? Bu derin sorunları çözecek kapsamlı bir programı ortaya koyamayan ve palyatif çözümlerden medet uman hükümet yeni bir çarpıtma içinde. Diyorlar ki; ‘Ülkenin başında Ali Babacan olsa, o da benzer adımları atacaktı.’ Hey yavrum hey! Yahu siz Ali Babacan’ın yaptıklarını anlamış olsaydınız, bu ülke bu hale düşer miydi? Siz ekonomiyi yöneten İbrahim Çanakçı’nın yaptıklarını anlasaydınız bu ülkede fukaralık artar mıydı?  Mütevazi olmaya gerek yok; biz çalıştık, başardık, onlar keyfini sürdü. Hala miras yiyorlar. Bakın arkadaşlar, bir kez daha ifade edeyim: Bugün uygulanan politikalar ile bizim ortaya koyduğumuz vizyon ve ekonomik programın uzaktan yakından ilgisi yoktur. Ekonomik program diye ortaya koydukları faiz artışları ve vergi artışlarından ibarettir. Yeni ekonomi yönetimi faizleri ve vergileri artırmaktan, kamunun kontrol ettiği zamlardan başka ne yaptı? Aklınıza bir şey geliyor mu?”

“Bizim yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlayamazlar; onların kafası haksız kazanç ve rantta”

“İşte biz, DEVA Partisi olarak, açıkladığımız 23 eylem planıyla ekonomi, demokrasi ve yönetim sistemine ilişkin yepyeni bir “Vizyon” ortaya koyduk. Almanya’dan ziyaretçilerimiz geliyor. ‘Sizin bu yaptıklarınızı Avrupa’da bile yapan yok’ diyorlar. İnanın çoğunun bunları okuyup kavrayacak durumu yok. Çünkü kafa başka yerlerde. Kafa avantada. Kafa haksız kazanç ve rantta.   Bakın, bizim vizyonumuzun ekonomi bacağında dijital devrim, yeşil dönüşüm ve kapsayıcılığı esas alan ‘Yeni Kalkınma Stratejisi’ var. Temel hedefimiz, üretken, uluslararası rekabet gücü yüksek, kaliteli istihdam yaratan ve tek bir vatandaşımızı dahi yatağa aç göndermeyen güçlü, dayanıklı ve kapsayıcı bir ekonomi inşa etmek. Hiç kimse; bizim verimliliğe, adil rekabete ve fırsat eşitliğine dayalı ekonomik sistem anlayışımız ile; mevcut iktidarın rant devşirmeye dayalı ‘ahbap-çavuş kapitalizmi’ anlayışını birbirine karıştırmasın.”

“Ülkeyi kısa sürede ayağa kaldırırım”

“Ben bugün, bu ülkenin Cumhurbaşkanı olsam, öncelikle parlamenter sisteme geçişin startını veririm. Ekonomiye 10 sağlam yönetici hemen koyarım. Haftada iki kere, iki saat toplarım. Bu ülkenin ekonomisini toparlarım. Yaptık, yine yaparız… Kalan vakti hukuka, eğitime ayırırım. Ekonomik sosyal konsey toplarım. Kurumları bağımsız çalıştırırım. TÜİK, TCMB hepsini şeffaflaştırırım. Yeni ekonomi bakanı bunun böyle olacağını çok iyi biliyor. Neden hayata geçirmiyorlar? Eskinin ayıbını örteceğim diye kendi itibarınızı tüketiyorsunuz.

Tasarruf yapacağız. Kamu alımlarını şeffaflaştıracağız. İmar rantları adil olacak ki ekonomi adil dağılsın. Tarım arkadaşlar tarım! Çok önemli… Esnaf, KOBİ’ler. Gençlerimiz mesleksiz arkadaşlar mesleksiz! Bunların hepsini hayata geçiririm.”

“Sokak sokak çalışacağız”

Yeni dönemde ‘sahada olacağız’ mesajı veren Babacan, partililere yönelik mesajlar da verdi. Babacan, “Haram yemeden, çıkar gözetmeden çok çalışacağız arkadaşlar, çok! İl il, ilçe ilçe, mahalle mahalle, sokak sokak, bina bina, ev ev çalışacağız. Demokrasi ve Atılım Partisi’ni herkese anlatacağız. Partimizde görev almış, yeni görev alacak arkadaşlara gönülden başarı diliyorum. Partimizde bir dakika bile emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Unutmayın arkadaşlar, aday listelerinde yer alan veya almayan bütün teşkilat mensuplarımızla yol arkadaşıyız. Görevler değişir, yol arkadaşlığı devam eder. Biliyorsunuz asıl liste, yedek liste kavramı siyasi partiler yasasının bir gereği. Ancak biz tam bir gönüldaşlık ilkesiyle, asıl demeden, yedek demeden hep beraber çalışacağız.” dedi. 

Ali Babacan’dan “yeni yol” çıkışı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.